Συνάντηση Σόιμπλε-Μπαρουέν για το συντονισμό των γαλλογερμανικών αποφάσεων

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011 16:09
UPD:16:40

Η υλοποίηση των αποφάσεων στις οποίες κατέληξαν στις 16 Αυγούστου η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας που είχαν το πρωί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλγκανγκ Σόιμπλε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουέν. (Φωτογραφία αρχείου)

Η υλοποίηση των αποφάσεων στις οποίες κατέληξαν στις 16 Αυγούστου η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας που είχαν το πρωί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλγκανγκ Σόιμπλε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουέν.

Μετά το τέλος της συνάντησης που έγινε στη γαλλική πρωτεύουσα δεν έγιναν δηλώσεις. Ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριος και ο κ. Σόιμπλε πρόκειται να απευθυνθούν το απόγευμα στη γερμανική Βουλή προκειμένου να πείσουν για τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι δύο υπουργοί Οικονομικών πρόκειται να υποβάλουν τα συμπεράσματα της σημερινής συνάντησης υπό μορφή προτάσεων στους ευρωπαίους ομολόγους τους, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η γαλλική πλευρά προκρίνει ως πλέον επείγον το θέμα που αφορά στη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο η Αγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί υπήρξαν αρκετά ασαφείς, μη έχοντας καθορίσει ούτε τα επιτόκια, ούτε τη φορολογική βάση, ούτε το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής, ενώ παράλληλα δεν έθεσαν σε ισχύ το όποιο χρονοδιάγραμμα.

Ένα ακόμη θέμα στο οποίο οι δύο χώρες πρέπει να συνεργασθούν, είναι το θέμα του «χρυσού κανόνα» στον προϋπολογισμό. Το «φρένο χρέους», όπως ονομάζεται και όπως εφαρμόζεται στη Γερμανία, διαφέρει από την αντίληψη του «χρυσού κανόνα» που έχει η Γαλλία.

Το Παρίσι πάντως δεν έχει πολλές πιθανότητες να πετύχει την ένταξή του στο Σύνταγμα, λόγω της αρνητικής θέσης της αντιπολίτευσης, καθώς απαιτούνται τα 3/5 από τα δύο σώματα Βουλή και Γερουσία. Επιφυλάξεις για το θέμα έχει εκφράσει και η Πορτογαλία.

Οι δύο υπουργοί είναι παράλληλα επιφορτισμένοι με την διαμόρφωση κοινών οικονομικών προτάσεων, για την επίτευξη ενός είδους εναρμόνισης των προϋπολογισμών των δύο χωρών, όπως ζήτησαν οι ηγέτες τους.

Η Γαλλία αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη νέα αυστηρά μέτρα και περικοπές, επιχειρώντας να πείσει ότι είναι ικανή να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, παρά την προβλεπόμενη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα