Ολι Ρεν: Έκθεση για το ευρωομόλογο το φθινόπωρο

Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2011 11:41
UPD:11:52
EUROPA

Τη δημοσίευση εντός του φθινοπώρου μιας έκθεσης, η οποία θα εξετάζει τη δυνατότητα έκδοσης ομολόγων από μεμονωμένες χώρες με τη στήριξη ολόκληρης της ευρωζώνης, ανακοίνωσε ο ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC, ο Ρεν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει μια μελέτη σκοπιμότητας για την έκδοση τέτοιου είδους «ευρωομολόγων», μόλις τα κράτη μέλη καταλήξουν σε συμφωνία - το Σεπτέμβριο - για «σοβαρές μεταρρυθμίσεις» στην οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο, η έκθεση αυτή θα επικεντρώνεται στο κατά πόσο τα ευρωομόλογα μπορούν να βελτιώσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία και να ενισχύσουν τη ρευστότητα στις αγορές.

Ερωτηθείς για το εάν το EFSF χρειάζεται να έχει σημαντικά μεγαλύτερη χρηματοδοτική ικανότητα από τη σημερινή προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές, ο Ρεν είπε ότι δεν θέλει να αναφερθεί σε συγκεκριμένα νούμερα.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «για να είναι αποτελεσματικό, το EFSF χρειάζεται να είναι αξιόπιστο και σεβαστό από τις αγορές». «Κατά συνέπεια» είπε, «χρειάζεται να το αξιολογούμε συνεχώς, μόλις συσταθεί και αρχίσει να λειτουργεί, στην αντικειμενική του μορφή έχοντας υπόψη αυτούς τους στόχους».

Ο Ρεν σημείωσε ακόμη ότι το βασικό μήνυμα του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ήταν να επισπεύσουν την εφαρμογή της συμφωνίας για την Ελλάδα.

Πρόσθεσε εξάλλου πως είναι σημαντικό να επιταχυνθεί η έγκριση από τα κράτη μέλη των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα