Ράλι ανακούφισης στις χρηματαγορές

Μετά τις δεσμεύσεις της Fed
Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011 10:46
UPD:15:58

Βαθιά ανάσα προσέφερε στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές η απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει τα επιτόκια σε «εξαιρετικά» χαμηλά επίπεδα έως και τα μέσα του 2013 και οι διαβεβαιώσεις της ότι θα στηρίξει την αμερικανική οικονομία.

Μετά το «άλμα» που σημείωσαν αργά χθες οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, ανοδικά κινήθηκαν σήμερα και τα ασιατικά χρηματιστήρια ενώ θετικό είναι το κλίμα και στην Ευρώπη.

Λίγο μετά τις 10:30 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχυόταν κατά 1,5% στις 962,45 μονάδες. Χθες έκλεισε με άνοδο 1,2%, βάζοντας φρένο στη «βουτιά» 20% των τελευταίων 2,5 εβδομάδων.

Μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων της συνεδρίασης είναι τα ορυχεία, με τον σχετικό δείκτη να ενισχύεται κατά 2,3%.

Σε θετικό έδαφος έκλεισε νωρίτερα και το ιαπωνικό χρηματιστήριο έπειτα από τρεις συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις, καθώς οι διαβεβαιώσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ ότι θα στηρίξει την οικονομία ανακούφισαν τους επενδυτές.

Έτσι, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 1,1% στις 9.038,74 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος δείκτης Topix σημείωσε άνοδο 0,8%, κλείνοντας στις 776,73 μονάδες.

Παρά την άνοδο των ιαπωνικών δεικτών, οι μετοχές των μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών (blue chip) υποχώρησαν εξαιτίας της ανατίμησης του γεν.

Ο διευρυμένος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού, πλην Ιαπωνίας, αυξήθηκε κατά 2,9%.

«Είναι πιθανό να έχουμε φτάσει στον πάτο, αλλά είναι πολύ νωρίς για να το πούμε», σχολίασε ο επικεφαλής επενδύσεων στην Alleron Investment Management στο Σύδνεϋ. «Φυσιολογικά, όταν βλέπεις τέτοιου είδους κινήσεις, χρειάζεσαι άλλες δύο εβδομάδες για να είσαι σίγουρος ότι βρέθηκε ο πάτος», πρόσθεσε.

Σημαντικά κέρδη στη Wall Street

Χθες, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street σημείωσαν έντονες διακυμάνσεις, τερματίζοντας ωστόσο με σημαντικά κέρδη μετά από τις ανακοινώσεις της Fed.

Αρχικά πάντως οι εκτιμήσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας για την ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία, όπως σημείωσε, είναι βραδύτερη του αναμενόμενου, πυροδότησαν ρευστοποιήσεις.

REUTERS

Τελικά, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 3,97% και έκλεισε στις 11.239,54 μονάδες. Κέρδη της τάξης του 4,74% παρουσίασε ο δείκτης Standard & Poor's 500, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 1.172,57 μονάδες. Κατά 5,29% ενισχύθηκε τέλος ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq για να τερματίσει στις 2.482,52 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα