ΕΚΤ : Αμετάβλητα εκτιμάται ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2002 12:00

Αμετάβλητα - στο 3,25% - εκτιμάται ότι θα διατηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα επιτόκια δανεισμού για δέκατο μήνα, καθώς ο πρόεδρός της, Βιμ Ντούϊζεμπεργκ, απέκλεισε προσφάτως, το ενδεχόμενο μεταβολής της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Ούτε ένας από τους 24 οικονομικούς αναλυτές του Bloomberg, δεν περιμένει τη μείωση των επιτοκίων, κατά την πρώτη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, μετά το τέλος των θερινών διακοπών.

«Οι προοπτικές ανάπτυξης είναι περιορισμένες, οι κεφαλαιαγορές κινούνται πτωτικά και οι καταναλωτές νοιώθουν ανασφάλεια», ανέφερε ο Bernd Pursteiner, ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια έξι δισ. ευρώ (5,8 δισ. δολ.) με την DG Capital Management, στη Φραγκφούρτη, συμπληρώνοντας : «Δεν περιμένω μια μείωση των επιτοκίων δανεισμού σήμερα από την ΕΚΤ, αλλά μπορώ να φανταστώ ότι θα γίνει μία το τέταρτο τρίμηνο του έτους».

Η ανάπτυξη των 12 χωρών-μελών της ΟΝΕ, πιθανολογείται ότι θα είναι λίγο πιο χαμηλά από το 1% φέτος και ο ρυθμός αυτός ανάπτυξης, θα είναι ο χαμηλότερος από την ύφεση του 1993, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ανεργία, βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα χρονικού διαστήματος δύο ετών, καθώς εταιρείες, όπως η Alcatel S.A. και η Siemens S.A., προχώρησαν στη μείωση του προσωπικού τους.

Το περασμένο Σάββατο, ο Βιμ Ντούϊζεμπεργκ, είχε πει ότι τα επιτόκια δανεισμού βρίσκονται στα επίπεδα που πρέπει να είναι για το εγγύς μέλλον. Σημειώνεται, ότι, ο πληθωρισμός υπερέβη τον στόχο της ΕΚΤ, που ήταν στο 2%, για πρώτη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες τον Αύγουστο.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ θα γίνει στη 1:45' μ.μ. ώρα Φραγκφούρτης, (14:45' ώρα Ελλάδος) ενώ οι δηλώσεις του κ. Ντούϊζεμπεργκ, θα γίνουν στις 2:30' μ.μ. (15:30' ώρα Ελλάδος).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα