Όπως αναμενόταν, ο διοικητής της Fed διέψευσε όσους περίμεναν ότι θα εξαγγείλει δραστικά μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη ο περιορισμός της μακροχρόνιας ανεργίας.
Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στο ετήσιο συμπόσιο των Αμερικανών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ, ο Μπεν Μπερνάνκι τόνισε ότι «η Fed είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που απαιτούνται» προκειμένου να ενισχυθεί η ανάκαμψη.
Η κεντρική τράπεζα έχει στη διάθεσή της ένα μεγάλο εύρος εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή πρόσθετων νομισματικών κινήτρων, δήλωσε κεντρικός τραπεζίτης, «κόβοντας τα φτερά» αυτών που προσδοκούσαν νέα μέτρα.
Επιπλέον, τόνισε πως η μείωση του αριθμού των Αμερικανών που παραμένουν άνεργοι για περισσότερο από έξι μήνες θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. «Υπό τις παρούσες συνθήκες, οι πολιτικές που ενισχύουν τον ρυθμό της ανάκαμψης σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα μπορούν να εξυπηρετήσουν και μακροχρόνιους σκοπούς», επισήμανε ο κ. Μπερνάνκι.
«Είναι σαφές ότι η ανάκαμψη από την κρίση είναι πολύ λιγότερο δυναμική απ' ό,τι ελπίζαμε», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεδριάσει δύο ημέρες τον Σεπτέμβριο, αντί για μία που είχε προγραμματιστεί, προκειμένου να καταλήξει σε πρόσθετα νομισματικά μέτρα για την τόνωση της οικονομίας.
«Τα θεμελιώδη μεγέθη που καθορίζουν την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας δεν φαίνεται να έχουν μεταβληθεί οριστικά λόγω των κλυδωνισμών των τελευταίων τεσσάρων ετών», σημείωσε ο διοικητής της Fed, ο οποίος διατηρεί την αισιοδοξία του σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. «Η οικονομική ανάκαμψη θα χρειαστεί κάποιο χρόνο και ίσως συναντήσει εμπόδια στην πορεία. Παρ’ όλα αυτά, η διαδικασία της ανάκαμψης δεν θα αφήσει ανεξίτηλα σημάδια», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Οι πιέσεις που δέχεται ο χρηματοοικονομικός τομέας εξακολουθεί να συνιστά σημαντική τροχοπέδη για την ανάκαμψη, τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό», επισήμανε ο κορυφαίος τραπεζίτης.
«Είναι δύσκολο να κρίνει κανείς σε ποιο βαθμό οι εν λόγω εξελίξεις έχουν επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα έως σήμερα, αν και δεν αμφισβητεί κανείς το γεγονός ότι έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, καθώς και ότι εμπεριέχουν σταθερούς κινδύνους για την ανάπτυξη».
Αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη, ο Μπερνάνκι σημείωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα των Ευρωπαίων να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το δημόσιο χρέος.
«Έχω εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι οι ευρωπαίοι συνάδελφοί μας έχουν απόλυτη συνείδηση αυτού που διακυβεύεται με τα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα και ότι, εν καιρώ, θα λάβουν όλα τα απαραίτητα και κατάλληλα μέτρα για να τα ρυθμίσουν επαρκώς και ολοκληρωτικά», σημείωσε.
Ολόκληρη την εβδομάδα επικρατούσε στις αγορές κλίμα αβεβαιότητας εν αναμονή των εξελίξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η οικονομική ανάκαμψη απειλείται σοβαρά με νέο κύκλο ύφεσης. Η σημερινή ομιλία του Μπεν Μπερνάνκι θεωρείται καθοριστική, καθώς ο κορυφαίος τραπεζίτης θα δώσει τις κατευθύνσεις σχετικά με τα μέτρα που θα λάβει η κεντρική τράπεζα για την αντιμετώπιση των δυσχερειών στην οικονομία.
Στην αρχή της εβδομάδας, ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη η αντίληψη ότι η Fed θα εξαγγείλει τρίτο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να τονώσει την παραπαίουσα αμερικανική οικονομία. Στη συνέχεια, ωστόσο, οι εν λόγω φήμες αποχώρησαν, με την πλειονότητα των αναλυτών να θεωρούν πως ο Μπερνάνκι δεν πρόκειται «να βγάλει λαγό από το καπέλο του» και ότι πιθανότατα θα στραφεί προς πιο ήπια μέτρα τόνωσης της οικονομικής ανάκαμψης.