Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο

Αντίθετοι σε επιμέρους ρυθμίσεις δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση
Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2011 20:57
UPD:23:05

Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να εκφράζουν τη διαφωνία τους με επιμέρους διατάξεις.

Το νομοσχέδιο αφορά συνταξιοδοτικά θέματα, την προώθηση του τουρισμού (καταλύματα και περιοχές ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης), φορολογικές διατάξεις, τη ρύθμιση της αγοράς των παιγνίων, καθώς και θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών (μισθώματα, ανάκτηση παρανόμων κρατικών ενισχύσεων, ελεγκτικές εταιρείες εντοπισμού περιουσιακών στοιχείων κλπ).

Στο νομοσχέδιο περιελήφθησαν και οι τροπολογίες που αφορούν στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του Δημοσίου και στην περικοπή των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

Την αντίθεσή του σχετικά με την τροπολογία για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών εξέφρασε ο βουλευτής Ζακύνθου, Δημήτρης Βαρβαρίγος. Ο κ. Βαρβαρίγος χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις απολύσεις του «πλεονάζοντος προσωπικού», δηλώνοντας πως «δεν πρόκειται να γίνω κανίβαλος εργαζομένων και με την ψήφο μου να οδηγήσω εργαζομένους στον καιάδα της ανεργίας, για λόγους δημοσιονομικού κόστους», καθώς μάλιστα, «λεφτά υπάρχουν, αλλά δεν τα αναζητήσαμε εκεί που υπάρχουν».

Διαφωνία για ρύθμιση που αφορά στην απελευθέρωση των υπηρεσιών υγείας εξέφρασε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης (Ηλεία), δηλώνοντας πως την καταψηφίζει.

Με την εν λόγω ρύθμιση καταργούνται οι προθεσμίες έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων, με τις οποίες θα ρυθμιζόταν η αγορά ιατρικών υπηρεσιών.

«Πιστεύω πως πίσω από τις δεκατρείς λέξεις της παραγράφου, καραδοκούν μεγάλα συμφέροντα στο χώρο της υγείας, τα οποία περιμένουν αυτή τη διάταξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντίθετος στην ίδια διάταξη δήλωσε και ο ανεξάρτητος βουλευτής, μέλος της «Δημοκρατικής Αριστεράς», Αθ. Λεβέντης.

«Όχι» ΝΔ στην τροπολογία για συγχωνεύσεις-καταργήσεις φορέων

Κατά τα άλλα, η Νέα Δημοκρατία, αν και δήλωσε πως συμφωνεί από θέση αρχής στη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, δεν υπερψήφισε την τροπολογία για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων οργανισμών και φορέων.

Ο εισηγητής του κόμματος, Θ. Καράογλου εξήγησε ότι η ΝΔ καταψηφίζει την τροπολογία γιατί, όπως είπε, «δεν ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία, γιατί όλα έγιναν χωρίς διάλογο, πρόχειρα, ισοπεδωτικά - και γιατί παραχωρείται υπερεξουσία, ενδεχομένως αντισυνταγματική, στον υπουργό Οικονομικών να αποφασίζει για τις συγχωνεύσεις και για την τύχη των περιουσιακών στοιχείων των καταργούμενων οργανισμών».

Ο κ. Καράογλου, αναρωτήθηκε εξάλλου, για ποιον λόγο επέλεξε η κυβέρνηση να μειώσει περαιτέρω τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μέσα απ’ αυτό το νομοσχέδιο, λίγο πριν την έναρξη του διαλόγου για το ενιαίο μισθολόγιό τους.

Βολές και από τα υπόλοιπα κόμματα

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ παρατήρησε μεταξύ άλλων, πως «η τροπολογία για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις οργανισμών, δεν είναι αποσπασματική ενέργεια. Είναι προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανασύνταξης του αστικού κράτους, με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου».

Ο κ. Παύλος Μαρκάκης από το ΛΑΟΣ εξέφρασε μεταξύ άλλων τη δυσφορία του για τον τρόπο μείωσης των επιδομάτων του Δημοσίου: «Σ΄ αυτή τη ρύθμιση, υπάρχει και μια ρουσφετολογική διαδικασία, όπου δεν έγινε και κανένας υπολογισμός».

Δριμεία κριτική άσκησε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο εισηγητής του κόμματος κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, έκανε λόγο για «καταργήσεις οργανισμών, χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς καμία διαδικασία, χωρίς να δίνεται καμία απάντηση για το τι θα γίνει αυτός ο κόσμος ο οποίος μπαίνει στην πρέσα αυτών των ανακατατάξεων».

Τροποποιήσεις

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος επέφερε αναδιατυπώσεις στο σώμα του πολυνομοσχεδίου, οι οποίες έχουν ως εξής:

* Για τα ξενοδοχειακά καταλύματα, οι ιδιοκτήτες των οποίων επιθυμούν να τα εντάξουν στις διατάξεις περί τουριστικών καταλυμάτων και τα οποία έχουν νομίμως υλοποιημένο συντελεστή δόμησης έως 0,20, καταβάλλεται ειδική εισφορά ίση με ποσοστό 5% επί της αντικειμενικής αξίας των τουριστικών εγκαταστάσεων που αντιστοιχούν στον συντελεστή δόμησης που υπερβαίνει το 0,15 (αντί της αρχικής διεξόδου της κατεδάφισης των τμημάτων των κτηρίων που υπερβαίνουν το 0,15), ενώ για νομίμως υλοποιημένο συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο του 0,20, είτε οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να κατεδαφίσουν τα τμήματα που υπερβαίνουν τον συντελεστή 0,20, είτε θα πρέπει να αποκτήσουν όμορο γήπεδο, που να καλύπτει το ποσοστό του υπερβάλλοντος συντελεστή.

* Ορίζεται πως το προσωπικό που εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και έργου, μεταφέρεται στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, όπου παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε υπηρεσιακές μονάδες, μέχρι την λήξη της σύμβασής τους (το τελευταίο, αυτό, χρονοδιάγραμμα, απουσίαζε από την αρχική εκδοχή του νομοσχεδίου).

* Θέματα που αφορούν την κινητή και ακίνητη περιουσία των καταργούμενων φορέων του Δημοσίου, μπορεί να ρυθμίζονται με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, ενώ, με τον τρόπο αυτό, μπορεί να ρυθμίζεται και ο τρόπος διάθεσης των ταμειακών υπολοίπων τους και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα