Απέκλεισε το ευρωομόλογο ο Σόιμπλε

«Όσο υπάρχει ανεξάρτητη δημοσιονομική πολιτική»
Σάββατο, 13 Αυγούστου 2011 23:10
UPD:14/08/2011 08:16

Η μεταρρύθμιση στην ευρωζώνη δεν μπορεί να γίνει παρά «σταδιακά» γιατί η ευρωζώνη πρέπει να εξασφαλίσει την ένταξη των πολιτών, εκτιμά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Θα ενισχύσουμε σαφώς το Σύμφωνο Σταθερότητας», ανακοίνωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.

Ωστόσο «δεν μπορούμε να ενισχύσουμε τα ευρωπαϊκά όργανα όπως θα το επιθυμούσαμε τώρα και αμέσως αλλά βήμα βήμα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «πρέπει να πάρουμε μαζί μας τους πολίτες».

«Οταν δημιουργήσαμε το ευρώ δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιήσουμε ταυτόχρονα μια πολιτική ένωση, ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος», αναλύει ο υπουργός. «Εν τω μεταξύ (ο βαθμός) αποδοχής για να προχωρήσουμε προς μια τέτοια κατεύθυνση αυξήθηκε», εκτιμά αλλά «αυτή είναι μια διαδικασία μερικές φορές δύσκολη και μερικές φορές αργή».

Οι δηλώσεις του αυτές διατυπώνονται λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση στο Παρίσι που θα έχουν η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στους νέους κανόνες που θα διέπουν την ευρωζώνη και στα μέτρα για την αποτροπή της αστάθειας στις χρηματαγορές όπως παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Η Γερμανία τάσσεται υπέρ μιας ενίσχυσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη, μέσω ενός αυστηρότερου μηχανισμού κυρώσεων σε βάρος όσων παραβιάζουν τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας.

Ο Σόιμπλε επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει αμοιβαιότητα του χρέους και ούτε βοήθεια επ'άπειρον. Υπάρχουν μηχανισμοί στήριξης, που συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε, υπό αυστηρές προϋποθέσεις», επισήμανε.

Η Γερμανία παραμένει αυστηρά αντίθετη στην έκδοση από την ευρωζώνη στο σύνολό της κοινών ομολόγων. «Αποκλείω αυτά τα ευρωομόλογα όσο τα κράτη μέλη ακολουθούν τη δική τους δημοσιονομική πολιτική», τόνισε ο Σόιμπλε. Νωρίτερα σήμερα, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι είχε δηλώσει ότι η έκδοση ευρωομολόγων θα είχε αποτρέψει την παρούσα κρίση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα