Προς εφαρμογή νέα εργαλεία κατά της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας

Τρίτη, 16 Αυγούστου 2011 13:32

Τρία νέα εργαλεία κατά της αδήλωτης εργασίας, της εισφοροδιαφυγής και των δαπανών των Ταμείων, ενεργοποιεί από την ερχόμενη εβδομάδα και μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου το υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα έχει ήδη εξαγγείλει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή του εργόσημου, που θα αποτελεί στο εξής το μόνο τρόπο καταβολής των αμοιβών για περιστασιακή εργασία.

O υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Στόχος του είναι η ένταξη σε καθεστώς ασφάλισης των οικόσιτων εργαζομένων (καθαρίστριες, κηπουροί) ή εργατών γης, οι οποίοι εργάζονται μέχρι σήμερα ανασφάλιστοι και ο αριθμός τους υπερβαίνει, όπως υπολογίζεται, τις 250.000.

Στην ουσία πρόκειται για ένα «κουπόνι», το οποίο ο εργοδότης θα μπορεί να προμηθεύεται από 600 σημεία σε όλη τη χώρα, τράπεζες και ΕΛΤΑ και με το οποίο θα καταβάλει το τίμημα της αμοιβής που έχει συμφωνήσει με τον εργαζόμενο.

Στη συνέχεια ο εργαζόμενος θα μπορεί να το εξαργυρώνει. Κατά την εξαργύρωσή του θα παρακρατούνται οι εισφορές για το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ. Το υπουργείο Εργασίας προσδοκά επιπλέον έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ το χρόνο για τα Ταμεία από την εφαρμογή του μέτρου.

Σε εφαρμογή μπαίνει επίσης από 1ης Σεπτεμβρίου η κάρτα εργασίας, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΣΕΠΕ το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα.

Η κάρτα εργασίας, η οποία αντικαθιστά την κάρτα που υποχρεούνται να «χτυπούν» οι εργαζόμενοι κατά την προσέλευση και την αποχώρησή τους, θα απεικονίζει ηλεκτρονικά την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζομένου.

Βασίζεται στον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης των εργαζομένων, (ΑΜΚΑ), ενώ το σύστημα, θα είναι διασυνδεμένο με το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Στόχος του υπουργείου είναι ο ηλεκτρονικός έλεγχος του ωραρίου και κάθε εργασιακής μεταβολής.

Σε τροχιά μπαίνει παράλληλα από την 1η Σεπτεμβρίου το νέο σύστημα εξέτασης των συντάξεων αναπηρίας, με τη συγκρότηση νέων επιτροπών στις οποίες θα μετέχουν 1.000 γιατροί όλων των ειδικοτήτων που θα επιλέγονται με κλήρωση και θα είναι αμειβόμενοι.

Ετσι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εκτιμά ότι θα αποκλειστεί κάθε δυνατότητα συναλλαγής, αφού περισσότερες από 60.000 υπολογίζεται ότι χορηγούνται σε υγιείς ασφαλισμένους ή σε ασφαλισμένους των οποίων οι παθήσεις δεν δικαιολογούν σύνταξη αναπηρίας.

Οι συνταξιούχοι αναπηρίας στην Ελλάδα ανέρχονται σε 400.000 και αντιπροσωπεύουν το 14,5%, των συνταξιούχων συνολικά, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που κυμαίνεται στο 7%-8%. Η μέση ηλικία των συνταξιούχων αναπηρίας είναι δέκα χρόνια κάτω από τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, ενώ το μέσο καταβαλλόμενο ποσό αναπηρικής σύνταξης είναι 517 ευρώ.

Το νέο σύστημα θα είναι ενιαίο για όλα τα Ταμεία. Τέλος, συγκροτείται και Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, το οποίο θα αναλάβει την επανεξέταση των συντάξεων αναπηρίας που δεν είναι οριστικές. Από το ξεκαθάρισμα των αναπηρικών το Υπουργείο Εργασίας προσδοκά ότι θα εξοικονομηθούν 600 εκατ. ευρώ έως το 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα