Αυστρία: Εγγυήσεις ή για όλες τις μικρές χώρες ή για κανέναν

Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011 15:38
UPD:21:37

Την αντίθεσή της σε μεμονωμένες διμερείς συμφωνίες για εγγυήσεις από την Ελλάδα επανέλαβε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, ζητώντας να υπάρξει απόφαση της ΕΕ για το ζήτημα.

Την αντίθεσή της σε μεμονωμένες διμερείς συμφωνίες για εγγυήσεις από την Ελλάδα επανέλαβε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, ζητώντας να υπάρξει απόφαση της ΕΕ για το ζήτημα.

Όπως μετέδωσε το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA, η κ. Φέκτερ ζήτησε είτε όλες οι χώρες να παραιτηθούν από τα αιτήματά τους για εγγυήσεις είτε αυτές οι πρόσθετες εγγυήσεις να δοθούν σε όλες τις μικρές χώρες μέλη της ευρωζώνης.

Οι τράπεζες των μικρών χωρών δεν είναι πολύ εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος και ως εκ τούτου δεν επωφελούνται από το τελευταίο πρόγραμμα για τη στήριξη της Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, σημείωσε χαρακτηριστικά από το βήμα οικονομικού συνεδρίου στο χωριό Αλπμπαχ των Αλπεων.

Αναφερόμενη στη συμφωνία Ελλάδας - Φινλανδίας, επισήμανε πως μια μονομερής συμφωνία εκ μέρους του Ελσίνκι θα ήταν «απαράδεκτη και θα επιβάρυνε άλλους» στη 17μελή ευρωζώνη.

Φινλανδία: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την παροχή εγγυήσεων

Από την πλευρά του ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Γίρκι Κατάινεν, δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ελσίνκι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την παροχή εγγυήσεων για το δεύτερο δάνειο προς την Ελλάδα.

Όπως μετέδωσε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο YLE, ο Φινλανδός πρωθυπουργός υπογράμμισε πάντως πως η χώρα του δεν επιθυμεί να βλάψει άλλα μέλη της ευρωζώνης ή το ευρώ με το αίτημά της για εγγυήσεις.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως δεν είχε άμεση επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία την Τρίτη απέρριψε το αίτημα της Φινλανδίας για την παροχή εγγυήσεων, σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση δανείων, ενώ επιχείρησε να βάλει φρένο σε ανάλογες αξιώσεις άλλων χωρών να διεκδικήσουν διμερή συμφωνία παροχής εγγυήσεων.

Μία μέρα αφότου η Γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε κατά των αξιώσεων της Φινλανδίας, και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως το Βερολίνο θα απορρίψει τη συμφωνία της Φινλανδίας με την Ελλάδα για την παροχή εγγυήσεων σε αντάλλαγμα για τη φινλανδική συμμετοχή στο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας εάν ζημιώσει τις υπόλοιπες χώρες. «Η Γερμανία δε θα συμφωνήσει σε μια λύση η οποία συνιστά διακριτική μεταχείριση μιας χώρας έναντι άλλων» δήλωσε ο Ζάιμπερτ.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κράιενμπαουμ πρόσθεσε στις γερμανικές αντιρρήσεις ότι «εάν κάποιες χώρες θέλουν να συνάψουν διμερείς συμφωνίες ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας, το αποφασιστικής σημασίας στοιχείο είναι ότι πρέπει να γίνονται αποδεκτές κι από όλες τις υπόλοιπες χώρες».

WSJ: Σχέδιο μη χρηματικών εγγυήσεων επεξεργάζεται η ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης συζητούν ένα σχέδιο εγγυήσεων, το οποίο θα βασίζεται σε μη χρηματικά περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου, περιλαμβανομένης της ακίνητης περιουσίας του.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι οι αντιθέσεις στην Ευρωζώνη για τη συμφωνία της Φινλανδίας με την Ελλάδα κορυφώνονται, ενώ προστίθεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι αντίθετο στη συμφωνία, γιατί μπορεί να απειλήσει το καθεστώς του ως του «προτιμώμενου πιστωτή», το οποίο διασφαλίζει ότι τι ΔΝΤ είναι αυτό που σε κάθε περίπτωση αποπληρώνεται πρώτο.

Οι πρώτες συζητήσεις στην ευρωζώνη, σημειώνει η WSJ, είχαν επικεντρωθεί στην αναζήτηση ρευστών περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας -μετρητών και πιθανόν χρυσού- που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση. Τώρα, συμπληρώνει, εξετάζεται, αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μη ρευστά περιουσιακά στοιχεία, όπως ελληνικές επιχειρήσεις ή ακίνητη περιουσία του ελληνικού Δημοσίου.

Η εφημερίδα τονίζει, ωστόσο, ότι υπάρχουν εμπόδια για ένα τέτοιο σχέδιο. «Ένα εμπόδιο είναι ότι σημαντικό μέρος της ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου προορίζεται ήδη να πωληθεί και οι δημοσιονομικές προβλέψεις βασίζονται στην ύπαρξη των αντίστοιχων εσόδων. Υπάρχει επίσης η δυσκολία να καταγραφεί ποια είναι η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.

Η ιδέα της χρήσης της ακίνητης περιουσίας ως εγγύησης θα μπορούσε να είναι ευαίσθητη για την Ελλάδα, παρατηρεί η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ταχθεί σθεναρά κατά κάθε συμφωνίας που θα προέβλεπε τη χρήση ελληνικής γης ή ακίνητης περιουσίας ως εγγύησης.

Στην Αθήνα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε τον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το επόμενο δίμηνο αναμένεται να είναι δύσκολο για την πορεία της οικονομίας σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απέδωσε τις δυσκολίες στη συνεχιζόμενη ύφεση αλλά άφησε να διαφανεί συγκρατημένη αισιοδοξία, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία ορισμένων δεικτών.

Κατά τις ίδιες κοινοβουλευτικές πηγές του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα του χρονοδιαγράμματος και των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, λόγω της ύφεσης που επικρατεί στην ελληνική οικονομία.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι πρόκειται να στείλει τις επόμενες μέρες επιστολή στους Ευρωπαίους ομολόγους του, κατόπιν συνεννόησης με το Eurogroup, ζητώντας τους να επικυρωθεί το συντομότερο από τα εθνικά τους κοινοβούλια η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Ανέφερε ότι η κύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο αναμένεται να γίνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε της διαπραγμάτευσης με την Φινλανδία καθώς το επιβάλλουν οι αποφάσεις της Ε.Ε και χαρακτήρισε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανήθικη τη στάση της ΝΔ καθώς, όπως φέρεται να είπε, ο κ. Σαμαράς γνώριζε την στάση των Φινλανδών αφού είχε συζητήσει μαζί τους προ μηνών, όταν οι τελευταίοι ήταν ακόμη αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε προβληματισμένος σε ότι αφορά την ιδιωτικοποίηση άμεσα, εισηγμένων στο Χρηματιστήριο κρατικών επιχειρήσεων, επειδή ο δείκτης τους είναι ιδιαίτερα χαμηλός.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τόσο η Βάσω Παπανδρέου όσο και άλλοι βουλευτές ζήτησαν από τον κ. Βενιζέλο να μην προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ κατά 23% στην εστίαση και εκείνος δεσμεύτηκε να ξαναδεί τους φορολογικούς συντελεστές στη διάρκεια κατάρτισης του Εθνικού Φορολογικού Σχεδίου.

Η κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε τον προβληματισμό αν θα προχωρήσει η εφαρμογή της απόφασης της Ε.Ε στις 21ης Ιουλίου, επικαλούμενη την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας ότι δανείζεται με σχεδόν 7% και θα δανείζει την Ελλάδα με 3,5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα