Σε συμφωνία με την Ελλάδα στο ζήτημα των εγγυήσεων που θα προσφέρει η Αθήνα για να λάβει και δεύτερο πακέτο διάσωσης από την ευρωζώνη κατέληξε η Φινλανδία, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομικών της χώρας Γιούτα Ουρπιλάινεν.
Όπως εξήγησε η Φινλανδή υπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, από την πλευρά της Ελλάδας θα κατατεθεί ένα χρηματικό ποσό στη Φινλανδία, το οποίο και θα επενδυθεί. Το ποσό αυτό μαζί με τους τόκους θα είναι ανάλογο της συνεισφοράς της Φινλανδίας στη βοήθεια που θα λάβει η Ελλάδα από τον EFSF.
Η Ουρπιλάινεν δήλωσε ότι το ύψος των εγγυήσεων δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί και ότι σκοπεύει να καταθέσει το χρηματοδοτικό σχήμα προς έγκριση στις άλλες χώρες της ευρωζώνης αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Επανέλαβε, παράλληλα, τη θέση της κατά της έκδοσης ευρωομολόγων ως μέσου αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
«Κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για το χρέος της σήμερα και αύριο. Έτσι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην στάση μας πάνω σε αυτό. Παραμένουμε αντίθετοι στα ευρωομολόγα για παράδειγμα», τόνισε.
Γνωστοποίησε ακόμη ότι η Βουλή της χώρας θα συνεδριάσει και πάλι στις 6 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συζητήσει και να ψηφίσει την συμφωνία του Ιουλίου που προβλέπει νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα και ενισχύει τον ρόλο του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης, του EFSF.
Υπογράμμισε τέλος ότι η Φινλανδία θα συνεχίσει να ζητεί εγγυήσεις για κάθε νέο πακέτο βοήθειας και επανέλαβε την αντίθεσή της στην ενίσχυση των κεφαλαίων του EFSF.
ΥΠΟΙΚ: Το χρηματοδοτικό σχήμα δεν έχει «κανέναν εμπράγματο χαρακτήρα»
Τη σύναψη συμφωνίας «στο πλαίσιο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 21 Ιουλίου, σε ένα χρηματοδοτικό σχήμα που επιτρέπει στην κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας να αποφασίσουν τη συμμετοχή της χώρας τους στη νέα δέσμη βοήθειας προς την Ελλάδα, μέσω του EFSF», γνωστοποίησε με τη σειρά του και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.
Το συμφωνηθέν χρηματοδοτικό αυτό σχήμα διαμορφώθηκε σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο κ. Βενιζέλος με τη Φινλανδή ομόλογό τις προηγούμενες μέρες, ενώ συνεχίζεται η νομική και τεχνική του επεξεργασία.
Το ΥΠΟΙΚ διευκρινίζει πάντως ότι το χρηματοδοτικό σχήμα δεν έχει «κανέναν εμπράγματο χαρακτήρα» και θα υποβληθεί προς έγκριση στο Euro WorkingGroup (Eurogroup σε επίπεδο των εκπροσώπων των υπουργών).
Οπως υπενθυμίζει το υπουργείο, η Φινλανδία είχε θέσει το ζήτημα αυτό τόσο στο Eurogroup όσο και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, επικαλούμενη σοβαρούς εσωτερικούς πολιτικούς λόγους και μια διμερής συμφωνία Ελλάδας–Φινλανδίας γύρω από ένα κατάλληλο χρηματοδοτικό σχήμα συμπεριελήφθη στα συμφραζόμενα της απόφασης της 21ης Ιουλίου.
Βέλγιο: Επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη νέα στήριξη
Εν τω μεταξύ, οι κύριες βελγικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στο νέο σχέδιο χρηματοπιστωτικής στήριξης της Ελλάδας έπειτα από μια συνάντηση με το Βέλγο υπουργό Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς και το διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου Λικ Κούνε.
Η συνολική έκθεσή τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα ανέρχεται σε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα διαπραγματευθούν απ' ευθείας με τις ελληνικές αρχές τους όρους συμμετοχής τους.
Με μια έκθεση που πλησιάζει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, η Dexia είναι η τράπεζα την οποία αφορά κυρίως η διαδικασία αυτή, περισσότερο από τις KBC (περίπου 700 εκατομμύρια), BNP Paribas Fortis (300 εκατομμύρια), Ethias Banque (75 εκατομμύρια) και ING (50 εκατομμύρια).
Από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιρειών, η Ageas είναι εκτεθειμένη σε ύψος 800 εκατομμυρίων ευρώ, περισσότερο από τις Ethias (350 εκατομμύρια), Vivium (100 εκατομμύρια) και ING Life (90 εκατομμύρια).
Η δέσμευση των διαφόρων πρωταγωνιστών του βελγικού χρηματοπιστωτικού τομέα επιτρέπει στο Βέλγιο να τηρήσει την υπόσχεση να πετύχει μια συμμετοχή ιδιωτών στο ελληνικό σχέδιο που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 90% της έκθεσης, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ρέιντερς, σύμφωνα με το πρακτορείο Belga.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως αυτή η συμμετοχή των ιδιωτών στην μετακύλιση χρέους αντιστοιχεί σε ανάλογα ποσά που δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν οι δημόσιες αρχές.