ΥΠΟΙΚ: Εκτιμήσεις για ύφεση πάνω από 4,5%

Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2011 12:42
UPD:16:04

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί με ρυθμό πάνω από 4,5% φέτος, δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, εκτιμώντας όμως πως δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα λιτότητας, με την προϋπόθεση να εφαρμοστεί πιστά το δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί με ρυθμό πάνω από 4,5% φέτος, δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, εκτιμώντας παράλληλα πως δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα λιτότητας, με την προϋπόθεση να εφαρμοστεί πιστά το δημοσιονομικό πρόγραμμα.

«Το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει με μια ύφεση για το 2011 της τάξης του 3,5%. Στη συνέχεια αυτό μετατράπηκε εδώ και αρκετούς μήνες...στα επίπεδα του 3,8% με 3,9%. Τώρα υπάρχει ένα νέο εύρος εκτιμήσεων πάνω από 4,5% και θα δούμε πού θα σταθεί», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι αν εφαρμοστούν και στο σκέλος των εσόδων και στο σκέλος των δαπανών όλα όσα έχουν ψηφιστεί στην Βουλή των Ελλήνων δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. «Εχουμε ήδη ψηφίσει μέτρα που εάν αποδώσουν πλήρως υπερκαλύπτουν τον στόχο. Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα εάν θα χρειαστούν νέα μέτρα είναι ότι δεν πρέπει να χρειαστούν νέα μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση, το να μην επιβαρύνει τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Εξάλλου ο υπουργός εκτίμησε πως διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδα δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν τα μέσα Οκτωβρίου.

Γ. Μιχελάκης: Ο κ. Βενιζέλος ομολογεί το Βατερλό του

Για ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης με αφορμή τις προβλέψεις του υπουργού Οικονομικών για την ύφεση πάνω από 4,5% φέτος.

«O κ. Βενιζέλος που πίστευε ότι έβαλε "πάτο στο βαρέλι του χρέους", ομολογεί σήμερα το Βατερλό του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.

Κατηγόρησε επίσης τον ΥΠΟΙΚ ότι ομολογεί έμμεσα ότι θα πάρει νέα μέτρα, «την ώρα που γνωρίζει ότι δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία».

«Καλό θα ήταν, ο κ. Βενιζέλος πρώτα από όλα να έβαζε... πάτο στο βαρέλι της δικής του αμετροέπειας και λαθών», πρόσθεσε.

ΚΚΕ: Τα άγρια μέτρα δεν θα σταματήσουν

Βολές κατά του Ευ. Βενιζέλου με αφορμή τις δηλώσεις του ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα χαμηλά εισοδήματα εξαπέλυσε το ΚΚΕ.

« Τα νέα πιο άγρια μέτρα σε βάρος των εργατικών λαϊκών στρωμάτων δεν πρόκειται να σταματήσουν ούτε με την πιστή εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ούτε με την πιο αποτελεσματική ή καλύτερη διαπραγμάτευση στην ΕΕ, όπως ζητούν τα άλλα κόμματα του συστήματος», σχολίασε το Κομμουνιστικό Κόμμα.

ΣΥΝ: Ο φαύλος κύκλος πρέπει να σταματήσει

«Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προβλέπει ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το 4,5 %, όταν όλες οι προηγούμενες προβλέψεις της κυβέρνησης για τους δείκτες της οικονομίας έχουν διαψευστεί», επισήμανε σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου για την ύφεση.

«Το γεγονός μάλιστα ότι σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει τη λήψη νέων μέτρων αν τα υπάρχοντα σκληρά μέτρα εις βάρος των εργαζομένων δεν επιτύχουν, δείχνει την κυβερνητική αναλγησία και την εμμονή της σε μια λάθος, επικίνδυνη και καθαρά ταξική πολιτική εις βάρος των εργαζομένων», αναφέρει.

«Ο φαύλος κύκλος μέτρα-ύφεση και ξανά νέα μέτρα πρέπει να σταματήσει», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΝ.

Για να γίνει αυτό, το κόμμα θεωρεί «απαραίτητη προϋπόθεση την ανατροπή της κυβέρνησης και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του δικομματισμού και τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής με άξονες την αναδιανομή του πλούτου, την προστασία της εργασίας και του κοινωνικού κράτους και την ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων».

ΔΗΜΑΡ: Οι αποφάσεις της κυβέρνησης διογκώνουν την ύφεση

«Όλες οι πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης, με αποκορύφωμα την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης, οδηγούν στη διόγκωση της ύφεσης», σχολίασε η Δημοκρατική Αριστερά με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου για την ύφεση.

«Όσο η χώρα θα ταλανίζεται στο φαύλο κύκλο της ύφεσης, δεν θα μπορεί να υπάρξει καμία χαραμάδα ελπίδας για την ελληνική κοινωνία, πολύ περισσότερο, μάλιστα, αν ληφθούν πρόσθετα μέτρα το φθινόπωρο», συμπλήρωσε το κόμμα.

«Είναι επείγουσα προτεραιότητα η διαμόρφωση ενός προγράμματος ανάπτυξης και δημόσιων επενδύσεων, που θα συμβάλει στην εκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας», κατέληξε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα