Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην «εκλογίκευση» των φορολογικών συντελεστών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εφόσον, όπως είπε, «συμφωνήσουμε σε μια πρακτική και εφαρμόσιμη λύση για τον τρόπο είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ».
Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά από συναντήσεις που είχε με παραγωγικούς φορείς, η συζήτηση για τους φορολογικούς συντελεστές είναι στείρα και αδιέξοδη εάν δεν λύσουμε το ζήτημα του μηχανισμού είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ. «Τα πάντα συζητούνται γρήγορα και με καλές διαθέσεις και αποφασιστικότητα. Τίποτα όμως δεν αναστέλλεται, τίποτα δεν ανακόπτεται όσο διαρκεί η συζήτηση», πρόσθεσε.
Ειδικότερα όσον αφορά στη μετάταξη του ΦΠΑ στον τομέα της εστίασης από 1η Σεπτεμβρίου από 13% στο 23% διευκρίνισε ότι ισχύει, αλλά θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις εξαγωγικού τουρισμού. Διευκρίνισε παράλληλα ότι οι Υπηρεσίες και της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων και της Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων επανεξετάζουν τους κωδικούς άσκησης δραστηριότητας στο χώρο της εστίασης, ώστε όπου κυριαρχεί η πώληση αγαθών που είναι τρόφιμα, να ισχύει ο συντελεστής των τροφίμων και όχι ο συντελεστής της εστίασης.
Το μέτρο της αύξησης ΦΠΑ στο 23% εφαρμόζεται γιατί είναι ψηφισμένο και πρέπει να είμαστε συνεπείς σε αυτά που λέμε, παρατήρησε.
Για τα αντικειμενικά κριτήρια, ο κ. Βενιζέλος απέρριψε το ενδεχόμενο επαναφοράς του παλαιού συστήματος και αναφέρθηκε σε συνδυαστικά κριτήρια αλγοριθμικού χαρακτήρα ώστε να αποκαλύπτεται το πραγματικό εισόδημα. «Υπάρχει πλούτος πληροφοριών» ανέφερε χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως παράδειγμα την άρση του τραπεζικού απορρήτου.
Ο κ. Βενιζέλος παραλλήλισε το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα με ένα νέο καθρέφτη που χρειάζεται η χώρα για να ξαναγνωριστεί με τον εαυτό της. «Είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε να ξαναγνωριστούμε μεταξύ μας ως οικονομία, ως αγορά, ως κοινωνία, ως κράτος και ως προς τις σχέσεις κράτους και οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, δήλωσε ικανοποιημένος από την ειλικρίνεια και τον πρακτικό χαρακτήρα του διαλόγου, ενώ τόνισε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για ένα ριζοσπαστικό παραγωγικό μέτωπο.
Οι προτάσεις των παραγωγικών φορέων
Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις των φορέων, ο ΣΕΒ πρότεινε μεταξύ άλλων κατάργηση των έκτακτων εισφορών, μείωση των έμμεσων φόρων στην ενέργεια για τις επιχειρήσεις, ένταση των ελέγχων για τη φοροδιαφυγή, αλλά και άρση των ποινικών διατάξεων που εισήχθησαν πρόσφατα.
Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΕΒ περιλαμβάνουν πιο αναλυτικά τα εξής:
1. Συστηματικότερη και πιο «επαγγελματική» προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που θα καθοδηγηθεί από τεχνοκρατική ομάδα με κυρίαρχο πυλώνα την πληροφορική και τα συστήματα ελεγκτικών διασταυρώσεων. Τα συστήματα διασταυρώσεων να καταστούν διαρκής διαδικασία στο πλήρες φάσμα των φορολογουμένων, και όχι να είναι ad hoc καμπάνιες. Στο ίδιο πλαίσιο, μείωση των προστίμων που έχουν φτάσει σε εξοντωτικά επίπεδα και ανάκληση των πρόσφατων ποινικών διατάξεων. Η εμπειρία δείχνει ότι αυτή η προσέγγιση των εξοντωτικών ποινών δίνει κίνητρα στη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, ενώ αντίθετα η παραβατικότητα μειώνει μόνον όταν αυξάνει αισθητά η πεποίθηση ότι ο παραβάτης μπορεί εύκολα να εντοπιστεί από τις αρχές (ανεξάρτητα από το ύψος του προστίμου).
2. Ενεργοποίηση του ELENXIS.
3. Εφαρμογή του φορολογικού πιστοποιητικού που θα δίδεται από τους νόμιμους ελεγκτές. Σύμφωνα με το ΣΕΒ, η έκδοση της υπουργικής απόφασης υπονομεύτηκε από τους πολέμιους του μέτρου, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει 14 μήνες από τη νομοθέτησή της.
4. Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, υιοθέτηση των προτάσεων της σχετικής μελέτης.
5. Κατάργηση των έκτακτων εισφορών.
6. Κατάργηση της παρακράτησης φόρου μερισμάτων στην περίπτωση που τα μερίσματα καταβάλλονται σε ημεδαπή μητρική ανώνυμη εταιρεία.
7. Εισαγωγή ρυθμίσεων για φορολόγηση κερδών σε επίπεδο ομίλου εταιρειών (group taxation), με συμψηφισμό των ζημιών των θυγατρικών εκείνων που παρουσιάζουν ζημιές.
8. Αυτοματοποίηση της επιστροφής ΦΠΑ ή άλλων φόρων που έχουν προκαταβληθεί. Αντί επιστροφής θα μπορούσε να γίνεται συμψηφισμός με άλλους φόρους της, καθώς επίσης και εκχώρηση σε τρίτο πρόσωπο, οφειλέτη του Δημοσίου για άμεση εξόφληση φόρων, που αυτός οφείλει.
9. Εκλογίκευση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στην Ενέργεια που καταναλώνει η βιομηχανία (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, πετρελαιοειδή).
10. Κατάργηση του ΦΑΠ στα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγική λειτουργία της επιχείρησης.
11. Να εξεταστεί κατά πόσον η αύξηση του ΕΦΚ σε ποτά και καπνό έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα ή έφερε τα αντίθετα (μείωση φορολογικών εσόδων).
12. Μείωση της παρακράτησης στις εργοληπτικές επιχειρήσεις σε 1% από 3%.
13. Κατάργηση των φόρων μεταβίβασης μετοχών, συγκέντρωσης κεφαλαίων 1%, του τέλους χαρτοσήμου 1,2%.
14. Αρση των αντικινήτρων για διανομή κερδών στους εργαζομένους.
Μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων και των συντελεστών του ΦΠΑ ζητεί η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ). Στόχος των προτάσεων αυτών είναι, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2040290 .
Μεταξύ άλλων, ζητεί:
1. Μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις που αφορούν: α) στην διατήρηση των θέσεων εργασίας ή και στην δημιουργία νέων, β) στις επενδύσεις για εκσυγχρονισμό και εξωστρέφεια των επιχειρήσεων (αφορολόγητο αποθεματικό), γ) φοροαπαλλαγές για μεταβίβαση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων από τη μια γένια στην άλλη. Δραστικότερη μείωση σε φθίνουσες περιοχές με μεγάλη ανεργία και αποεπένδυση.
2. Μείωση συντελεστών ΦΠΑ –κατά 3 μονάδες ο υψηλός και 4 μονάδες ο χαμηλός - για την επαναδραστηριοποίηση της ζήτησης και την αλλαγή της ψυχολογίας στην αγορά. Αμεση ανάκληση της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση.
3. Κατάργηση του φόρου πολυτελείας 10% στην παραγωγή -βιοτεχνία προϊόντων αργυροχρυσοχοΐας και δερματίνων ειδών.
4. Αρση των φορολογικών αντικινήτρων για την αγορά κατοικίας (1ης, 2ης παραθεριστικής) και ακίνητα επαγγελματικής και βιοτεχνικής χρήσης.
5. “Επαναπατρισμός” κεφαλαίων και φορολόγηση με συντελεστή 0,5% για όσα επενδύονται σε ακίνητα και επιχειρηματικές δραστηριότητες.
6. Κατάργηση του φόρου παρεπιδημούντων 0,5% επί του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης και τουρισμού. Αντικατάσταση με παραχώρηση του φόρου περιουσίας στους Ο.Τ.Α.
7. Περιορισμός με νομοθετική ρύθμιση των αυξήσεων στις δημοτικές φορολογίες (όχι πάνω από το μέσο όρο του ευρωπαϊκού πληθωρισμού).
Από πλευράς ΕΣΕΕ, ο πρόεδρός της Βασίλης Κορκίδης σημείωσε πως «η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλες αποσπασματικές ρυθμίσεις και αναποτελεσματικά μέτρα» και ξεκαθάρισε πως η Συνομοσπονδία «θα υποστηρίξει μια συνολική και ενιαία φορολογική αναδόμηση και όχι άλλα μπαλώματα». «Η ασθενική αγορά δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί ούτε στα τακτικά, ούτε στα έκτακτα φορολογικά μέτρα που επιβάλλονται χωρίς κανένα όριο», είπε χαρακτηριστικά http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2040302 .
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος ζήτησε τη μείωση των «υπέρογκων, σήμερα, φορολογικών επιβαρύνσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών» επισημαίνοντας πως αυτό «αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας, την ενθάρρυνση των επενδύσεων, την άνοδο της ζήτησης, της παραγωγής, των εξαγωγών και της απασχόλησης».
«Η κυβέρνηση οφείλει έστω και τώρα να προβεί στην πλήρη ανατροπή του φορολογικού συστήματος της χώρας, και να θεσπίσει ένα απλό, σταθερό, δίκαιο και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα που θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα γενικότερου εκσυγχρονισμού, αλλά και μέσο άρσης σειράς επενδυτικών αντικινήτρων» πρόσθεσε http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2040311 .