Κύπρος: Υποβάθμιση από Moody's σε Baa1

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011 10:04
UPD:15:58

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου κατά δυο βαθμίδες στο Baa1 από A2, με αρνητικές προοπτικές, προχώρησε σήμερα η Moody's.

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου κατά δυο βαθμίδες στο Baa1 από A2, με αρνητικές προοπτικές, προχώρησε σήμερα η Moody's.

Στην ανακοίνωσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι οι ανησυχίες σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση της Κύπρου έχουν αυξηθεί μετά την έκρηξη στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της χώρας στις 11 Ιουλίου.

Ο οίκος επικαλείται επίσης την έλλειψη πολιτικής συναίνεσης, τη δημοσιονομική κατάσταση και την έκθεση κάποιων τραπεζών στην Ελλάδα, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας (negative outlook).

Η Moody's υποβάθμισε ακόμη τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγησης της Κύπρου από P-1 σε P-2.

Η σημερινή υποβάθμιση αποτελεί συνέχεια της ανακοίνωσης του οίκου στις 16 Μαΐου με την οποία έθεσε την Κύπρο υπό αρνητική παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση.

Πιο αναλυτικά, η απόφαση οφείλεται σε τρεις βασικούς λόγους:

1. Στις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση της Κύπρου, που έχουν ενταθεί από τις δημοσιονομικές και οικονομικές επιπτώσεις της καταστροφής στο Βασιλικό στις 11 Ιουλίου.

2. Στην έλλειψη πολιτικής συναίνεσης στην Κύπρο, που έχει αυξήσει τους κινδύνους εφαρμογής των δημοσιονομικών σχεδιασμών της κυβέρνησης.

3. Και στον κίνδυνο ότι τουλάχιστον κάποιες τράπεζες θα χρειαστούν κρατική στήριξη μεσοπρόθεσμα λόγω της έκθεσης τους στην Ελλάδα.

Οι αρνητικές προοπτικές αντανακλούν την εκτίμηση της Moody’s ότι το περιβάλλον που ισχύει σήμερα δημιουργεί αυξημένους κινδύνους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα