Emporiki Bank: Ζημίες - σημαντική αύξηση λειτουργικών κερδών στο εξάμηνο

Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011 17:52
UPD:18:05

Καθαρές ζημίες ύψους 611,1 εκατ. εμφάνισε η Emporiki Bank σε επίπεδο Ομίλου το πρώτο εξάμηνο του 2011 (περιλαμβανομένης της απομείωσης της αξίας του επενδυτικού χαρτοφυλακίου ομολόγων ελληνικού δημοσίου), έναντι ζημιών 535,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

«Ακολουθώντας συντηρητική προσέγγιση και λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία της αγοράς», η τράπεζα αποφάσισε να αποσβέσει τα αναβαλλόμενα φορολογικά στοιχεία του ενεργητικού κατά 148 εκατ. ευρώ επί συνόλου 278 εκατ. ευρώ.

Τα μεικτά λειτουργικά κέρδη της αυξήθηκαν κατά 183,3% στα 113,1 εκατ. ευρώ από 39,9 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010, ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης των λειτουργικών εξόδων και της διατήρησης θετικών ρυθμών αύξησης των εσόδων, παρά τη συνολική υποχώρηση της ζήτησης.

Η Emporiki κατάφερε επίσης να διατηρήσει τη θετική τάση στα καθαρά έσοδα από τραπεζικές εργασίες, τα οποία αυξήθηκαν κατά 2,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, στα 377,9 εκατ. ευρώ, και να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της τόσο στα δάνεια όσο και στις καταθέσεις (με βάση τα στοιχεία του πενταμήνου του 2011).

Στο πρώτο εξάμηνο του 2011, η Emporiki πέτυχε περαιτέρω μείωση κατά 19,4% των λειτουργικών εξόδων του Ομίλου, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 264,8 εκατ. ευρώ. Μη συμπεριλαμβανομένου του κόστους μετασχηματισμού, η μείωση των λειτουργικών εξόδων ανήλθε στο 8,2% σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης εξόδων/εσόδων για τους πρώτους έξι μήνες του 2011 μειώθηκε στο 68% από 76% το 2010.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η συμμετοχή της τράπεζας στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας είχε ως αποτέλεσμα τη διενέργεια απομείωσης ύψους 71,4 εκατ. ευρώ της αξίας του επενδυτικού χαρτοφυλακίου των ομολόγων ελληνικού δημοσίου, επηρεάζοντας έτσι το ύψος των προβλέψεων το οποίο διαμορφώθηκε στα 569,8 εκατ. ευρώ.

Εξαιρώντας την επίδραση της απομείωσης στο ποσό των προβλέψεων, οι σημαντικές βελτιώσεις που επήλθαν στη διαδικασία έγκρισης πιστώσεων και είσπραξης οφειλών συνέβαλαν θετικά στην περαιτέρω μείωση των προβλέψεων κατά 12,1%, στα 498,4 εκατ. ευρώ, τονίζει η τράπεζα στην ανακοίνωσή της.

Όσον αφορά στα μεγέθη του δεύτερου τριμήνου του 2011, οι καθαρές ζημίες διαμορφώθηκαν στα 231,5 εκατ. ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένης της απόσβεσης των αναβαλλόμενων φορολογικών στοιχείων του ενεργητικού και της απομείωσης της αξίας του επενδυτικού χαρτοφυλακίου των ομολόγων ελληνικού δημοσίου.

Οι λειτουργικές δαπάνες παρέμειναν αμετάβλητες σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, με χαμηλότερες επαναλαμβανόμενες γενικές και διαχειριστικές δαπάνες, έξοδα προσωπικού και λοιπά έξοδα. Μη συμπεριλαμβανομένου του κόστους μετασχηματισμού, η μείωση των λειτουργικών δαπανών έφτασε στο 4% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας παρέμεινε σταθερό στα 22,6 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, ενώ υποχώρησε κατά 1,8% σε ετήσια βάση, στο πλαίσιο της ιδιαίτερα περιορισμένης ζήτησης. Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 11 δισ. ευρώ σε επίπεδο Τράπεζας, μειωμένες κατά 5,4% από την αρχή του έτους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα