Ελλειμμα 544 εκατ. ευρώ του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούνιο

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2002 12:33

Ελλειμμα 544 εκατ. ευρώ, παρουσίασε τον Ιούνιο του 2002 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κατά 195 εκατ. ευρώ χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2001, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής ανόδου του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών.

Ειδικότερα, την ίδια περίοδο το εμπορικό έλλειμμα παρουσίασε μικρή άνοδο κατά 52 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται στην άνοδο του ελλείμματος του ισοζυγίου των εκτός καυσίμων αγαθών, ενώ η αξία των καθαρών εισαγωγών καυσίμων μειώθηκε σε σχέση με τον Ιούνιο του 2001.

Οσον αφορά στο ισοζύγιο υπηρεσιών, η άνοδος των καθαρών εισπράξεων κυρίως από ταξιδιωτικές αλλά και μεταφορικές υπηρεσίες είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο του πλεονάσματος κατά 469 εκατ. ευρώ. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταβιβάσεων αντίθετα μειώθηκε τον Ιούνιο, κυρίως λόγω του περιορισμού των καθαρών εισροών από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τέλος, το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων παρουσίασε αύξηση κατά 78 εκατ. ευρώ λόγω ανόδου των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το πρώτο εξάμηνο του 2002 αυξήθηκε κατά 391 εκατ. ευρώ έναντι εκείνου της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους και διαμορφώθηκε σε 4.388 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται αφ' ενός στην αύξηση των ελλειμμάτων του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου των εισοδημάτων και αφ' ετέρου στον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων.

Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη σημαντική άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών.

Το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων αυξήθηκε κατά 180 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2002, λόγω του περιορισμού (κατά 254 εκατ. ευρώ) των εισπράξεων από εξαγωγές, ενώ οι πληρωμές για εισαγωγές μειώθηκαν (κατά 74 εκατ. ευρώ). Οι καθαρές εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 77 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο. Στο ίδιο διάστημα, η αύξηση (κατά 589 εκατ. ευρώ) των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και λοιπές υπηρεσίες κάλυψε την μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών να αυξηθεί κατά 354 εκατ. ευρώ.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι, τα στατιστικά στοιχεία για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις και πληρωμές από το Μάϊο του 2002 βασίζονται σε νέα μεθοδολογία, η οποία στηρίζεται σε δειγματοληπτική έρευνα («έρευνα συνόρων») και για τον λόγο αυτό, δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα με αυτά προηγουμένων περιόδων.

Οσον αφορά στο έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων, αυτό αυξήθηκε κυρίως λόγω της ανόδου των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα, κέρδη.

Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταβιβάσεων εμφανίζει μείωση κατά 372 εκατ. ευρώ παρά το γεγονός ότι οι καθαρές μεταβιβάσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το κυριότερο κονδύλιο της κατηγορίας αυτής είναι μόνο κατά 20 εκατ. ευρώ χαμηλότερες από εκείνες του πρώτου εξαμήνου του 2001.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Ιούνιο του 2002 σημειώθηκαν καθαρές εισροές στις κατηγορίες των άμεσων επενδύσεων και των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, ύψους 98 και 959 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.

Ειδικότερα στην κατηγορία των αμέσων επενδύσεων περιλαμβάνεται ποσό 55 εκατ. ευρώ περίπου για την απόκτηση περαιτέρω συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής Τράπεζας από την Credit Agricole. Οσον αφορά στις λοιπές επενδύσεις παρατηρήθηκε εκροή η οποία ήταν αποτέλεσμα κυρίως του περιορισμού των καταθέσεων μη κατοίκων στην Ελλάδα.

Το πρώτο εξάμηνο του 2002 στις κατηγορίες των αμέσων και των λοιπών επενδύσεων παρατηρούνται καθαρές εκροές 174 και 193 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ειδικότερα όσον αφορά τις άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων, σημειώθηκε μικρή θετική κίνηση κεφαλαίων, δεδομένου ότι η σημαντική εισροή κατά το μήνα Ιούνιο υπεραντιστάθμισε την εκροή κατά τους προηγούμενους μήνες. Την ίδια περίοδο σημειώθηκε σημαντική καθαρή εισροή (ύψους 6.516 εκατ. ευρώ) στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την σημαντική εισροή κεφαλαίων ύψους 7.402 εκατ. ευρώ για την αγορά ελληνικών ομολόγων από ξένους επενδυτές. Επίσης, αξιοσημείωτη ήταν και η εκροή (ύψους 1.355 εκατ. ευρώ) για αγορά ξένων ομολόγων από Ελληνες επενδυτές. Η στροφή των ξένων και των Ελλήνων επενδυτών στην αγορά ομολόγων αντανακλά το κλίμα αβεβαιότητας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Οι εξελίξεις στο ισοζύγιο τρεχουσών και στο ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών διαμόρφωσαν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας σε 8,2 δισεκ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2002.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα