Πορτογαλία: «Πρόγραμμα αντιμετώπισης επειγουσών κοινωνικών αναγκών»

Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2011 18:58

«Πρόγραμμα αντιμετώπισης επειγουσών κοινωνικών αναγκών» ανακοίνωσε η πορτογαλική κυβέρνηση με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων από τα μέτρα λιτότητας τα οποία υλοποιούνται στο πλαίσιο της οικονομικής στήριξης της χώρας από ΕΕ και ΔΝΤ.

Το πρόγραμμα εκτείνεται σε μια τριετία, αφορά περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους και για τον πρώτο χρόνο στόχος είναι η χορήγηση σχεδόν 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο υπουργός Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Ασφάλισης Πέδρο Μότα Σοάρε εξήγησε ότι πρόκειται για πρόγραμμα «που θα αναθεωρείται μέχρι να λήξει το 2014, κάθε εξάμηνο». Κατά την εφαρμογή του, τόνισε, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα θα ενισχυθούν με στεγαστικό επίδομα, ενώ άλλες πρόκειται να εξασφαλίσουν μικρές καταναλωτικές πιστώσεις. Ζευγάρια -με παιδιά- που είναι άνεργα, θα έχουν αύξηση 10% στο επίδομα ανεργίας, ενώ με την εξασφάλιση ασφαλιστικής κάλυψης, θα δοθεί ένα κίνητρο για την κοινωνική εργασία εθελοντικού χαρακτήρα.

Εξαιτίας των μέτρων λιτότητας σε αντάλλαγμα του εξωτερικού δανεισμού, η πορτογαλική οικονομία θα γνωρίσει φέτος αρνητική ανάπτυξη 2%, ενώ η πρόβλεψη για το 2012 είναι η αρνητική ανάπτυξη σε ποσοστό 1,8%.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας Αλβαρο Σάντος Περέιρα εξήγγειλε πρόγραμμα «προνομιακού επιχειρηματικού δανεισμού» εκ μέρους των πορτογαλικών τραπεζών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα