Telestet: Παρουσίαση κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2002 14:09

Την πρώτη δημόσια παρουσίαση κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς στην Ελλάδα πραγματοποίησε χθες το βράδυ η Telestet στο τεχνικό της κέντρο.

Η κινητή τηλεφωνία τρίτης γενιάς (τεχνολογία UMTS) προσφέρει στους χρήστες κινητού τη δυνατότητα να βλέπουν στην οθόνη του τηλεφώνου σε πραγματικό χρόνο τον συνομιλητή τους αλλά και να έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ, να βλέπουν βίντεο και κινούμενες εικόνες, να ακούν μουσική, να πραγματοποιούν αγορές μέσω κινητού, κ.ά.

Η υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών κ. Χρίστος Βερελής εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα τεχνικά προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν, ώστε το 2004 οι Έλληνες πολίτες και οι ξένοι επισκέπτες να έχουν στη διάθεσή τους υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς.

Πέρα από την κλήση μεταξύ των εικονοτηλεφώνων, η Telestet στη διάρκεια της παρουσίασης έκανε επίδειξη τριών ακόμα εφαρμογών τρίτης γενιάς:

-Web Browsing, εφαρμογή για πλοήγηση στο Internet μέσω κινητής τηλεφωνίας

-Video Streaming, εφαρμογή που επιτρέπει στον χρήστη να «κατεβάζει» και να βλέπει βίντεο στο κινητό του τηλέφωνο χωρίς καμία χρονική καθυστέρηση και με υψηλή ποιότητα ήχου και εικόνας

-Μεταφορά αρχείων από το διαδίκτυο στο κινητό ή στο φορητό υπολογιστή (FTP)

Παρουσιάζοντας τις πρώτες εφαρμογές UMTS ο διευθύνων σύμβουλος της Telestet, κ. Ν. Βαρσάκης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η τρίτη γενιά είναι μια νέα τεχνολογία διεθνώς, δεν υπάρχει δοκιμασμένη εμπειρία, τεχνογνωσία και εξοπλισμός που θα μπορούσαμε απλά να εισάγουμε στην Ελλάδα. Κινούμαστε παράλληλα με τις άλλες χώρες και είναι πολλά τα τεχνικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν για την εμπορική διάθεση της τρίτης γενιάς, τόσο σε επίπεδο δικτυακού εξοπλισμού, λογισμικού αλλά και συσκευών. Ωστόσο εργαζόμαστε με εντονότατους ρυθμούς προκειμένου να προσφέρουμε υπηρεσίες UMTS μέσα στο 2003».

Πέραν της αρχικής επένδυσης των 147 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της αδείας UMTS, η Telestet πρόκειται να επενδύσει περίπου 300 εκατ. ευρώ στα επόμενα πέντε χρόνια για την ανάπτυξη του δικτύου τρίτης γενιάς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα