Μέτρα τόνωσης της απασχόλησης από το Σεπτέμβριο

Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2011 17:16
UPD:22:14
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Μέτρα για την ανάσχεση της ανεργίας ύψους 2,7 δισ. ευρώ που μπορούν να διευρυνθούν στα 3,9 δισ. ευρώ σχεδιάζει να υλοποιήσει από το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, μετά την ολοκλήρωση της κυβερνητικής επιτροπής όπου παρουσίασε το σχετικό πρόγραμμα.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι θα ωφεληθούν περίπου 600.000 άτομα ... το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα 2,7 δισ. ευρώ και μπορεί να αυξηθεί», δήλωσε ο υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Εργασίας, οι πόροι που μπορούν να διατεθούν για την ανεργία από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2011 και μέχρι 31/8/2012, ανέρχονται σε πρώτη φάση σε 2,7 δισ. ευρώ και μπορούν να διευρυνθούν στα 3,9 δισ. ευρώ μέσα από την αναμόρφωση και τον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων.

Οι ωφελούμενοι για το σύνολο των προγραμμάτων ξεκινούν από τα 600.000 άτομα στην πρώτη φάση και με τον επανασχεδιασμό θα φθάσουν τα 900.000 άτομα.

Το 50% των προγραμμάτων αφορά διατήρηση θέσεων εργασίας, το 25% κατάρτιση και το 25% απασχόληση ανέργων.

Οι πόροι προέρχονται κατά 55% από ΕΣΠΑ και 45% από εθνικούς πόρους.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου:

Από σήμερα και μέχρι 15 Σεπτεμβρίου:

- Συστήνεται κοινή ομάδα εμπειρογνωμόνων από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία για συντονισμό, διαχείριση και έλεγχο όλων των προγραμμάτων.

- Καταγράφονται όλα τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και όσα ακόμα σχεδιαστούν και αναρτώνται σε κοινή ιστοσελίδα, για όλα τα Υπουργεία, έτσι ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση για την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου.

- Αρχίζει η υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας για 55.000 ανέργους, με απόλυτη διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια επιλογής.

- Τίθεται σε λειτουργία συμβουλευτικό κέντρο (call center) με 30 γραμμές, προκειμένου ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να αντλήσει πληροφόρηση έγκυρη και να βοηθηθεί στις επιλογές του.

Από 1η Οκτωβρίου τίθενται σε εφαρμογή τα νέα ενιαία προγράμματα κατάρτισης για εργαζομένους και ανέργους με το σύστημα voucher. Ο κάθε άνεργος αλλά και ο εργαζόμενος θα μπορεί να επιλέξει ο ίδιος το αντικείμενο και τον Φορέα κατάρτισης. Οι Φορείς κατάρτισης μπορεί να είναι πιστοποιημένα ΙΕΚ, ΚΕΚ, σχολές ΟΑΕΔ, Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών, ΤΕΙ, ΑΕΙ, κλπ.

Επιπλέον σύμφωνα με τον προγραμματισμό:

- Αρχές Σεπτεμβρίου ψηφίζεται από την Βουλή το νέο πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία και επιχειρηματικότητα και ξεκινάει άμεσα η υλοποίηση του, με προϋπολογισμό ύψους αρχικά 60 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και επιπλέον 40 εκατ. ευρώ στη συνέχεια.

- Στον ίδιο νόμο για την Κοινωνική Οικονομία, ψηφίζεται η ρύθμιση για τις αναπτυξιακές συμπράξεις που αποτελούν τη βάση για την έναρξη των Τοπικών Προγραμμάτων στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) με προϋπολογισμό 190 εκ. ευρώ. Η υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων προσδιορίζεται για το τέλος του 2011, αρχές του 2012.

- Τέλος, επιταχύνονται όλα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ (30) και εμπλουτίζονται από αρχές Σεπτεμβρίου με οκτώ νέα προγράμματα, μεταξύ των οποίων είναι, το πρόγραμμα «Επιταγή επανένταξης» απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις τοπικής αυτοδιοίκησης, πρόσληψη 5.000 ανέργων πτυχιούχων ηλικίας μέχρι 35 ετών, κατάρτιση εργαζομένων για την διαρθρωτική προσαρμογή επιχειρήσεων, επιμήκυνση τουριστικής περιόδου, κλπ.

Μέτρα για τους μακροχρόνια ανέργους

Παράλληλα, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, αυξάνεται το τεκμαρτό εισοδήματος που πρέπει να έχει ένας μακροχρόνια άνεργος προκειμένου να λαμβάνει το σχετικό ειδικό επίδομα, ενώ επεκτείνεται το χρονικό διάστημα λήψης του επιδόματος.

Δικαιούχοι του επιδόματος, είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για περισσότερους από 12 μήνες, ηλικίας από 45 έως 65 ετών, με ετήσιο οικογενειακό ή τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική (τεκμαρτή) δαπάνη για κάθε φορολογούμενο ορίζεται σε 3.000 ευρώ, αν πρόκειται για άγαμο, και 5.000 ευρώ, αν πρόκειται για ζευγάρι.

Κατά συνέπεια, ένας μεγάλος αριθμός μακροχρονίων ανέργων δεν πληρούσε τα εισοδηματικά κριτήρια και έχανε το δικαίωμα λήψης του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη, το ατομικό τεκμαρτό εισόδημα που πρέπει να έχει ο μακροχρόνια άνεργος αυξάνεται στα 10.000 ευρώ το χρόνο και στα 12.000 ευρώ αν πρόκειται για ζευγάρι, ενώ επεκτείνεται από 12 μήνες σε δυο χρόνια το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι μακροχρόνιοι άνεργοι λαμβάνουν το επίδομα.

ΝΔ: Μόνο οι επενδύσεις και η ανάπτυξη θα αλλάξουν την εικόνα

Μόνο οι επενδύσεις και η ανάπτυξη θα αλλάξουν τη σημερινή αρνητική εικόνα σε ό,τι αφορά ζήτημα της ανεργίας, τονίζει η ΝΔ, με αφορμή τις εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας σε σχέση με μέτρα τόνωσης της απασχόλησης.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση κάνει εξαγγελίες για μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και στήριξης των ανέργων. Αντίστοιχες εξαγγελίες με αναφορά σε σημαντικά κονδύλια είχε κάνει και πέρυσι τον Οκτώβριο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Όμως από τότε η κατάσταση αντί να βελτιωθεί, επιδεινώνεται», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης και ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Νικολόπουλος.

Καταλήγοντας υπογραμμίζουν ότι «η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική που βαθαίνει την ύφεση και αφήνει αναπορρόφητους τους κοινοτικούς πόρους για την απασχόληση. Γι΄ αυτό και οι ευθύνες της είναι πολύ μεγάλες και δεν τις διαγράφουν οποιεσδήποτε επικοινωνιακές ασκήσεις».

ΚΚΕ: Βορά στο κεφάλαιο οι νέοι

Από την πλευρά του το ΚΚΕ τονίζει ότι η κυβέρνηση παραδίδει τους νέους και τις νέες βορά στο κεφάλαιο στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας και προσθέτει ότι με όχημα τη μαθητεία προσφέρει στους επιχειρηματίες δισ. ευρώ και πάμφθηνη εργατική δύναμη.

Την ίδια στιγμή, σημειώνει το ΚΚΕ, μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος μειώνουν κατακόρυφα τους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας και στερούν από εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ διατηρούν στο εξευτελιστικό επίπεδο των περίπου 450 ευρώ το επίδομα ανεργίας, με προαναγγελία την παραπέρα μείωση.

Υποστηρίζει επίσης ότι «μέσω αυτών των προγραμμάτων θα γενικεύονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, θα κατοχυρώνονται de facto οι μειώσεις μισθών, αφού οι αμοιβές θα είναι κάτω από την ΕΓΣΕΕ και τις ΣΣΕ και ταυτόχρονα, τα ταμεία του ΟΑΕΔ και της Κοινωνικής Ασφάλισης συνεχώς θα λεηλατούνται από τις γαλαντόμες επιχορηγήσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο, απειλώντας άμεσα την παροχή επιδομάτων και κυρίως συντάξεων».

ΣΥΝ: Ανακύκλωση της ανεργίας

Για ανακύκλωση της ανεργίας και όχι την αντιμετώπισή της κατηγορεί την κυβέρνηση ο Δ. Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η κυβερνητική πολιτική «οδηγεί στη διεύρυνση της ελαστικής εργασίας, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του κατώτερου εγγυημένου μισθού και επεκτείνει το εμπόριο ελπίδας και το καθεστώς πολιτικής ομηρίας στους νέους και τους ανέργους. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζει φτηνή εργατική δύναμη στις μεγάλες επιχειρήσεις».

Ο κ. Στρατούλης υποστηρίζει ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους ανέργους είναι υποκριτικό, γιατί ήδη με το μνημόνιο προωθεί την περικοπή ακόμα και αυτών των εξευτελιστικά χαμηλών επιδομάτων ανεργίας τους κατά 500 εκατομμύρια ευρώ το 2012.

Δημοκρατική Αριστερά: Προγράμματα-ασπιρίνη

«Οι άνεργοι αγγίζουν το 1 εκατομμύριο του πληθυσμού και προβλέπεται ακραία επιδείνωση της ανεργίας τους χειμερινούς μήνες. Προγράμματα 5μηνης διάρκειας για 50 έως 70 χιλιάδες πολίτες, που εξαγγέλει η κυβέρνηση, δεν αποτελούν παρά "ασπιρίνη" στο τεράστιο αυτό πρόβλημα, που μαστίζει την κοινωνία και διαλύει τον ιστό της» σχολίασε η Δημοκρατική Αριστερά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα