Την ικανοποίησή τους για τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση εξέφρασαν ο πρόεδρος της ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος αλλά και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη συνάντηση που θα έχουν την Τρίτη στο Παρίσι η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στους νέους κανόνες που θα διέπουν την ευρωζώνη και στα μέτρα για την αποτροπή της αστάθειας στις χρηματαγορές όπως παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες.
Η Γερμανία τάσσεται υπέρ μιας ενίσχυσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη, μέσω ενός αυστηρότερου μηχανισμού κυρώσεων σε βάρος όσων παραβιάζουν τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας.
«Υπογράμμισα ότι τα μέτρα αυτά είναι αποφασιστικής σημασίας όχι μόνο για την Ιταλία, αλλά για την ευρωζώνη στο σύνολό της», τόνισε ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σάββατο το βράδυ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Χαρακτήρισε ακόμη τα μέτρα «κατάλληλα και αυστηρά».
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε επίσης το Σάββατο τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα μέτρα που αποφάσισε να λάβει η ιταλική κυβέρνηση.
Το νέο πρόγραμμα λιτότητας που εγκρίθηκε από την ιταλική κυβέρνηση «επιδοκιμάστηκε έντονα» από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ και την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.
«Το θέμα της συζήτησης δεν ήταν μόνο η Ιταλία αλλά το ευρώ και επομένως η Ευρώπη σε γενικές γραμμές. Κατά συνέπεια όλοι παρακολουθούν με προσοχή αυτά που η ιταλική κυβέρνηση θα φέρει εις πέρας με επιτυχία», επισήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Μπορώ να βεβαιώσω πως είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μια άλλη κυβέρνηση στην Ευρώπη θα μπορούσε να υλοποιήσει ένα έργο όπως το δικό μας, σε επίσης τόσο λίγο χρόνο και να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα τόσο πλούσιο σε περιεχόμενο», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς αν θα διατηρήσει στη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τον Τζούλιο Τρεμόντι έως το τέλος της θητείας του το 2013, ο Καβαλιέρε απάντησε: «Ναι, απολύτως».
Τρεμόντι: Τα ευρωομόλογα θα είχαν εγγυηθεί τη σταθερότητα
Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση ότι «αν τα ευρωομόλογα είχαν ήδη γίνει πραγματικότητα, θα είχαν εγγυηθεί τη σταθερότητα των χρηματιστηρίων» έκανε ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε το Σάββατο παρουσιάζοντας αναλυτικά τα μέτρα λιτότητας ύψους 45 δισ. ευρώ.
Σημείωσε ακόμη ότι «η ανοδική πορεία των σπρεντς, ξεκίνησε από το Φθινόπωρο, διότι διαδόθηκε η πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να χειρισθεί καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Η ελληνική κρίση ενώθηκε με την αμερικανική και έτσι επιταχύνθηκε το σύνολο των εξελίξεων. Αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τη θύελλα των περασμένων εβδομάδων».
Ο Ιταλός υπουργός επισήμανε ότι «υπάρχει μεγάλη αναμονή για την γαλλο-γερμανική διάσκεψη της επόμενης εβδομάδας», διότι, όπως είπε, «πολλά θα εξαρτηθούν από τις επιλογές που θα γίνουν για την Ευρώπη και υπέρ της Ευρώπης».
Τόνισε παράλληλα ότι «η κρίση δεν αφορά μόνο την Ιταλία, αλλά ένα τεράστιο ποσοστό της Ευρώπης και μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου».
Αποκλείει το ευρωομόλογο ο Σόιμπλε
Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, απέκλεισε τα ευρωομόλγα όσο τα κράτη μέλη ακολουθούν τη δική τους δημοσιονομική πολιτική».
Η μεταρρύθμιση στην ευρωζώνη δεν μπορεί να γίνει παρά «σταδιακά» γιατί η ευρωζώνη πρέπει να εξασφαλίσει την ένταξη των πολιτών, εκτιμά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
«Θα ενισχύσουμε σαφώς το Σύμφωνο Σταθερότητας», ανακοίνωσε. Ωστόσο «δεν μπορούμε να ενισχύσουμε τα ευρωπαϊκά όργανα όπως θα το επιθυμούσαμε τώρα και αμέσως αλλά βήμα βήμα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «πρέπει να πάρουμε μαζί μας τους πολίτες».
«Οταν δημιουργήσαμε το ευρώ δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιήσουμε ταυτόχρονα μια πολιτική ένωση, ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος», αναλύει ο υπουργός. «Εν τω μεταξύ (ο βαθμός) αποδοχής για να προχωρήσουμε προς μια τέτοια κατεύθυνση αυξήθηκε», εκτιμά αλλά «αυτή είναι μια διαδικασία μερικές φορές δύσκολη και μερικές φορές αργή».
Ο Σόιμπλε επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει αμοιβαιότητα του χρέους και ούτε βοήθεια επ'άπειρον. Υπάρχουν μηχανισμοί στήριξης, που συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε, υπό αυστηρές προϋποθέσεις», επισήμανε.