Κύπρος: Στα 600 εκατ. ευρώ το πακέτο μέτρων οικονομικής εξυγίανσης

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011 16:07
UPD:16:28

Μέτρα ύψους 600 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει το πακέτο λιτότητας που προτείνει η κυπριακή κυβέρνηση για να αποφύγει τον κίνδυνο προσφυγής στο μηχανισμό διάσωσης, ανέφερε ο νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας Κίκης Καζαμίας.

Μέτρα ύψους 600 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει το πακέτο λιτότητας που προτείνει η κυπριακή κυβέρνηση για να αποφύγει τον κίνδυνο προσφυγής στο μηχανισμό διάσωσης, ανέφερε ο νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας Κίκης Καζαμίας. Στόχος σύμφωνα με τον κ. Καζαμία, είναι να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στο 2,5% του ΑΕΠ το 2012.

Όπως διευκρίνισε πριν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα εγκρίνει το πακέτο, τα μέτρα θα περιλαμβάνουν αύξηση 2% του συντελεστή ΦΠΑ στο 17%, αύξηση του φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ το χρόνο στο 35% από 30%, καθώς και αύξηση του φόρου στα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων.

Αντιπαράθεση για τη συμφωνία με τις συντεχνίες

Εν τω μεταξύ, η συμφωνία για το πακέτο μέτρων οικονομικής εξυγίανσης στο οποίο κατέληξαν το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με τις ηγεσίες των συντεχνιών της χώρας, βρέθηκε στο στόχαστρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Τα κόμματα κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι υπαναχώρησε από συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει στις 15 Ιουλίου, σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Χριστόφια και ότι τροποποίησε το περιεχόμενο του πακέτου, με την εισαγωγή φορολογιών και την αλλαγή προνοιών σχετικά με το συνταξιοδοτικό.

Ενώ η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής συνήλθε εκτάκτως το μεσημέρι για να συζητήσει το πακέτο μέτρων, προτού ακόμη ολοκληρωθεί η τυπική έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υποβάλουν δικές τους προτάσεις, όταν θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή.

Βολές κατά του κ. Χριστόφια εξαπέλυσε ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, κατηγορώντας τον ότι απαξιώνει τον δημόσιο διάλογο, με τους εκλεγμένους πολιτικούς, επιχειρώντας να επιβάλει οικονομική πολιτική, την οποία συμφωνεί με τις ηγεσίες των συντεχνιών.

Προανήγγειλε επίσης ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα παρουσιάσουν στη Βουλή δικές τους προτάσεις νόμου, αυξάνοντας τα μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση, ώστε να σταλούν τα κατάλληλα μηνύματα στις διεθνείς αγορές.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου, αντιπροέδρου του, μέχρι προ τινος, συμπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος». Ο κ. Παπαδόπουλος προεξόφλησε ότι το κυβερνητικό πακέτο μέτρων θα απορριφθεί από τη Βουλή και κατηγόρησε ευθέως τις συντεχνίες ότι οδήγησαν τον τόπο στην καταστροφή.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ και Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι με ημίμετρα μπορεί να επιλυθεί η κρίση. «Δεν θα είμαστε συνυπεύθυνοι για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, που οδηγεί στον κίνδυνο ένταξης σε μηχανισμό στήριξης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία. Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ εμμένει στη συμφωνία της 15ης Ιουλίου, η οποία πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα.

Τόσο το Ευρωπαϊκό Κόμμα όσο και οι Οικολόγοι κατηγόρησαν με τη σειρά τους την κυβέρνηση ότι αγνοεί τις πολιτικές δυνάμεις, προσπαθώντας να οχυρωθεί πίσω από τις συντεχνίες.

Από την πλευρά τους, οι συντεχνίες προειδοποίησαν με γενική απεργία αν αλλάξει το πακέτο μέτρων που συμφώνησαν με την κυβέρνηση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα