Αντιδράσεις από ΣΕΦ για διάταξη του ενεργειακού ν/σ

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011 13:35

Την απόσυρση ειδικής διάταξης από το ενεργειακό νομοσχέδιο, «η οποία στρέφεται ευθέως εναντίον της βιωσιμότητας των επενδύσεων ΑΠΕ και ευνοεί με κραυγαλέο τρόπο την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα», ζητεί ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).

Όπως τονίζει ο ΣΕΦ σε σημερινή ανακοίνωσή του, μια ρύθμιση της τελευταίας στιγμής στο ενεργειακό νομοσχέδιο που συζητιέται στη Βουλή, η οποία όχι απλώς εξισώνει τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα με τις καθαρές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά επιβαρύνει αδικαιολόγητα τους καταναλωτές (μέσω του Τέλους ΑΠΕ), απειλεί την απρόσκοπτη ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, στο προς ψήφιση νομοσχέδιο για τη «Λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για Έρευνα, Παραγωγή και Δίκτυα Μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες Ρυθμίσεις» προστέθηκε στο Αρθρο 197 (Λοιπές Διατάξεις) ειδική διάταξη, βάσει της οποίας δικαίωμα προτεραιότητας κατά την κατανομή του Φορτίου έχουν όλες οι μονάδες συμπαραγωγής (ΣHΘYΑ) ανεξαρτήτως εγκατεστημένης ισχύος.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καταργείται ο από έτους 1999 περιορισμός του ανώτατου ορίου των 35 MW που έπρεπε να έχουν οι Μονάδες ΣHΘYΑ ώστε η παραγόμενη ενέργειά τους να απορροφάται κατά προτεραιότητα και να αμείβεται με εγγυημένη τιμή.

Ενδεικτικά ο ΣΕΦ αναφέρει ότι με την τιμολόγηση της παραγόμενης ενέργειας μιας μονάδας ΣHΘYΑ ισχύος 350 MW με την εγγυημένη τιμή –η οποία κυμαίνεται σήμερα στα επίπεδα των 130€/MWh- η συνολική ετήσια επίπτωση στο Ειδικό Τέλος ΑΠΕ θα είναι της τάξης των 175 εκατ. ευρώ, δηλαδή τριπλάσια από το συνολικό ποσό με το οποίο ενισχύθηκαν όλες οι επενδύσεις φωτοβολταϊκών το 2010!

Σύμφωνα με τον ΣΕΦ, με τη διάταξη αυτή ευνοούνται αποκλειστικά ελάχιστοι επιχειρηματικοί Όμιλοι που έχουν επενδύσει σε μεγάλους σταθμούς ΣHΘYΑ, απολαμβάνουν τα προνόμια των ΑΠΕ τεχνολογίες οι οποίες σε κάθε περίπτωση δεν αποτελούν ΑΠΕ και βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα και επιβαρύνονται –μέσω του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ- οι τελικοί καταναλωτές με δισεκατομμύρια ευρώ για την πριμοδότηση μονάδων ορυκτών καυσίμων την ερχόμενη 20ετία, μεγεθύνοντας παράλληλα το έλλειμμα του Ταμείου ΑΠΕ στον ΔΕΣΜΗΕ.

«Ο ΣΕΦ ζητά την άμεση απόσυρση της φωτογραφικής παραγράφου 2 άρθρο 197 η οποία στρέφεται ευθέως εναντίον της βιωσιμότητας των επενδύσεων ΑΠΕ και ευνοεί με κραυγαλέο τρόπο την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα», καταλήγει ο Σύνδεσμος στην ανακοίνωσή του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα