Σε εξέλιξη βρίσκονται από χθες εντατικές συζητήσεις μεταξύ των διεθνών αξιωματούχων σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που ταλανίζει ευρωζώνη και ΗΠΑ και προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στις χρηματαγορές ανά τον κόσμο.
Το απόγευμα (γύρω στις 19:00 ώρα Ελλάδος) συνεδριάζει εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προκειμένου να συζητήσει το πρόβλημα της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τη Standard & Poor's.
Πηγή της ΕΚΤ ανέφερε πως ο διοικητής της, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, επιθυμεί να ληφθεί σήμερα η τελική απόφαση για την αγορά ιταλικών κρατικών ομολόγων με στόχο να χαλιναγωγηθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εάν ληφθεί σήμερα οριστική απόφαση για παρέμβαση, η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να αγοράζουν ιταλικά ομόλογα όταν ανοίξουν οι ευρωπαϊκές αγορές, αύριο Δευτέρα. Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί πάντως αν η ΕΚΤ θα εκδόσει κάποια σχετική ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση του δ.σ. της.
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Νοτίου Κορέας, Τσόι Γιονγκ- κου, ανακοίνωσε πως οικονομικοί εκπρόσωποι της Ομάδας των 20 (G20) είχαν τηλεφωνική συνδιάσκεψη την Κυριακή το πρωί (ώρα Νοτίου Κορέας) σχετικά με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η εμπιστοσύνη της χώρας του στα αμερικανικά ομόλογα δεν έχει αλλάξει, ενώ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την τηλεφωνική συνδιάσκεψη. «Δεν υπάρχει εναλλακτική (στα αμερικανικά ομόλογα) που να παρέχει τόση σταθερότητα και ρευστότητα», δήλωσε.
Σιγή ιχθύος τηρούν πάντως η γαλλική προεδρία της ομάδας των επτά (G7) και οι άλλες χώρες-μέλη της σχετικά με την τηλεφωνική συνδιάσκεψη για την κρίση χρέους και την κατάσταση στις χρηματαγορές που ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (ώρα Ελλάδας) η Ιταλία.
Σε σχετικά ερωτήματα που έθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο ούτε τα Ηλύσια Πεδία ούτε το υπουργείο Οικονομίας επιβεβαίωσαν ότι έγινε η τηλεφωνική συζήτηση, αν και πηγές του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών είχαν πει νωρίτερα ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην 01:00 με τη συμμετοχή υπουργών και συμβούλων τους.
Οι εκπρόσωποι του Φρανσουά Μπαρουέν, του Γάλλου υπουργού Οικονομίας, παρέμειναν σιωπηλοί. Από την πλευρά της, η προεδρία της δημοκρατίας περιορίστηκε να αναφέρει ότι δεν θα εκδοθεί καμιά ανακοίνωση. «Δεν υπάρχει τίποτε», ανέφερε πηγή στα Ηλύσια Πεδία.
Το θέμα αρνήθηκε να σχολιάσει και το Βερολίνο. «Δεν έχω τίποτε να σας πω επ' αυτού», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Επίσης, δεν υπήρξε οποιαδήποτε πληροφορία από την Ουάσινγκτον, αλλά ούτε και από τις Βρυξέλλες. «Εξ όσων γνωρίζω, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έλαβε μέρος σε αυτή την τηλεφωνική συνδιάσκεψη», είπε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία έχει καθεστώς παρατηρητή στους G7 (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία).
Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji Press μετέδωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7 θα έχουν νέα τηλεφωνική συνδιάσκεψη αύριο το πρωί, πριν από το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, οι προκειμένου να τις καθησυχάσουν σχετικά με την κρίση χρέους.
Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, οι εκπρόσωποι των χωρών της G7 πιθανόν να δημοσιεύσουν μία κοινή ανακοίνωση.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής διάσκεψης, η Ιαπωνία αναμένεται να επαναλάβει ότι η πολιτική της στην αγορά αμερικανικών ομολόγων θα παραμείνει αμετάβλητη και να εξηγήσει την πρόσφατη παρέμβασή της στο χρηματιστήριο μετά τη συνεχιζόμενη άνοδο του γεν έναντι του δολαρίου.
Το απόγευμα του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, στη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες εξέτασαν την οικονομική κατάσταση μετά από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ, αλλά και την κατάσταση στην ευρωζώνη.
Επίσης, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους.
Ο κ. Όσμπορν και η κα Λαγκάρντ «συζήτησαν για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση, την αντιμετώπισή της και επισήμαναν πόσο σημαντικό είναι οι χώρες να λάβουν αποφάσεις για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργού. Ακόμα έθιξαν το ζήτημα της «διεθνούς αστάθειας γενικότερα», πρόσθεσε.