Η Bayer απειλεί να εγκαταλείψει τη Γερμανία λόγω του ακριβού ρεύματος

Τρίτη, 09 Αυγούστου 2011 10:26

Η ιστορική απόφαση της Ανγκελα Μέρκελ, στον απόηχο του πυρηνικού ατυχήματος στην Ιαπωνία, να κλείσει όλα τα πυρηνικά εργοστάσια της Γερμανίας έως το 2022, έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από μεγάλη μερίδα συμπατριωτών της. Φαίνεται όμως πως δεν ενθουσιάστηκαν όλοι: ο κολοσός της φαρμακοβιομηχανίας Bayer, απειλεί να εγκαταλείψει τη χώρα επικαλούμενος την αύξηση στο κόστος της ενέργειας.

«Έχει σημασία να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί σε σχέση με άλλες χώρες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μαράιν Ντέκερς. «Διαφορετικά, μια εταιρία που δραστηριοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο όπως η Bayer, θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο μετακίνησης των μονάδων παραγωγής της σε χώρες με χαμηλότερο κόστος ενέργειας.»

Μιλώντας σε εβδομαδιαίο οικονομικό περιοδικό, ο Ντέκερς πρόσθεσε ότι τα τιμολόγια στη Γερμανία είναι ήδη τα υψηλότερα στην Ευρώπη, γεγονός που καθιστά τη χώρα «μη ελκυστική» επιλογή για τους ομίλους του κλάδου. «Συνολικά, θα δημιουργήσουμε περισσότερες από 2.500 νέες θέσεις εργασίας σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Ρωσία ή η Κίνα», είπε στο συντάκτη του “WirtschaftsWoche”.

Αναλυτές συμφωνούν ότι το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών, βάσει κυβερνητικής απόφασης που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο, θα πλήξει τις επιχειρήσεις ενέργειας, κάτι που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμολογίων.

Την ίδια ώρα, Γερμανοί διαχειριστές του δικτύου ηλεκτροδότησης προειδοποιούν για τον κίνδυνο διακοπών ακόμη και τον ερχόμενο χειμώνα, αμφισβητώντας την αξιοπιστία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα