Αυτήν την εβδομάδα η απόφαση του ΟΠΕΚ για την παραγωγή πετρελαίου

Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2002 08:23

Αυτήν την εβδομάδα, θα αποφασίασει ο ΟΠΕΚ, για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, την πρώτη μέσα σε δύο χρόνια, μετά την αύξηση των τιμών κατά 50%, φέτος, κάτι το οποίο απειλεί τη ζήτηση και ευνοεί τις ανταγωνίστριες χώρες να αυξήσουν την παραγωγή τους, εκτιμούν επενδυτές και αναλυτές.

Ο Οργανισμός, θα αυξήσει τον στόχο του κατά 950.000 βαρέλια ημερησίως, ή 4,4%, σύμφωνα με την έρευνα 24 αναλυτών του Bloomberg. Μία αύξηση της παραγωγής, εκτιμάται ότι θα μειώσει τις τιμές στις ΗΠΑ, κατά δύο δολ. το βαρέλι από τα περίπου 30 δολ. που είναι σήμερα, έδειξε η έρευνα. Είκοσι από τους αναλυτές προβλέπουν ότι ο ΟΠΕΚ θα αποφασίσει να προχωρήσει στην αύξηση της παραγωγής και οι υπόλοιποι εκτιμούν ότι θα τη διατηρήσει στα ίδια επίπεδα.

Η συνάντηση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ, θα γίνει την Πέμπτη στην Οσάκα της Ιαπωνίας, καθώς το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ είναι ορατό και η σημαντική αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, απειλεί να οδηγήσει τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα. Ο Οργανισμός, που προμηθεύει το 1/3 του συνολικού αργού πετρελαίου, ανησυχεί ότι οι μεγαλύτερες προμήθειες και η ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ, ενδέχεται να οδηγήσουν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα.

Αξιωματούχοι από το Ιράν, τη Βενεζουέλα, το Κουβέϊτ, το Κατάρ, τη Νιγηρία και την Ινδονησία, είναι κατά της αύξησης της παραγωγής και τονίζουν ότι η ένταση στη Μ. Ανατολή και όχι το ύψος των προμηθειών, είναι αυτό που επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου. «Τα αποθέματα πετρελαίου είναι αρκετά», είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Αλβάρο Σίλβα, φθάνοντας στην Οσάκα σήμερα.

Ο Αλί Αλ Ναϊμι, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας - της μεγαλύτερης χώρας παραγωγού, μέλους του ΟΠΕΚ - δήλωσε στις 2 Σεπτεμβρίου, ότι, είναι πολύ νωρίς για να ληφθεί μία απόφαση.

Την περασμένη Παρασκευή, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 3,3% στη Ν. Υόρκη. Ηταν η μεγαλύτερη άνοδος που σημειώθηκε αυτόν τον μήνα, μετά την άρνηση του Ιράκ να ανταποκριθεί στην απαίτηση των ΗΠΑ για την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ, στα οπλοστάσιά του.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια Οκτωβρίου, διαφοροποιήθηκε ελαφρώς, στις ηλεκτρονικές, μετά τη συνεδρίαση, συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Διαπραγματεύθηκε στα 29,83 δολ. το βαρέλι, κατά δύο σεντς υψηλότερα, στις 12:45' μ.μ., ώρα Τόκυο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα