Δεν διαφαίνεται ότι η περί «υπεξαίρεσης» κατηγορία αφορά την περιουσία της τράπεζας και ως εκ τούτου δεν υφίσταται λόγος πρόκλησης περαιτέρω ανησυχίας, υπογραμμίζει η Proton Bank με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα περί δικαστικής εμπλοκής της τράπεζας και πρώην μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου σε υπόθεση υπεξαίρεσης.
Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, η Proton τονίζει πως ελέγχεται στο πλαίσια πορίσματος της Τραπέζης της Ελλάδος για το επίπεδο κανονιστικής συμμόρφωσής της ως προς τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από διατάξεις σχετικές με την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Σημειώνει, δε, πως εντός της ορισθείσης από την ΤτΕ προθεσμίας θα εκθέσει τις απόψεις της επί του σχετικού πορίσματος.
Υπογραμμίζει επίσης ότι η Διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται σε συνεχή επαφή και αρμονική συνεργασία με τις εποπτικές αρχές και είναι έτοιμη να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία χρειαστεί για πρόληψη ή/και καταστολή οποιασδήποτε παραβατικής πράξεως.
Το πόρισμα, πάντως, της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για ενδεχόμενη υπεξαίρεση 51 εκατ. ευρώ στην Proton Bank, με το οποίο ζητείται το «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών οκτώ νυν και πρώην στελεχών της τράπεζας, μεταξύ των οποίων και ο επιχειρηματίας, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση.
Η εισαγγελική έρευνα έχει στόχο να εντοπίσει αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη των αδικημάτων της υπεξαίρεσης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της απάτης.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο εισαγγελικός λειτουργός, που ανήκει στην ομάδα των εισαγγελέων του Οικονομικού Τμήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, διενεργεί, ήδη, έρευνα, περίπου δύο μήνες, για το ενδεχόμενο διάπραξης φορολογικών ή χρηματιστηριακών παραβάσεων από εταιρείες συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη, στο πλαίσιο της οποίας έχει συνεργασία με το ΣΔΟΕ.