Παραμένει το αδιέξοδο στο Κογκρέσο

Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2011 07:19
UPD:11:21

Συνεχίζεται το αδιέδοδο στο ζήτημα του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού

και της μείωσης του ελλείμματος των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί συνεχίζουν να αντιτίθενται σε οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη συμφωνία για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο Λευκό Οίκο μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα) ο Αμερικανός πρόεδρος με τους επικεφαλής του κόμματός του στα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, στη συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τους Χάρι Ριντ και Νάνσι Πελόζι, επικεφαλής των ομάδων των Δημοκρατικών στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων αντίστοιχα, ο πρόεδρος «ενημερώθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κογκρέσο» και «οι συμμετέχοντες επανέλαβαν την αντίθεσή τους σε μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία για την αύξηση του ορίου του χρέους».

Το Σαββατοκύριακο Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία, αντ' αυτού συνέχιζαν να προωθούν ανταγωνιστικά νομοσχέδια, κλιμακώνοντας την ένταση και αυξάνοντας τις πιθανότητες η Ουάσινγκτον να κηρύξει στάση πληρωμών.

Καθώς ο χρόνος εξαντλείται, οι δύο πλευρές δείχνουν ανυποχώρητες και δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για μία πιθανή συμφωνία ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την διεθνή οικονομία, πέραν της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μετά από εβδομάδες αλληλοκατηγοριών οι δύο πλευρές μοιάζουν να απέχουν περισσότερο παρά ποτέ από μία ευρεία συμφωνία για τη μείωση του ελλείμματος και την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, το οποίο βρίσκεται στα 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι παρέβησαν την προθεσμία που είχαν θέσει ως το Σαββατοκύριακο και σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες σήμερα. Ωστόσο η διαπραγμάτευση έχει μετατραπεί σε σκληρή μάχη με αμφότερες τις πλευρές να αρνούνται να υποχωρήσουν. Οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται σε κάθε προσπάθεια να αυξηθούν οι φόροι, ενώ οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να αποτρέψουν τις περικοπές στα κοινωνικά προγράμματα.

Σε μια προσπάθεια να πείσει τις αγορές ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να κηρύξουν στάση πληρωμών, ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές εκπομπές, κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν όμως ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα «αγχωτικές» για τις διεθνείς αγορές.

Πάντως, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον εμφανίστηκε αισιόδοξη, σε ομιλία της στο Χονγκ Κονγκ, ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα πετύχει τελικά τη συμφωνία που θα αποτρέψει μία καταστροφική στάση πληρωμών.

«Είμαι πεπεισμένη ότι το Κογκρέσο θα εξασφαλίσει μία συμφωνία για το χρέος και θα συνεργαστεί με τον πρόεδρο Ομπάμα προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης δημοσιονομικής εικόνας μας», δήλωσε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα