Νέα πρόταση έρχεται να καταθέσει η Αυστρία σχετικά με την παροχή εγγυήσεων έναντι των δανείων που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του νέου πακέτου διάσωσης, μετά τις αντιδράσεις που έχει πυροδοτήσει η διμερής συμφωνία της Ελλάδας με την Φινλανδία.
Συγκεκριμένα, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ προτείνει τον συσχετισμό των απαιτήσεων των μελών της ευρωζώνης για παροχή εγγυήσεων επί των δανείων προς την Ελλάδα με τον βαθμό στον οποίο προστατεύεται ο ιδιωτικός τομέας κάθε χώρας μέσω μιας παράλληλης συμφωνίας διάσωσης της Αθήνας με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με την πρόταση της Φέκτερ, η Αυστρία θα έπρεπε να λάβει εγγυήσεις επί των κρατικών δανείων της, δεδομένου ότι οι τράπεζες και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί της έχουν περιορισμένη έκθεση στην Ελλάδα, ενώ οι χώρες με αυξημένη έκθεση δεν θα έπρεπε να αξιώνουν εγγυήσεις.
«Αυτό που ζητά η Φινλανδία συνεπάγεται ότι εμείς οι υπόλοιποι καλούμαστε να καταβάλλουμε περισσότερα κεφάλαια προκειμένου να παρασχεθούν οι εγγυήσεις στη Φινλανδία», εξήγησε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών στους δημοσιογράφους το βράδυ της Πέμπτης, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό «απαράδεκτο» για την Αυστρία, η οποία απαιτεί ισότιμη μεταχείριση.
H υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ προτείνει τον συσχετισμό των απαιτήσεων των μελών της ευρωζώνης για παροχή εγγυήσεων επί των δανείων προς την Ελλάδα με τον βαθμό στον οποίο προστατεύεται ο ιδιωτικός τομέας κάθε χώρας μέσω μιας παράλληλης συμφωνίας διάσωσης της Αθήνας με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
«Αυτό που ξέρω είναι ότι εάν ζητήσουν όλοι εγγυήσεις δεν θα είναι δυνατή η χρηματοδότηση [του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας]. Αυτός είναι ο λόγος που προτείνω να συνδυαστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα -η προστασία του ιδιωτικού τομέα- με την προστασία μέσω εγγυήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Φέκτερ.
Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα ότι με την πρόταση που καταθέτει στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα εκτονωθούν οι εντάσεις που έχει προκαλέσει η μεμονωμένη προσπάθεια της Φινλανδίας να εξασφαλιστούν με ρευστά διαθέσιμα τα δάνεια που θα παρέχει στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη Ολλανδία και Σλοβακία δήλωσαν επίσης ότι ζητούν εγγυήσεις για τα δάνεια που θα παρέχουν. Αξιωματούχος από την Αθήνα ανέφερε, ωστόσο, ότι οι απαιτήσεις που εγείρουν οι εν λόγω χώρες διακυβεύουν τη δεύτερη συμφωνία διάσωσης που επετεύχθη για την Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα.
Κάλεσμα Κομισιόν στην ευρωζώνη να μην αξιώνει σκληρούς όρους
Εν τω μεταξύ, κάλεσμα στις χώρες μέλη της ευρωζώνης να μην αξιώνουν σκληρούς όρους σε αντάλλαγμα για τη νέα βοήθεια της Ελλάδας απηύθυνε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ και σχετικά με τη συμφωνία Φινλανδίας - Ελλάδας τόνισε ότι «τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα αυτής της διμερούς διαπραγμάτευσης».
«Οι συζητήσεις είναι ήδη σε εξέλιξη και για αυτό το λόγο δεν έχουμε κανένα άλλο σχόλιο σε αυτό το στάδιο, το ζήτημα ωστόσο είναι ήδη υπό εξέταση», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος είπε ουσιαστικά ότι είναι αρμοδιότητα των χωρών της ευρωζώνης να αποφασίσουν αν η συμφωνία Φινλανδίας-Ελλάδας για τις εγγυήσεις είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου.
«Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να παράσχουν νέο πακέτο διάσωσης ύψους 109 δισ. ευρώ στην Ελλάδα με παράλληλη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλταφάζ και πρόσθεσε ότι «στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου αναφέρεται ότι "όπου χρειάζεται" θα υπάρξουν συμφωνίες για την παροχή εγγυήσεων».
Είπε πάντως ότι «οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης δεν πρέπει να μιμηθούν το παράδειγμα της Φινλανδίας, αξιώνοντας σκληρούς όρους σε αντάλλαγμα για την δεύτερη συμφωνία δανεισμού της Ελλάδας».
«Θα πρέπει να αποφύγουμε το να υπάρξουν πολλές δεσμεύσεις, πολλές εξαρτήσεις από όρους, πολλές εγγυοδοσίες», ανέφερε χαρακτηριστικά
Πάντως, ο Αλταφάζ επανέλαβε τη θέση της Ευρωπαϊκής επιτροπής ότι είναι σημαντική η ταχεία και απόλυτη εφαρμογή όλων των αποφάσεων που ελήφθησαν στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου.
ΥΠΟΙΚ: Υπό έγκριση σε επίπεδο ευρωζώνης η συμφωνία
Στο θέμα αναφέρθηκε με σημερινές του δηλώσεις και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τόνισε ότι η συμφωνία με τη Φινλανδία ήταν απαραίτητη ώστε η χώρα να συμφωνήσει στο δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.
«Είχαμε την υποχρέωση σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, να κάνουμε σε διμερές επίπεδο μια διαπραγμάτευση με τη Φινλανδία για να δούμε αν σε διμερές επίπεδο μπορεί να ικανοποιηθεί η σχετική απαίτηση της Φιλανδίας, χωρίς αυτό να δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην εκτέλεση του προγράμματος, στις δικές μας χρηματοοικονομικές ανάγκες και χωρίς να έχει η οποιαδήποτε εγγύηση εμπράγματο χαρακτήρα», σημείωσε.
Διευκρίνισε πάντως ότι όλα εξαρτώνται από την έγκριση των άλλων μελών της Ευρωζώνης και ότι δεν θα πρέπει να βιαζόμαστε, καθώς όλα αυτά, όπως είπε, θα έχουν ένα χρόνο επώασης.
Ανέφερε ακόμη ότι είναι γνωστό ότι κάποιες χώρες είχαν κρατήσει επιφυλάξεις και είχαν υποστηρίξει ότι αν η Φιλανδία αποκτήσει μια διμερή εγγύησηίσως ζητούσαν κι εκείνες.
«Αυτά όλα είναι γνωστά και είναι καταγεγραμμένα στα πρακτικά του Συμβουλίου», επισήμανε και γι’ αυτό, πρόσθεσε η Αθήνα ζήτησε από τους Φινλανδούς να βρεθεί ένα σχήμα ασφαλές που δεν θα δημιουργεί καμία παρενέργεια.
«Βεβαίως αυτό πρέπει να υποβληθεί στο επίπεδο της Ευρωζώνης για έγκριση διότι πρέπει να συμφωνήσουν όλοι και βεβαίως, εάν τεθεί ένα ζήτημα από άλλες χώρες, τότε το θέμα ξεφεύγει από το διμερές επίπεδο και πρέπει το Eurogroup σε επίπεδο αναπληρωτών των Υπουργών, Υπουργών ή και Πρωθυπουργών, να βρει μια λύση», συμπλήρωσε.
ΝΔ: Οδηγούν σε αδιέξοδο τη νέα δανειοδότηση της χώρας
Στο θέμα παρενέβη εκ νέου και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, ο οποίος τόνισε ότι με τις σημερινές του δηλώσεις ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί του έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τη νέα δανειοδότηση της χώρας.
Αναφερόμενος εξάλλου στην παραίνεση του κ. Βενιζέλου να επικοινωνήσει ο κ. Σαμαράς με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας που ανήκει Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, προκειμένου να συμβάλει στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Μιχελάκης χαρακτήρισε κωμικό, το γεγονός ότι αφού ο ΥΠΟΙΚ πανηγύρισε τη συμφωνία, που υπέγραψε με το Ελσίνκι για τις εγγυήσεις, «έχει το θράσος να ζητά από τη Νέα Δημοκρατία, να μαζέψει εκείνη τα λάθη της δικής του ανικανότητας».
Γ. Καρατζαφέρης: Η κυβέρνηση ναρκοθέτησε τη βοήθεια της Ευρώπης
Η κυβέρνηση μόνη της ναρκοθέτησε την όποια βοήθεια της Ευρώπης υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης ερωτηθείς για το θέμα των εγγυήσεων που θέτουν χώρες της ευρωζώνης προς την Ελλάδα.
Ο κ. Καρατζαφέρης μίλησε για απαράδεκτη απειρία με τεράστιο κόστος και εξέφρασε την ανησυχία ότι μετά την επικείμενη επίσκεψη της τρόικας θα αναζητηθεί άλλοθι για να μην υπάρξει αυτή η βοήθεια.
«Οδηγούμεθα στην διάλυση της Ευρώπης. Η Ελλάδα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική για να περισώσει ό,τι μπορεί, από την ιστορία της, την παρουσία της και το μέλλον της», διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
ΣΥΝ: Αφωνη και ανύπαρκτη στην ΕΕ η κυβέρνηση
Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τις εξελίξεις στην ΕΕ εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης, κατηγορώντας την πως «άφωνη, αμήχανη, ανύπαρκτη στον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά σκληρή, ανάλγητη και ταξική εντός της χώρας, υλοποιεί τη σύμβαση έργου που έχει αναλάβει».
«Την εφαρμογή», συμπληρώνει, «του μνημονίου με τις καταστρεπτικές συνέπειές του για την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας».
«Πρέπει να φύγουν το συντομότερο δυνατό αυτή και το μνημόνιο», παρατηρεί ο κ. Σκουρλέτης, τονίζοντας επίσης ότι «η πλήρης χρεοκοπία του νεοφιλελεύθερου ευρωπαϊκού μοντέλου και η αποτυχία των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου επιβεβαιώνονται καθημερινά».
Φ. Κουβέλης: Λάθος διαπραγμάτευση από την κυβέρνηση
Για «λάθος διαπραγμάτευση» από την πλευρά της κυβέρνησης έκανε λόγο ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σε δηλώσεις του στο Σκάι, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η συμφωνία με τη Φιλανδία δεν έπρεπε να γίνει.
Το «γαϊτανάκι» που όπως είπε ο κ. Κουβέλης, έχει δημιουργήσει η απόφαση, θέτει σε μέγιστο κίνδυνο την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.
«Αυτή η ανάσα που περίμενε η ελληνική οικονομία από την απόφαση της 21 Ιουλίου φοβάμαι ότι μπορεί να μην υπάρξει», πρόσθεσε, διερωτώμενος πώς μια χώρα όπως η Ελλάδα, ΠΟΥ ζητάει χρήματα, θα μπορέσει προκαταβάλει ένα μεγάλο ποσό, την ώρα που δεν έχει την αναγκαία ρευστότητα.