Παράνομη επιστροφή ΦΠΑ 15,2 δισ. δρχ. αποκάλυψε το ΣΔΟΕ Κ.Μακεδονίας

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2002 17:31

Σκάνδαλο παράνομης επιστροφής ΦΠΑ ποσού 15,2 δισ. δρχ. αποκάλυψε το ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης, σε εκτεταμένη έρευνα που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ σε 47 υποθέσεις, αποκαλύφθηκε παράνομη επιστροφή ΦΠΑ συνολικής αξίας 7,8 δισ. δρχ. που αφορά συνολική τιμολογιακή αξία 110 δισ. δρχ. Επίσης το ΣΔΟΕ βρίσκεται στην οριστικοποίηση του ελέγχου άλλων 19 υποθέσεων, που αφορούν παράνομη επιστροφή ΦΠΑ 7,4 δισ. δρχ. και τιμολογιακής αξίας 82 δισ. δρχ.

Οι 47 υποθέσεις για το ποινικό τους μέρος έχουν παραπεμφθεί στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για δικαστική διερεύνηση, ενώ από τις αρμόδιες ΔΟΥ, όπου έχουν διαβιβασθεί οι υποθέσεις, άρχισαν να επιβάλλονται πρόστιμα που θα ξεπεράσουν τα 80 δισ. δρχ.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι στις υποθέσεις εμπλέκονται περίπου 50 υπάλληλοι ΔΟΥ και Τελωνείων της Βορείου Ελλάδος, οι οποίοι παραπέμπονται στον εισαγγελέα για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών και στην Οικονομική Επιθεώρηση Θεσσαλονίκης για τον πειθαρχικό έλεγχο από τον οποίο, εφόσον προκύψουν ευθύνες, θα επιβληθούν ποινές μέχρι και οριστικής απόλυσης.

Ηδη για το θέμα αυτό έχουν μετακινηθεί εκτός νομού Θεσσαλονίκης πέντε υπάλληλοι των ΔΟΥ της περιοχής.

Επιπλέον, με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών και τη σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου:

- Μετακινήθηκαν ο διευθυντής, δύο τμηματάρχες και ένας υπάλληλος της ΔΟΥ Αιγίου, ύστερα από επώνυμη καταγγελία από την οποία προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις απόπειρας δωροληψίας. Η υπόθεση ήδη βρίσκεται στην επιθεώρηση για έρευνα.

- Μετακινήθηκαν δύο διευθυντές της Βορείου Ελλάδος, επειδή διαπιστώθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην αξιοποίηση και επιβολή προστίμων και φόρων σε μεγάλη υπόθεση γνωστού επαγγελματία της Θεσσαλονίκης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα