Ηλιακές «ανησυχίες» για την Apple, όμως το ηλιακό iPhone αργεί

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011 23:09
REUTERS/JASON LEE

Τα blogs όσων παρακολουθούν φανατικά την παραμικρή κίνηση της Apple έχουν πάρει φωτιά, καθώς οι φήμες δίνουν και παίρνουν. Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ταϊβάν, να βρίσκεται σε συνομιλίες με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των φωτοβολταϊκών. Οι επαφές αφορούν στην ανάπτυξη ηλιακών κυττάρων για ηλεκτρονικές συσκευές.

Παρότι η Apple ήταν ήδη γνωστό ότι ενδιαφέρεται για την εισαγωγή ηλιακής τεχνολογίας στους υπολογιστές της και άλλες συσκευές όπως τα iPhone, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η υλοποίηση της ιδέας θα καθυστερήσει, κυρίως επειδή η αγορά ηλιακών εξαρτημάτων δεν μπορεί σε αυτό το στάδιο να της δώσει αυτό που ζητά: φωτοβολταϊκά κύτταρα σε τεράστιες ποσότητες. Εξάλλου, ενεργειακά αποδοτικότερα προϊόντα δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή στα εργαστήρια, όμως δεν είναι έτοιμα για μαζική παραγωγή.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η ιστοσελίδα Digitimes, τόσο η Apple όσο και η Samsung, εξετάζουν «την προσθήκη εταιριών ηλιακής ενέργειας από την Ταϊβάν στην εφοδιαστική αλυσίδα» τους και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο «στάδιο της αξιολόγησης». Η Samsung μάλιστα αναμένεται μέσα στον Αύγουστο να κυκλοφορήσει τον πρώτο της φορητό υπολογιστή, ο οποίος θα τροφοδοτείται από τον Ήλιο.

Η ιδέα πάντως μιας ηλιακής συσκευής με το χαρακτηριστικό λογότυπο του πολύχρωμου, δαγκωμένου μήλου, δεν είναι και τόσο τραβηγμένη, αφού τον περασμένο Ιανουάριο, η Apple εξασφάλισε πατέντα που σχετίζεται με την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας για τη φόρτιση φορητών συσκευών. Στη συσκευή που περιγράφεται στην πατέντα ωστόσο, το ηλιακό κύτταρο λειτουργεί ως δευτερεύουσα πηγή, μετά από τον ηλεκτρισμό.

Σε παλαιότερη αίτηση πατέντας, του 2008, γινόταν λόγος για την τοποθέτηση ηλιακών κυττάρων κάτω από την οθόνη φορητών συσκευών, ενώ πρόσφατα η Wall Street Journal έγραψε ότι η Apple εργάζεται πάνω σε «έναν νέο τρόπο φόρτισης» του iPhone που θα κυκλοφορήσει το 2012. Οι εκτιμήσεις είχαν τότε επικεντρωθεί σε κάποιας μορφής ασύρματη τεχνολογία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα