Νέα «βουτιά» στα χρηματιστήρια

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011 23:08
UPD:11/08/2011 10:20

«Βαθύ κόκκινο» έδειξαν και πάλι τα ταμπλό στις διεθνείς αγορές μετοχών, μετά από την αναζωπύρωση των ανησυχιών για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, εν μέσω φημών για επικείμενη υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας, οι οποίες, ωστόσο, διαψεύστηκαν.

Απώλειες άνω του 4% κατέγραψαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, μια ημέρα μετά το ράλι που είχαν σημειώσει λόγω των δεσμεύσεων της Federal Reserve για στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

REUTERS

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση 4,64% και έκλεισε στις 10.718,35 μονάδες.

Απώλειες της τάξης του 4,43% κατέγραψε και ο δείκτης Standard & Poor's 500, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 1.120,62 μονάδες.

Κατά 4,09% υποχώρησε τέλος ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, τερματίζοντας στις 2.381,5 μονάδες.

«Βουτιά» και στις ευρωπαϊκές αγορές

Νέα «βουτιά» σημείωσαν και οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς μετριάστηκε ο αρχικός ενθουσιασμός από τις δεσμεύσεις της Fed για στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 κατέγραψε πτώση 3,8% και τερμάτισε στις 911,65 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες, οι οποίες ξεπέρασαν το 21% ενδοσυνεδριακά, παρουσίασε η μετοχή της Societe Generale εν μέσω φημών για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της τράπεζας, οι οποίες διαψεύστηκαν από εκπρόσωπό της.

Ανά την Ευρώπη, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 3,05%, στο Παρίσι ο CAC 40 κατά 5,45% και στη Φραγκφούρτη ο DAX κατά 5,13%.

Μεγάλες απώλειες καταγράφηκαν και στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, με το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να τερματίζει με πτώση 6,5%. Πιέσεις δέχθηκε ο τραπεζικός κλάδος με τη μετοχή της Ιntesa San Paolo να υποχωρεί κατά 10,7%, της Μps κατά 8,7% και της Banca Popolare di Milano κατά 7,4%.

Η νέα χρηματιστηριακή «θύελλα» ξέσπασε ενώ η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσπαθούσε, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, να βρει μια μέθοδο κοινής αποδοχής, για την εφαρμογή των περικοπών, συνολικού ύψους 70 δισεκατομμυρίων ευρώ, η άμεση εφαρμογή των οποίων, ζητήθηκε επίμονα από την Γαλλία, την Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε, μετά τη συνάντηση, ότι θα υιοθετηθούν νέα μέτρα λιτότητας για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού το 2013 και ότι θα συγκληθεί για το σκοπό αυτό το υπουργικό συμβούλιο ως την 18 Αυγούστου το αργότερο, όπως μετέδωσε το κρατικό ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

Διαψεύδονται τα περί επικείμενης υποβάθμισης της Γαλλίας

Εν τω μεταξύ, το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε ότι πρόκειται να υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, εν μέσω της φημολογίας περί του αντιθέτου και του συνεπαγόμενου πτωτικού κλίματος στο γαλλικό χρηματιστήριο.

REUTERS

«Πρόκειται για παντελώς αβάσιμες φήμες...Και οι τρείς οίκοι αξιολόγησης, Standard & Poor's, Fitch, Moody΄s, μάς έχουν επιβεβαιώσει, ότι δεν θα προβούν σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας», δήλωσε το απόγευμα στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε πως συνεχίζει να αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας με "ΑΑΑ", σημειώνοντας ότι θεωρεί την προοπτική της γαλλικής οικονομίας σταθερή.

«Από την πλευρά της Fitch, δεν υπάρχει τίποτε. Δεν υπάρχει κάτι νέο, η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας δεν άλλαξε αξιολόγηση, δεν υπάρχει θέμα, η πιστοληπτική ικανότητα παραμένει αξιολογημένη 'ΑΑΑ', η προοπτική της γαλλικής οικονομίας 'σταθερή'», ανέφερε εκπρόσωπος του οίκου Fitch μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σημειώνεται ότι η γαλλική κυβέρνηση θα ανακοινώσεις στις 24 Αυγούστου τις οριστικές της αποφάσεις για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Οι κυβερνητικές προτάσεις για τη μείωση του ελλείμματος θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη κυβερνητικής σύσκεψης η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 17 Αυγούστου, στο πλαίσιο της επεξεργασίας του προϋπολογισμού του 2012 με τη συμμετοχή του προέδρου της γαλλικής Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν και της υπουργού αρμόδιας για τον Προϋπολογισμό Βαλερί Πεκρές.

Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που συγκάλεσε νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος, ο κ. Μπαρουέν ανέφερε ότι τα μέτρα αυτά για την ανάταξη της δημοσιονομικής κατάστασης θα λάβουν υπ' όψιν την παγκόσμια αβεβαιότητα και την απόφαση της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα