Φρ. Φιγιόν: Εμμεσο κόστος στα δημοσιονομικά της Γαλλίας από τη βοήθεια στην Ελλάδα

Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2011 15:15
REUTERS/ERIC GAILLARD

Το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα θα προκαλέσει αύξηση του χρέους της Γαλλίας κατά περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2014, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

Παράλληλα χαρακτήρισε τη συμφωνία που επετεύχθη χθες στις Βρυξέλλες «ένα απολύτως αποφασιστικό στάδιο στην ιστορία της ευρωζώνης».

«Οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν άμεσο κόστος για τα δημοσιονομικά μας», διαβεβαίωσε ο Φιγιόν και συμπλήρωσε ότι «έχουν έμμεσο κόστος καθώς εμείς θα μετάσχουμε μέσω των εγγυήσεων που θα δοθούν για τα δάνεια που θα χορηγηθούν από το ευρωπαϊκό ταμείο σταθερότητας στην Ελλάδα».

«Αυτό θα έχει επομένως μια έμμεση συνέπεια, αυτή είναι μια αύξηση ως το 2014 του επιπέδου του χρέους μας, αν ληφθεί υπόψη η ενσωμάτωση των εγγυήσεων, ύψους περίπου 15 δισεκατομμυρίων ευρώ», εξήγησε.

Το δημόσιο χρέος της Γαλλίας ανερχόταν στα τέλη του πρώτου τριμήνου σε 1.646,1 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο 84,5% του ΑΕΠ.

Ο στόχος της Γαλλίας να επαναφέρει το δημόσιο έλλειμμά της κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2013 πρέπει να επιτευχθεί, σημείωσε επίσης ο Γάλλος πρωθυπουργός και κατέληξε: «Οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε πρέπει να γίνουν σεβαστές».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα