Συναγερμός για την ευρωπαϊκή οικονομία

Έκκληση Κίνας, Ιαπωνίας για διεθνή συνεργασία
Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2011 10:40
UPD:13:02

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου με θέμα τις εξελίξεις στην ευρωζώνη αναμένεται να παραχωρήσει σε λίγη ώρα (13:20 ώρα Ελλάδος) ο επίτροπος της ΕΕ για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν, καθώς συνεχίζεται το «σφυροκόπημα» στις διεθνείς χρηματαγορές.

Η Γαλλική Προεδρία ανακοίνωσε εξάλλου πως ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο θα έχουν συζητήσεις την Παρασκευή προκειμένου να εξετάσουν τη διεθνή κατάσταση.

Εκπρόσωπος του γραφείου του Σαρκοζί διευκρίνισε σήμερα ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει ξεχωριστές τηλεφωνικές επαφές με τους δύο ηγέτες. «Θα είναι δύο ξεχωριστές συζητήσεις. Θα γίνουν το απόγευμα. Δεν έχω πληροφορίες για την ακριβή ώρα», δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου, προσθέτοντας ότι ο Σαρκοζί παρακολουθεί «λεπτό προς λεπτό» την κατάσταση στις αγορές.

Ερωτηθείσα για το αν ο Σαρκοζί θα μιλήσει και με αξιωματούχους από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία καθώς και για το αν θα συμπεριληφθεί το θέμα της Ιταλίας στις συζητήσεις, η εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν έχει πληροφόρηση για άλλες τηλεφωνικές επαφές του Γάλλου προέδρου.

Σημειώνεται ότι ο Σαρκοζί είχε χθες συνομιλίες και με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Την ίδια στιγμή, Κίνα και Ιαπωνία απευθύνουν έκκληση διεθνούς συνεργασίας με στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης αναταραχής στις διεθνείς αγορές. Η έκκληση αυτή γίνεται υπό το φως της κατακόρυφης πτώσης που σημειώθηκε χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τη Wall Street και συνεχίστηκε την Παρασκευή στις ασιατικές αγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Γιασιχίκο Νόντα δήλωσε ότι η πολιτική ηγεσία, διεθνώς, πρέπει να αντιμετωπίσει τις συναλλαγματικές στρεβλώσεις, την κρίση κρατικού χρέους και την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

«Συμφωνώ ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν», δήλωσε σε δημοσιογράφους μια ημέρα μετά την παρέμβαση της Ιαπωνίας στις διεθνείς χρηματαγορές με στόχο την ανακοπή της ανόδου του γεν και τη θωράκιση της οικονομίας. «Κάθε ένα πρόβλημα από αυτά είναι σημαντικό, αλλά το πώς θα θέσουμε τις προτεραιότητές μας είναι κάτι το οποίο πρέπει να συζητήσουμε», σημείωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γιάνγκ Τζιετσί ανέφερε από την πλευρά του πως οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το αμερικανικό κρατικό χρέος αυξάνονται και ότι τα κράτη θα έπρεπε να αυξήσουν το επίπεδο συνεργασίας τους για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων οικονομικών κινδύνων.

Σε «ελεύθερη πτώση» τα διεθνή χρηματιστήρια

Την Πέμπτη οι αγορές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ σημείωσαν «βουτιά», με τις απώλειες να ξεπερνούν το 3,5%, καθώς η νευρικότητα των επενδυτών εντεινόταν εξαιτίας του κρατικού χρέους ορισμένων χωρών και τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας.

Οι μαζικές ρευστοποιήσεις συνεχίστηκαν σήμερα στο Τόκιο, όπου ο δείκτης Nikkei έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών, καταγράφοντας απώλειες 3,72%.

Συγκεκριμένα, ο Νikkei υποχώρησε κατά 359,30 μονάδες στις 9.299,88 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από την κατακρήμνισή του τον περασμένο Μάρτιο μετά το μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι στη ΒΑ Ιαπωνία. Λίγο μετά το άνοιγμα σημείωσε ενδοσυνεδριακό χαμηλό διαμορφούμενος στις 9.264.09 μονάδες. Ο διευρυμένος δείκτης Topix έκλεισε με πτώση 3,1% στις 800,96 μονάδες.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Κομισιόν για την επιστολή του Ζ.Μ. Μπαρόζο

Η Κομισιόν για την επιστολή του Ζ.Μ. Μπαρόζο

Επανεξέταση του EFSF ζητεί ο Μπαρόζο

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά ανησυχητικό κλίμα ήρθε χθες και η επιστολή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προς τους ηγέτες της ΕΕ, που επενέργησε ως κεραυνός εν αιθρία.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε επί της ουσίας να ξανανοίξει η συζήτηση για τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, «να εξεταστούν άμεσα όλοι οι παράγοντες που αφορούν στο EFSF και από το 2013 στο μόνιμο μηχανισμό ESM», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του.

«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα κεφάλαια του μηχανισμού επαρκούν για να καταπολεμήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης», αναφέρεται σε άλλο σημείο της επιστολής.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε αργότερα ότι ανάμεσα στα υπό επαναπροσδιορισμό σημεία είναι και τα κεφάλαια του μηχανισμού που ανέρχονται στα 440 δισ. ευρώ, προτείνοντας την αύξησή τους.

Ολι Ρεν: Έκθεση για το ευρωομόλογο το φθινόπωρο

Εν τω μεταξύ, ο ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν ανακοίνωσε σήμερα τη δημοσίευση εντός του φθινοπώρου μιας έκθεσης, η οποία θα εξετάζει τη δυνατότητα έκδοσης ομολόγων από μεμονωμένες χώρες με τη στήριξη ολόκληρης της ευρωζώνης.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC, ο Ρεν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει μια μελέτη σκοπιμότητας για την έκδοση τέτοιου είδους «ευρωομολόγων», μόλις τα κράτη μέλη καταλήξουν σε συμφωνία - το Σεπτέμβριο - για «σοβαρές μεταρρυθμίσεις» στην οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο, η έκθεση αυτή θα επικεντρώνεται στο κατά πόσο τα ευρωομόλογα μπορούν να βελτιώσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία και να ενισχύσουν τη ρευστότητα στις αγορές.

Ερωτηθείς για το εάν το EFSF χρειάζεται να έχει σημαντικά μεγαλύτερη χρηματοδοτική ικανότητα από τη σημερινή προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές, ο Ρεν είπε ότι δεν θέλει να αναφερθεί σε συγκεκριμένα νούμερα.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «για να είναι αποτελεσματικό, το EFSF χρειάζεται να είναι αξιόπιστο και σεβαστό από τις αγορές». «Κατά συνέπεια» είπε, «χρειάζεται να το αξιολογούμε συνεχώς, μόλις συσταθεί και αρχίσει να λειτουργεί, στην αντικειμενική του μορφή έχοντας υπόψη αυτούς τους στόχους».

Ο Ρεν σημείωσε ακόμη ότι το βασικό μήνυμα του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ήταν να επισπεύσουν την εφαρμογή της συμφωνίας για την Ελλάδα.

Πρόσθεσε εξάλλου πως είναι σημαντικό να επιταχυνθεί η έγκριση από τα κράτη μέλη των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα