ΤτΕ: Στοιχεία για τις εκροές χρημάτων προς Αλβανία, Πακιστάν και Αφγανιστάν

Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2011 12:31

Από το 2003 έως τον Μάιο του 2011, οι εκροές και μεταβιβάσεις χρημάτων μεταναστών στην Αλβανία έφτασαν τα 2.263,2 εκατ. ευρώ, στο Πακιστάν το 1,5 εκατ. ευρώ και στο Αφγανιστάν 0,2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) στη Βουλή, σε απάντηση σχετικής ερώτησης που έθεσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.

Επικαλούμενος δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία «μεγάλα ποσά εκρέουν από τη χώρα χωρίς κανένα έλεγχο προς την Αλβανία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν», ο βουλευτής του ΛΑΟΣ ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών σχετική ενημέρωση.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, βάσει του κανονιστικού πλαισίου της ΕΕ, «οι περιπτώσεις αυτές πελατών αντιμετωπίζονται, από τις τράπεζες και τις εταιρείες μεταφοράς κεφαλαίου, ως πελάτες "υψηλού κινδύνου" για το ενδεχόμενο ξεπλύματος χρήματος, αλλά και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Τέλος, η Τράπεζα ενημερώνει ότι «στο πλαίσιο της κατάρτισης του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας, συλλέγει από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα στατιστικά στοιχεία για όλες τις κατηγορίες διασυνοριακών συναλλαγών για τις οποίες διαμεσολαβούν, μεταξύ των οποίων και για εμβάσματα των οικονομικών μεταναστών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα