Παραινέσεις Ρεν για άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου

«Οι χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο πρέπει να επιβάλουν σκληρή λιτότητα»
Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2011 11:05
UPD:14:43

Νέες συστάσεις προς τα ευρωπαϊκά κράτη να εφαρμόσουν «πολύ γρήγορα» τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου απηύθυνε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο Επίτροπος υπογραμμίζει την ανάγκη να τεθούν σε εφαρμογή, το αργότερο ως τον Σεπτέμβριο, οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, «για να δοθεί ένα τέλος στην αβεβαιότητα».

Λόγω της αστάθειας που επικρατεί στις χρηματαγορές, οι εκκλήσεις για γρήγορη εφαρμογή των αποφάσεων που αφορούν την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FESF), αλλά και το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, πολλαπλασιάστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

«Οι αρμόδιοι σε ολόκληρη την Ευρώπη εργάζονται ημέρα και νύχτα για την επεξεργασία των κειμένων υλοποίησης των αποφάσεων. Οι αγορές θέλουν αυτό να γίνει μονομιάς, αλλά οι λεπτομέρειες είναι πολύ περίπλοκες», παρατηρεί ο Όλι Ρεν. Οπως επισημαίνει ωστόσο, παρά την πολυπλοκότητα η ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι θέμα εβδομάδων και όχι μηνών.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναγνωρίζει παράλληλα ότι οι αγορές είναι πολύ νευρικές, αν και όπως αναφέρει, δεν περιμένει «μια κρίση όπως εκείνη της Lehman Brothers».

Τονίζει μάλιστα τα οικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης είναι καλά και δεν δικαιολογούν τέτοιες διακυμάνσεις, αν και όπως εξηγεί, «οι αγορές είναι επιρρεπείς σε συμπεριφορά αγέλης και πανικού».

Προϋπόθεση για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη είναι «να δράσουμε σε όλα τα επίπεδα», προσθέτει, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι οι χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο πρέπει να επιβάλουν σκληρή λιτότητα.

Αναφορικά στην απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά, ο Ολι Ρεν εκφράζει την εκτίμηση ότι η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη για τη σταθεροποίηση, ενω αναφερόμενος στη Γερμανία ο Επίτροπος σημειώνει ότι έχει ρόλο ευθύνης στην αντιμετώπιση της ευρωκρίσης.

Κρίσιμο «ραντεβού» Μέρκελ-Σαρκοζί την Τρίτη

Την ίδια ώρα, στη συνάντηση που θα έχουν την Τρίτη στο Παρίσι η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, είναι στραμμένα τα βλέμματα στην Ευρωζώνη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν οι νέοι κανόνες που θα διέπουν την ευρωζώνη και τα μέτρα για την αποτροπή της αστάθειας στις χρηματαγορές όπως παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Η Γερμανία τάσσεται υπέρ μιας ενίσχυσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη, μέσω ενός αυστηρότερου μηχανισμού κυρώσεων σε βάρος όσων παραβιάζουν τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας.

Οπως διευκρίνισε πάντως σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου δεν θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχουν η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

«Η γερμανική κυβέρνηση έχει επαναλάβει ότι δεν θεωρεί πώς τα ευρωομόλογα έχουν κάποιο νόημα και γι’ αυτό δεν θα συζητηθεί το θέμα κατά την αυριανή συνάντηση», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Εν τω μεταξύ, την ικανοποίησή τους για τα «αποφασιστικής σημασίας» μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση εξέφρασε ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σάββατο το βράδυ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε επίσης το Σάββατο τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα μέτρα που αποφάσισε να λάβει η ιταλική κυβέρνηση. Την Κυριακή ο Ιταλός πρωθυπουργός ενημέρωσε για το πακέτο μέτρων και τον Γάλλο πρόεδρο.

«Η ΕΚΤ δεν θα αφήσει κανένα μέλος της ευρωζώνης να πτωχεύσει»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα δεν θα αφήσει κανένα μέλος της ευρωζώνης να πτωχεύσει, γιατί θα ακολουθούσαν και άλλες χώρες και αυτό θα κατέστρεφε την αξιοπιστία της ευρωζώνης ως συνόλου, διαβεβαίωσε από την πλευρά του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιβ Μερς.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα China Business News, ο Μερς επισήμανε παράλληλα ότι η ευρωζώνη δε θα επιτρέψει σε καμία από τις χώρες-μέλη της να την εγκαταλείψει.

Τόνισε ακόμη ότι θα ήταν μη ρεαλιστικό και «οικονομική αυτοκτονία» για τα μέλη της ευρωζώνης να την εγκαταλείψουν, από τη στιγμή που, όπως είπε δεν έχουν δικά τους νομίσματα για να στηριχτούν.

Το μέλος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια τον Απρίλιο και τον Ιούλιο για να ελέγξει τις πληθωριστικές προσδοκίες και τόνισε ότι οι παρατήρησε του ευρώ δεν είναι καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση πολιτικής.

Μεγαλύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση ζητεί το Λονδίνο

Βούληση για μεγαλύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία από τα χώρες της Ευρωζώνης ζητεί σήμερα με άρθρο του στους Financial Times ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν.

Ο Όσμπορν είχε καλέσει την περασμένη εβδομάδα τους ομολόγους του της ευρωζώνης να λάβουν γρήγορα όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως η έκδοση ευρωομολόγων, για ν’ αποτρέψουν μια διάλυση του ενιαίου νομίσματος, κάτι που θα αποτελούσε, όπως είπε, «οικονομική καταστροφή και για τη Βρετανία».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle, Γαλλικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα