Κάτω από τις 1.000 μονάδες υποχωρούσε ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, σημειώνοντας απώλειες άνω του 6%.
Συγκεκριμένα, στις 17:10 ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης διαμορφωνόταν στις 998,05 μονάδες, με πτώση 6,02%, ενώ η συνολική αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 83,31 εκατ. ευρώ.
Διευρύνονται οι απώλειες και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία νωρίτερα έδειχναν σημάδια σταθεροποίησης.
«Όσο περνά η ώρα η αγορά χτίζει τάση προς τα κάτω. Ελλείψει εγχωρίων καταλυτών και θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί», δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ο Μάνος Χατζηδάκης, αναλυτής στην Πήγασος Χρηματιστηριακή.
«Η επίδραση της απόφασης της ΕΚΤ για αγορά ιταλικών και ισπανικών ομολόγων νομίζω ότι είναι μικρή στην αγορά. Το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι σε κάποια τεχνική ανάκαμψη λόγω της σημαντικής υποχώρησης των τιμών», πρόσθεσε.
Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7 δήλωσαν νωρίτερα τη δέσμευση και την αποφασιστικότητά τους να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση «των εντάσεων που προκύπτουν από τις σημερινές προκλήσεις για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, το χρέος και την ανάπτυξη».
Τη δέσμευσή τους να λάβουν όλα τα απαραίτητα, συντονισμένα μέτρα για τη στήριξη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης υπογραμμίζουν σε σημερινό ανακοινωθέν τους και οι υπουργοί Οικονομικών του G20.
«Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή τις προσεχείς εβδομάδες και θα συνεργαστούμε όπως αρμόζει, έτοιμοι να αναλάβουμε δράση για να διασφαλίσουμε τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και τη ρευστότητα στις χρηματαγορές», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η Νότια Κορέα.
Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε χθες να εφαρμόσει πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Πρόκειται για μία κίνηση την οποία ανέμεναν οι διεθνείς χρηματαγορές, κρίνοντας πως πιθανόν θα μπορέσει να σταματήσει τη διεύρυνση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.
Σε σχετική ανακοίνωση η ΕΚΤ καλωσορίζει τις αποφάσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας να προχωρήσουν σε νέα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα και προτρέπει τις δύο κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην εφαρμογή τους ταχέως.
Νευρικότητα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Σε αρνητικό έδαφος πέρασαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει στην αγορά ισπανικών και ιταλικών ομολόγων επισκιάστηκε από την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από την S&P.
Στις 12:18 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωνε πτώση της τάξεως του 1,7% στις 958,80 μονάδες.
Ανά την Ευρώπη, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρούσε την ίδια ώρα κατά 1,5%, ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη κατά 2,3% και ο CAC 40 στο Παρίσι κατά 2%.
Σημειώνεται ότι στην αρχή της συνεδρίασης, ο δείκτης του Thomson Reuters για τις τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας σημείωνε άλμα άνω του 5%, με τις μετοχές των Banco Popolare και UniCredit να κερδίζουν 8,7% και 6,6%, αντίστοιχα.
Τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Παπανδρέου-Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
Εν τω μεταξύ, για τις οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Το απόγευμα, ο Γ. Παπανδρέου είναι πιθανόν να συνομιλήσει για το ίδιο ζήτημα και με τον επικεφαλής του Εurogroup Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ.
Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου η ΝΔ
Τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου υπενθύμισε από την πλευρά του με αφορμή τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της ΕΚΤ.
«Σήμερα σε Ελλάδα και εξωτερικό, λίγο- λίγο, έρχονται στις θέσεις Σαμαρά. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη αποδεικνύουν την ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικότερου μηχανισμού, με υψηλό βαθμό αλληλεγγύης, δηλαδή την έκδοση ευρωομολόγου», σχολίασε ο κ. Μηταράκης.
Σε αυτό το περιβάλλον, πρόσθεσε, «η ΕΚΤ θα πρέπει να έχει πιο ενεργό ρόλο, στοχεύοντας στην ανάπτυξη στην Ευρώπη και όχι μόνο στη διατήρηση χαμηλού πληθωρισμού».
Νέα καταιγίδα μέτρων «βλέπει» το ΚΚΕ
Νέα «καταιγίδα» μέτρων με αφορμή τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη προέβλεψε η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.
«Οι έντονες συζητήσεις των τελευταίων ημερών για την διάσωση της ευρωζώνης δεν είναι παρά μια νέα καταιγίδα που έρχεται κατά των λαών με απρόβλεπτες προς το παρόν συνέπειες» είπε η γ.γ. του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως «το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει διαχειριστικό φάρμακο για την κρίση του καπιταλισμού».
Η κ. Παπαρήγα κάλεσε τόσο τον ελληνικό, όσο και τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης να μην κάθονται και να παρακολουθούν «με σταυρωμένα χέρια», αλλά να αντιδράσουν απέναντι στις ιμπεριαλιστικές και καπιταλιστικές δυνάμεις.
Απευθείας δανεισμό των κρατών από την ΕΚΤ προτείνει ο ΣΥΝ
«Ο συνδυασμός λιτότητας, αλλεπάλληλων μνημονίων και ακριβών δανείων, που διασώζουν χρεοκοπημένους τραπεζίτες, έχει αποτύχει παταγωδώς για την Ελλάδα και αποτυγχάνει και για τις άλλες χώρες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις εξελίξεις στην οικονομία ο Συνασπισμός.
«H απόφαση της 21ης Ιουλίου έχει ήδη ξεπεραστεί από τις εξελίξεις», τονίζει ο ΣΥΝ και πρόσθέτει:
«Όσο το νεοφιλελεύθερο δόγμα είναι οδηγός λειτουργίας της οικονομίας και της πολιτικής, όσο οι κυβερνήσεις παίζουν το ρόλο του "τροχονόμου" των συμφερόντων των χρηματαγορών και των κερδοσκόπων, οι κοινωνίες παντού θα βουλιάζουν στη φτώχεια και στην ανεργία».