Ομπάμα: «Οι ΗΠΑ ήταν και είναι χώρα 'ΑΑΑ'»

Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2011 20:59
UPD:09/08/2011 09:35

«Ό,τι κι αν λένε κάποιοι οίκοι αξιολόγησης οι ΗΠΑ θα είναι πάντα μια χώρα με αξιολόγηση 'ΑΑΑ'», διεμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην πρώτη του τοποθέτηση μετά από την υποβάθμισή της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's.

Όπως είπε, οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την εκτίμηση πολλών παραγόντων της διεθνούς οικονομίας, διατηρούν την αξιολόγηση ''ΑΑΑ''.

Απέδωσε ακόμη την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ στο πολιτικό αδιέξοδο που διαπιστώθηκε στην Ουάσινγκτον κατά τη διακομματική διαβούλευση για το χρέος και το έλλειμμα.

«Αμφισβητήθηκε η ικανότητα του πολιτικού συστήματος να αντιδράσει ορθά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε πάντως πως τα προβλήματα των ΗΠΑ είναι αντιμετωπίσιμα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η υποβάθμιση θα δώσει κίνητρο στο Κογκρέσο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του δημόσιου ελλείμματος.

Σημείωσε μάλιστα ότι το έλλειμμα «δεν θα συρρικνωθεί μόνον μέσω της περικοπής δημοσίων δαπανών» αλλά και μέσω της αύξησης των φορολογικών εσόδων.

«Πάντως εμείς οι Αμερικανοί δεν χρειαζόμαστε έναν οίκο αξιολόγησης να μας καθοδηγήσει» πάνω στα ζητήματα αυτά, υπογράμμισε.

Προανήγγειλε, παράλληλα, ότι τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσει δημόσια τις προτάσεις του, για τον περιορισμό των διαφόρων κατηγοριών ελλειμμάτων στον αμερικανικό προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται ότι σκέλος της συμφωνίας στο Κογκρέσο για το χρέος και το έλλειμμα του δημοσίου, που εγκρίθηκε την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, προβλέπει ότι μια κοινοβουλευτική Επιτροπή θα παρουσιάσει και τις προτάσεις της στα πεδία αυτά έως τα τέλη του Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος Ομπάμα επέμεινε τέλος ότι οι πλουσιότεροι Αμερικανοί πρέπει να πληρώσουν υψηλότερους φόρους, την ώρα που οι προσαρμογές που θα γίνουν στα δημοφιλή κοινωφελή προγράμματα θα πρέπει να είναι «μετριοπαθείς».

Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν τις αγορές. Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κάτω από τις 11.000 μονάδες και συγκεκριμένα έκλεισε στις 10.809,85 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση 5,55% ή 634,76 μονάδες.

Απώλειες 6,66% είχε και ο δείκτης Standard & Poor's 500, ο οποίος κατέγραψε την χειρότερη ημέρα του από το Δεκέμβριο του 2008, τερματίζοντας στις 1.119,46 μονάδες.

Κατά 6,30% υποχώρησε τέλος ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq για να διαμορφωθεί στις 2.357,69 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα