ΕΒΕΑ: Καταστροφικές οι συνέπειες ενός νέου πακέτου μέτρων

Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011 14:31

Κάθε σκέψη για νέο συμπληρωματικό πακέτο δημοσιονομικών μέτρων θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην πορεία της οικονομίας και στη διαχειρισιμότητα του δημόσιου χρέους, προειδοποιεί το ΕΒΕΑ, σε υπόμνημα που απέστειλε στον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς εν όψει της ΔΕΘ.

Κάθε σκέψη για νέο συμπληρωματικό πακέτο δημοσιονομικών μέτρων θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην πορεία της οικονομίας και στη διαχειρισιμότητα του δημόσιου χρέους, προειδοποιεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας, σε υπόμνημα που απέστειλε στον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς εν όψει της ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου επαναλαμβάνει την ανάγκη αλλαγής του μίγματος της ασκούμενης πολιτικής και προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι η επανάληψη των ίδιων λαθών, «πλέον δεν μπορεί να αιτιολογηθεί».

Όπως επισημαίνει η διοίκηση του ΕΒΕΑ, «το γεγονός πως από την 29η Ιουνίου, οπότε και ψηφίστηκε στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο, φθάσαμε μετά από είκοσι ημέρες, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου με θέμα την επείγουσα αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους μας, ώστε να καταστεί διαχειρίσιμο, αποτελεί επίσημη παραδοχή της αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής που η Τρόικα μας επέβαλε».

Σύμφωνα με το υπόμνημα, η δημιουργία ελπίδων για το μέλλον της οικονομίας «περνά μέσα από την άμεση διόρθωση των αδικιών που τα διάφορα μνημόνια δημιούργησαν», ώστε να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και να τονωθεί η εγχώρια ζήτηση.

Το ΕΒΕΑ ζητεί παράλληλα «την άρση των διάσπαρτων επενδυτικών αντικινήτρων , ανάμεσα στα οποία καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, προκειμένου να ενισχυθεί η εγχώρια προσφορά, να μειωθεί η ανεργία και να περιορισθεί η υστέρηση φορολογικών εσόδων και κοινωνικών εισφορών.

Τέλος υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας ενός γενικότερου ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος προκειμένου να προσελκυθούν ξένα και εθνικά επιχειρηματικά κεφάλαια.

«Αναγκαία ασφαλώς και χρήσιμη», καταλήγει το υπόμνημα, «θα ήταν η αναδιάρθρωση του συνολικού δημόσιου χρέους μας, πιο κρίσιμη όμως, για το μέλλον του τόπου, θεωρούμε την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μας δυναμικού, την ανάταξη της οικονομίας, την έξοδο από το στασιμοπληθωρισμό και κυρίως, την αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας που υποσκάπτει την κοινωνική γαλήνη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα