Προτροπή Γκουρία για μακροπρόθεσμες λύσεις στην κρίση χρέους

Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011 21:01

«Τα οικονομικά προβλήματά μας χρειάζονται μακροπρόθεσμες λύσεις» γράφει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ανχελ Γκουρία στην εφημερίδα The Wall Street Journal.

Όπως υποστηρίζει, οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών έχουν παγιδευτεί σε ένα φαύλο κύκλο, τον οποίο όμως μπορούν να σπάσουν αν κινηθούν με βάση μία μεσοπρόθεσμη στρατηγική και όχι αντιδρώντας με βραχυπρόθεσμα μέτρα στις κινήσεις των αγορών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γκουρία καλεί τις αναπτυγμένες οικονομίες να αναλάβουν πρωτοβουλίες, με πρώτη την αντιμετώπιση του χρέους, ενώ τονίζει ότι οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) πρέπει να αυξηθούν στο 1 τρισ. ευρώ από 440 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, ώστε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα ότι οι κυβερνήσεις κατανοούν το μέγεθος του προβλήματος και έχουν τη δύναμη πυρός και τη θέληση για να το αντιμετωπίσουν.

Παράλληλα, σημειώνει ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει επί του παρόντος να συνεχίσει να έχει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της κρίσης, μεταξύ άλλων αγοράζοντας κρατικά ομόλογα, ενώ πρέπει να εξετασθεί και μία μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα χρέους που έχουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Γκουρία τονίζει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αναβάλουν ή να αντιστρέψουν, λόγω της εξασθένησης των οικονομικών προοπτικών, τα σχέδιά τους για πιο σφιχτή νομισματική πολιτική.

Με δεδομένο, σημειώνει, ότι τα κρατικά ταμεία είναι άδεια, οι κυβερνήσεις πρέπει να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές, με έμφαση στις αγορές προϊόντων και εργασίας, για να αποκαταστήσουν διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

Πρέπει, επίσης, οι κυβερνήσεις να κινηθούν στο κοινωνικό πεδίο, ώστε να βοηθήσουν όσους είναι πιο ευάλωτοι στην κρίση. Όταν ξέσπασε για πρώτη φορά η κρίση, οι πολιτικοί συντονίσθηκαν σε διεθνές επίπεδο για να αποφύγουν μία δεύτερη μεγάλη ύφεση, σημειώνει ο κ. Γκουρία, για να προσθέσει ότι τώρα υπάρχει η απειλή μία μεγάλης παλινδρόμησης, αν δεν επιδειχθεί η ίδια αποφασιστικότητα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα