ΕΕ: Δεν τίθεται θέμα διάσωσης της Κύπρου

Αισιοδοξία ότι η χώρα θα εκπληρώσει τους στόχους για το έλλειμμα
Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2011 14:45
EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Τα σενάρια ένταξης της Κύπρου σε ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης διέψευσε κατηγορηματικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Δεν είναι στο τραπέζι το θέμα πακέτου χρηματοοικονομικής βοήθειας», τονίζει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα, η Τράπεζα Κύπρου, το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας, προειδοποίησε για άμεσο κίνδυνο να ενταχθεί η Κύπρος σε μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, κάτι που θα έπληττε τη θέση της ως χρηματοοικονομικού κέντρου.

«Με την αδράνειά μας θέτουμε σε κίνδυνο την ικανότητα αναχρηματοδότησης του κράτους και οι συνέπειες θα είναι άμεσες και σοβαρές. Υπάρχει άμεση απειλή η Κύπρος να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, με τα όποια μειονεκτήματα αυτό ενέχει», ανέφερε η Τράπεζα Κύπρου σε ανακοίνωσή της.

Η Κομισιόν εξέφρασε την πεποίθησή της ότι η Κύπρος θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για περιορισμό του δημοσιονομικού της ελλείμματος κάτω από το 4% του ΑΕΠ το 2011 και στο 2,5% το 2012.

«Είμαστε βέβαιοι ότι οι κυπριακές αρχές θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Και αναμένουμε απολύτως ότι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί», επισημαίνει η Κομισιόν. «Οι κυπριακές αρχές μπορούν να βασιστούν στην πλήρη στήριξη της Κομισιόν στην προσπάθειά τους να εξυγιάνουν τα οικονομικά τους και να επανεκκινήσουν την οικονομία», καταλήγει η ανακοίνωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα