Ευ. Βενιζέλος: Τον Οκτώβριο η ολοκλήρωση των διαδικασιών του νέου πακέτου

Μ. Ανδρουλάκης: Ψευτομεταρρυθμιστές στο εσωτερικό της κυβέρνησης
Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2011 21:23
UPD:21:24

Οι διαδικασίες του νέου πακέτο διάσωσης της Ελλάδας αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τις αρχές Οκτωβρίου, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή.

«Εχει ανοίξει μια πολύ κρίσιμη και ενδιαφέρουσα μεταβατική περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να εφαρμόσουμε την απόφαση αυτή (σ.σ. της συνόδου κορυφής) σε συνεργασία με τους θεσμικούς μας εταίρους και σε συνεργασία με το διεθνή ιδιωτικό τομέα -τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και ασφαλιστικά ταμεία- προκειμένου να καταστήσουμε το ελληνικό δημόσιο χρέος μακροπρόθεσμα βιώσιμο και να ανακουφίσουμε τη χώρα και το λαό» σημείωσε και πρόσθεσε πως «... όλο αυτό θα ολοκληρωθεί, υπολογίζουμε, έως τις αρχές Οκτωβρίου».

Σημείωσε ακόμη πως «η Ελλάδα μπορεί να ξαναβγεί στις αγορές» ενώ ερωτηθείς για το πότε απάντησε: «Το 2014, ας πούμε».

Αργότερα, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπη της Βουλής για τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής εξέφρασε την άποψη ότι συμφέρει τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά μας ταμεία να συμμετέχουν στο Μηχανισμό για την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων, το PSI.

Διευκρίνισε ότι θα υπάρξει τεχνική έκθεση-γνωμοδότηση περί του συμφέροντος της συμμετοχής τους. «Θα δούμε αν η απόφαση πρέπει να ληφθεί σε επίπεδο γενικών συνελεύσεων. Όποια διαδικασία επιλεγεί, για τη λήψη της απόφασης, θα είναι ίδια για όλους και η πιο απλή» πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής από μερίδα βουλευτών εκφράστηκαν προβληματισμοί και ανησυχίες για την άνοδο των σπρεντς σε Ιταλία και Ισπανία και το ενδεχόμενο να μεταφερθεί η κρίση και στην καρδιά της ευρωζώνης, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία, με νέες αρνητικές συνέπειες και για τη χώρα μας, ζήτημα που αναδείχθηκε ως κυρίαρχο στη διάρκεια της συζήτησης είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αν και ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να περιοριστεί αυτή η δημόσια συζήτηση, υπογράμμισε ότι το ελληνικό χρέος «τεχνικά» ήταν βιώσιμο και πριν τις αποφάσεις της συνόδου της ευρωζώνης και θύμισε ότι τα 2/3 του ελληνικού χρέους έχουν μετακινηθεί σε θεσμικούς επενδυτές, γεγονός που μας επιτρέπει να κάνουμε και νέο διακανονισμό αν χρειαστεί στο μέλλον, όπως ανέφερε.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, σημείωσε πως «έχουμε τις πιο στέρεες τράπεζες που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη». Συμπλήρωσε όμως ότι οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ακόμη και αν αυτή είναι μια απόφαση ενοχλητική για τους μετόχους. Ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι δεν είναι έτοιμες οι τράπεζες να ανοίξουν τους κρουνούς της ρευστότητας, ενώ για την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επισήμανε ότι θέση της κυβέρνησης είναι να συμμετέχει το ελληνικό δημόσιο στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε, τέλος, ότι δεν έχει λήξει το ζήτημα της παροχής εγγυήσεων που έθεσε η Φινλανδία: «Βρισκόμαστε σε διμερείς διαπραγματεύσεις για να βρούμε μια λύση. Αλλά στη Φινλανδία το συγκεκριμένο ζήτημα έχει αποκτήσει ισχυρό πολιτικό συμβολισμό και όπως γνωρίζετε είναι πιο δύσκολο να βρεθεί λύση όταν έχεις να κάνεις με τέτοιους συμβολισμούς».

Αιχμηρή παρέμβαση Μ. Ανδρουλάκη

Πάντως, αιχμηρή ήταν η παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μίμη Ανδρουλάκη, ο οποίος έκανε λόγο για ψευτομεταρρυθμιστές στο εσωτερικό της κυβέρνησης, προειδοποιώντας πως η ψήφος του βουλευτή δεν πρέπει να είναι δεδομένη για πάντα.

«Το χρηματοπιστωτικό σύστημα συχνά ποδηγετεί το πολιτικό σύστημα» σχολίασε η Λούκα Κατσέλη.

«Σήμερα κάτω από την πίεση της ΕΕ μπαίνουμε στη λογική του Προκρούστη» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης και εξέφρασε φόβο ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και διαχειρίσιμο.

Τις επιφυλάξεις του για τη βιωσιμότητα του χρέους εξέφρασε και ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Την εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα στη δίνη της κρίσης θα βρεθεί η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία αργότερα, εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και απέδωσε την κρίση στην υπέρ συσσώρευση του καπιταλιστικού συστήματος.

Στην αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το κόστος της δημόσιας διοίκησης αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, τέλος, προέβλεψε ότι τον Αύγουστο θα ενταθεί η αποσύνθεση της ευρωζώνης χαρακτηρίζοντας πάντως μέτρα μεγάλου αδιεξόδου όσο προωθούνται στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα