Coca-Cola 3Ε: Κάμψη κερδών, αύξηση εσόδων στο εξάμηνο

Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2011 09:33
UPD:09:40

Μείωση των συγκρίσιμων καθαρών κερδών κατά 28% στα 146 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Coca-Cola Τρία Έψιλον για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Τα συγκρίσιμα βασικά κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,40 ευρώ, μειωμένα κατά 27% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η εταιρεία εμφάνισε πάντως αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 6% στις αναπτυσσόμενες και κατά 3% στις αναδυόμενες αγορές, ενώ τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3% στα 3.396 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης αύξησης 3% στις αναδυόμενες αγορές, 8% στις αναπτυσσόμενες αγορές και 1% στις αναπτυγμένες αγορές.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2011, οι πωλήσεις των ανθρακούχων αναψυκτικών αυξήθηκαν κατά 6%, οι πωλήσεις των ποτών ενέργειας αυξήθηκαν κατά 41%, ενώ οι πωλήσεις των εμφιαλωμένων νερών υποχώρησαν κατά 3% και των χυμών κατά 8% αντιστοίχως.

Όπως αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, όλα τα βασικά σήματα ανθρακούχων αναψυκτικών κατέγραψαν υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με το συνολικό όγκο πωλήσεων του Ομίλου. Οι πωλήσεις της Coca-Cola αυξήθηκαν κατά 8%, της Coca-Cola Zero κατά 9%, της Fanta κατά 4% και της Sprite κατά 7%.

Κατά το πρώτο εξάμηνο, αυξήθηκε επίσης το μερίδιο της εταιρείας στην κατηγορία των ανθρακούχων αναψυκτικών στις περισσότερες από τις βασικές αγορές της, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Νιγηρίας, της Αυστρίας, της Ιρλανδίας, της Ουκρανίας, τηςΡουμανίας, της Ιταλίας, της Δημοκρατίας της Τσεχίας και της Πολωνίας.

Η διοίκηση εξακολουθεί να αναμένει οφέλη ύψους περίπου 38 εκατ. ευρώ στο 2011 από τις πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης. Για την περίοδο 2011-2013, οι ελεύθερες ταμειακές ροές αναμένεται να ανέλθουν στα 1,6 δισ. ευρώ, ενώ οι σωρευτικές κεφαλαιουχικές δαπάνες στα 1,5 δισ. ευρώ.

«Κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους επιτύχαμε αύξηση του όγκου πωλήσεων, καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη θέση μας στην αγορά διαθέτοντας ισχυρό χαρτοφυλάκιο προϊόντων. Παρά τη βελτίωση της αποδοτικότητας, τα οφέλη από τα προγράμματα αναδιάρθρωσης και την εστίαση στην ανάπτυξη των εσόδων, η κερδοφορία μας επηρεάστηκε αρνητικά από τις υψηλές τιμές πρώτων υλών σε συνδυασμό με τις συνεχείς οικονομικές πιέσεις», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Λόης, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola Τρία Έψιλον.

«Όσον αφορά το υπόλοιπο της χρονιάς, θα αναπτύξουμε τα έσοδά μας περισσότερο από τον όγκο πωλήσεων, θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στην βελτίωση της συνεργασίας με τους πελάτες μας καθώς και στην περαιτέρω βελτίωση του κόστους. Εξακολουθούμε να αναμένουμε χαμηλό διψήφιο ρυθμό αύξησης του κόστους πρώτων υλών για το σύνολο του έτους και θεωρούμε πως θα είμαστε σε θέση να απορροφήσουμε ένα ικανό μέρος αυτής της αύξησης», πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα