Διαβεβαιώσεις από Μαδρίτη και Παρίσι

Τρίτη, 09 Αυγούστου 2011 11:36

«Εάν πρέπει να κάνουμε επιπλέον προσπάθειες για να επιτευχθεί η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,6% του ΑΕΠ το 2012, θα τις κάνουμε», διαβεβαίωσε η υπουργός Προϋπολογισμού και εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Βαλερί Πεκρές.

Tη διαβεβαίωση ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να παρεκκλίνει στο ελάχιστο από την πορεία της ανάταξης των δημοσιονομικών της, έδωσε η υπουργός Προϋπολογισμού και εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Βαλερί Πεκρές, την ώρα που η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Ελενα Σαλγάδο, σημείωνε πως η χώρα της απέχει πολύ από μία οικονομική διάσωση.

«Οι δηλώσεις όλων των θεσμικών εκπροσώπων είναι οι ίδιες, ότι η Ισπανία και οι θεμελιώδεις οικονομικές παράμετροι απέχουν πολύ από το χρειάζονται διάσωση. Αυτό που υπάρχει είναι μία αστάθεια στις αγορές χρέους», εκτίμησε σε δηλώσεις της στο ραδιοφωνικό δίκτυο Onda Cero η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών.

Τα επιτόκια των 10ετών ισπανικών ομολόγων διαμορφώθηκαν σήμερα στο 5,018%, αφού προηγουμένως είχαν περάσει κάτω από το όριο του 5%.

Από την πλευρά της, η Γαλλίδα υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές διεμήνυσε μιλώντας στο ραδιοσταθμό RTL, πως η χώρα της δεν πρόκειται να παρεκκλίνει στο ελάχιστο από την πορεία της ανάταξης των δημοσιονομικών της και ότι είναι έτοιμη να καταβάλει επιπλέον προσπάθειες.

«Εάν πρέπει να κάνουμε επιπλέον προσπάθειες για να επιτευχθεί η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,6% του ΑΕΠ το 2012, θα τις κάνουμε», διαβεβαίωσε η κ. Πεκρές και κάλεσε το σύνολο των Γάλλων πολιτικών να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου αυτού και «συνεπώς να ψηφίσουν το χρυσό κανόνα της επιστροφής στη δημοσιονομική ισορροπία, ως μία επιπλέον απόδειξη της απόφασής μας να μειώσουμε τα ελλείμματα και το χρέος».

Ερωτηθείσα εάν υπάρχει περίπτωση η πρόβλεψη της κυβέρνησης για την ανάπτυξη το 2012 (2,5%) να αναθεωρηθεί προς τα κάτω, η υπουργός απάντησε ότι «η δέσμευση που μάς ενώνει με τους εταίρους μας είναι η μείωση του ελλείμματος». «Εάν αλλάξουν οι παράμετροι, όποιες κι αν είναι οι παράμετροι», διευκρίνισε, «θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας αυτή να μειώσουμε το έλλειμμά μας στο 4,6% του ΑΕΠ το 2012». Σημειώνεται ότι από το 5,7% του ΑΕΠ φέτος, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί στο 4,6% τον επόμενο χρόνο και στο 3% το 2013.

Καταλήγοντας η κ. Πεκρές διαβεβαίωσε πως η γαλλική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μια γενική αύξηση των φόρων, αλλά θα συνεχίσει την ίδια οικονομική πολιτική όσον αφορά τις κρατικές δαπάνες, τις δαπάνες της κοινωνικής ασφάλισης και τις δαπάνες της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει κατάργηση φορολογικών ελαφρύνσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα