Εμπορική: Επιβάρυνση 71 εκατ. ευρώ λόγω ελληνικών ομολόγων

Ζημίες στο β΄ τρίμηνο
Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2011 19:51

Ζημίες της τάξεως των 451 εκατ. ευρώ μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας στους ενοποιημένους λογαριασμούς της Εμπορικής Τράπεζας και €444 εκ. στους ατομικούς λογαριασμούς θα εμφανίσουν τα καθαρά αποτελέσματα του 2ου τριμήνου του 2011 που θα ανακοινώσει την Παρασκευή, αμέσως μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου η Εμπορική Τράπεζα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η τράπεζα, λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, ιδιαίτερα από τον Ιούνιο, προενημερώνει για τα ακόλουθα:

-Τα Καθαρά Έσοδα Τραπεζικών Εργασιών της Εμπορικής Τράπεζας επηρεάστηκαν από την επιβράδυνση των εργασιών της λόγω της μειωμένης δανειακής ζήτησης, καθώς και από την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, το οποίο οφείλεται στον αυξανόμενο ανταγωνισμό για την προσέλκυση καταθέσεων εντός του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

-Αύξηση του κόστους κινδύνου, το οποίο σχετίζεται κυρίως με το παλαιό χαρτοφυλάκιο δανείων. Το κόστος κινδύνου αναμένεται να μειωθεί το 2011 σε σύγκριση με το 2010, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που αναμένονταν μέχρι πρότινος.

Επιπλέον, η συμμετοχή της Εμπορικής Τράπεζας στο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα επιφέρει επιβάρυνση € 71 εκ., προερχόμενη από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχει.

Όπως επισημαίνει η τράπεζα, τα στοιχεία αυτά αναμένεται να οδηγήσουν την Εμπορική Τράπεζα σε ζημίες υψηλότερες από τις αναμενόμενες στο 2ο τρίμηνο του 2011.

Η Εμπορική Τράπεζα θα προτείνει στο Διοικητικό της Συμβούλιο να αποσβέσει τα αναβαλλόμενα φορολογικά στοιχεία του ενεργητικού κατά €148 εκ. επί συνόλου €278 εκ.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως η Εμπορική θα συνεχίσει την προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη από την αρχή του έτους να ενισχύει την ρευστότητά της μέσω αύξησης των καταθέσεων, μειώνοντας την αναχρηματοδότησή της από την Crédit Agricole SA.

Προστίθεται πως η σημερινή κατάσταση, όπως αναμένεται να διαμορφωθεί και στα επόμενα τρίμηνα, καθιστά πιο δύσκολη την επίτευξη του στόχου της Εμπορικής Τράπεζας να ισοσκελίσει τα οικονομικά της αποτελέσματα μέχρι το τέλος του 2012. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η τράπεζα θα εξακολουθήσει να υλοποιεί το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης, το οποίο θα συνεχίσει να αποδίδει θετικά, και θα το προσαρμόζει όποτε είναι απαραίτητο στο οικονομικό περιβάλλον, προκειμένου να επιστρέψει στο σημείο ισοσκελισμού των αποτελεσμάτων της το συντομότερο δυνατό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα