Καθαρά κέρδη ύψους 62,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 60,8 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2010, εμφάνισε ο ΟΤΕ το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Τα βασικά κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,1269 ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη επιβαρύνθηκαν με έναν έκτακτο φόρο εισοδήματος 97 εκατ. ευρώ και έναν φόρο στα μερίσματα ύψους 19 εκατ. ευρώ, που επιβλήθηκε από το ελληνικό κράτος.
Παράλληλα, καταγράφηκε επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης του κύκλου εργασιών Ομίλου, ως αποτέλεσμα των πρώτων ενδείξεων σταθεροποίησης της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο τζίρος μειώθηκε κατά 7,6% στο δεύτερο τρίμηνο και διαμορφώθηκε σε 1.254,9 εκατ. ευρώ.
Το προσαρμοσμένο περιθώριο κερδοφορίας EBITDA μειώθηκε κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες παρά τα αυστηρά μέτρα ελέγχου του κόστους.
Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, καθώς και των χρεώσεων που σχετίζονται με τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, διαμορφώθηκαν στα 851,6 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 7,6%, σε σχέση με 921,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.
Η μείωση αυτή οφείλεται στις χαμηλότερες χρεώσεις από τους εγχώριους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, το χαμηλότερο κόστος του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, καθώς και στις σημαντικές προσπάθειες συγκράτησης του κόστους σε όλες τις δραστηριότητες.
Στο τρίμηνο ο ΟΤΕ επιβαρύνθηκε από χρεώσεις 10,0 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με τη μείωση προσωπικού και τα προγράμματα πρόωρης αποχώρησης. Από την αρχή του έτους έχουν αποχωρήσει 99 εργαζόμενοι από τη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδος, 1.447 από τη σταθερή τηλεφωνία Ρουμανίας και 438 από τις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, περισσότεροι εργαζόμενοι πρόκειται να αποχωρήσουν κατά το υπόλοιπο του έτους από τις δραστηριότητες σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας και Ρουμανίας, στο πλαίσιο των ήδη εκτελουμένων προγραμμάτων αποχώρησης προσωπικού.
«Ενώ οι δραστηριότητες σταθερής τηλεφωνίας του ΟΤΕ στην Ελλάδα συνεχίζουν να υποφέρουν από έλλειψη ανταγωνιστικότητας, σε μία αγορά όπου η τιμή καθορίζει την επιλογή των καταναλωτών, στην κινητή τηλεφωνία αρχίσαμε να βλέπουμε τα αναμενόμενα πρώτα δείγματα σταθεροποίησης της αγοράς, μετά τον καταστροφικό πόλεμο τιμών του περασμένου έτους», ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Mιχάλης Τσαμάζ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα.
Σημείωσε πάντως ότι είναι νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για ανάκαμψη, «όμως ο ρυθμός της μείωσης των συνολικών εσόδων έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσονται ικανοποιητικά οι υπηρεσίες δεδομένων κινητής».
«Στο πλαίσιο αυτό, οι προτεραιότητές μας παραμένουν αμετάβλητες: Θα αξιοποιήσουμε οποιαδήποτε ευκαιρία μας παρουσιαστεί στην αγορά για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστική μας θέση και θα συνεχίσουμε να αναζητάμε τρόπους μείωσης του κόστους. Από το 2007, έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε τα λοιπά λειτουργικά έξοδα στην σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, σταθερά, ως ποσοστό των εσόδων, αποδεικνύοντας τι μπορούμε να καταφέρουμε όταν οι ενέργειές μας δεν παρεμποδίζονται. Αντιθέτως, τα έξοδα μισθοδοσίας αυξάνονται σταθερά από χρόνο σε χρόνο και από τρίμηνο σε τρίμηνο, εξανεμίζοντας τα οφέλη από τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου του 2006 και των επόμενων ετών. Είναι αναγκαίο να βρούμε μια λύση για αυτό το θέμα, γιατί αποτελεί τροχοπέδη για τις μελλοντικές μας προοπτικές», πρόσθεσε ο κ. Τσαμάζ.