Χαμηλή επίδοση στην προσέλκυση Ξένων Αμεσων Επενδύσεων

Τρίτη, 26 Ιουλίου 2011 12:07

Την ιδιαίτερα χαμηλή κατάταξη της Ελλάδας ως χώρα προσέλκυσης Ξένων Αμεσων Επενδύσεων (ΞΑΕ) επιβεβαίωσαν τα στοιχεία της Έκθεσης για τις Διεθνείς Επενδύσεις του ΟΗΕ για το 2010 που παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου, που διοργανώθηκε από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) από κοινού με το Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, που αφορούν τη χώρα μας, οι εισροές ΞΑΕ ανήλθαν στα 2.188 εκατ. δολάρια, το 2010, σε σχέση με 2.436 εκατ. δολ., το 2009, εμφανίζοντας μείωση περίπου 10%. Η μείωση δείχνει εντονότερη σε σχέση με το 2008, όταν οι εισροές ξένων κεφαλαίων είχαν διαμορφωθεί κοντά 4,5 δισ. δολάρια γεγονός που δείχνει ότι η διαφορά μεταξύ 2008 και 2010 ξεπερνά το 50%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη ως προς το δείκτη απόδοσής της ως χώρας υποδοχής ΞΑΕ, είναι χειρότερη από το Μπαγκλαντές, το Ιράν, τις Φιλιππίνες, το Τατζικιστάν και τη Ρουάντα. Βέβαια σημειώνεται πως ο δείκτης αυτός προκύπτει από τη διαίρεση της σχέση ΞΑΕ Ελλάδος/παγκόσμιες ΞΑΕ με τη σχέση ΑΕΠ Ελλάδος/Παγκόσμιο ΑΕΠ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα