Πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου ζητεί ο Τρισέ

«Με μέτριους ρυθμούς η ανάπτυξη στην ευρωζώνη»
Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2011 17:04
UPD:19:22

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης για την οικονομία της ευρωζώνης, στο πλαίσιο σχετικά υγιών θεμελιωδών μεγεθών για το σύνολο της ζώνης του ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Να εφαρμόσουν πλήρως και έγκαιρα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση του χρέους κάλεσε τις κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

«Η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου είναι απαραίτητη. (...) η αποφασιστικότητα των άλλων κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ να τιμήσουν την υπογραφή τους είναι ένα βασικό στοιχείο για να επιστρέψουμε σε υγιή δημόσια οικονομικά και να συμβάλουμε στη σταθερότητα των αγορών», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθησή του ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί με μέτριους ρυθμούς στην ευρωζώνη και την ανησυχία του για την κλιμάκωση της αβεβαιότητας.

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης για την οικονομία της ευρωζώνης, στο πλαίσιο σχετικά υγιών θεμελιωδών μεγεθών για το σύνολο της ζώνης του ευρώ», ανέφερε.

«Ταυτόχρονα, η αβεβαιότητα παραμένει ιδιαίτερα έντονη, ιδίως μετά την αναζωπύρωση των εντάσεων στις χρηματοοικονομικές αγορές», επισήμανε ο κεντρικής τραπεζίτης.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, ο κ. Τρισέ διαπιστώνει ότι διατηρείται σε υψηλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες, ιδίως λόγω των τιμών των εμπορευμάτων. «Εκτιμούμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει άνω του 2% τους προσεχείς μήνες», τόνισε.

Σχετικά με τους κινδύνους που εμπεριέχονται στις προοπτικές διαμόρφωσης των τιμών μεσοπρόθεσμα, σημείωσε ότι βρίσκονται υπό αξιολόγηση και θα περιληφθούν στις προβλέψεις της ΕΚΤ που θα δημοσιοποιηθούν τον Σεπτέμβριο».

«Μετά από ανάλυση της νομισματικής μας πολιτικής διαπιστώνουμε ότι ο υποκείμενος ρυθμός της νομισματικής μας επέκτασης παραμένει συγκρατημένος σε συνδυασμό με υψηλή ρευστότητα, γεγονός που σημαίνει ενδεχόμενη εντατικοποίηση των πιέσεων στις τιμές», συμπλήρωσε ο διοικητής της ΕΚΤ.

Στους κινδύνους που εγκυμονούνται γύρω από την υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, ως αποτέλεσμα της επικράτησης εθνικών προτεραιοτήτων, εθνικών ιδιαιτεροτήτων, και «απαράδεκτων εθνικών αξιώσεων» αναφέρθηκε η κ. Ποδηματά, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής το ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια παρέμβασής της στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών του ΕΚ.

Στην παρέμβασή της η κ. Ποδηματά υπενθύμισε ότι «οι αποφάσεις που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 21 Ιουλίου για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδος και γενικότερα την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη είχαν χαρακτηριστεί "ιστορικές" επισημαίνοντας ότι σήμερα 6 με 7 εβδομάδες μετά πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί οι αποφάσεις αυτές σχετικοποιούνται ή αναιρούνται υπό το βάρος εθνικών ερμηνειών, εθνικών προτεραιοτήτων και «απαράδεκτων εθνικών αξιώσεων».

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε στην συνέχεια ότι ένα από τα προβλήματα αφορά την υπόθεση με τις εμπράγματες εγγυήσεις που ζητούν διμερώς ορισμένες χώρες, επισημαίνοντας ότι πέρα από τα ζητήματα νομικής υφής υπάρχουν και ζητήματα δημοκρατίας. «Είναι λογικό τα Κοινοβούλια χωρών που χρηματοδοτούν τον Μηχανισμό να θέλουν διασφαλίσεις για τα χρήματα των φορολογουμένων τους, αλλά είναι εξίσου λογικό και τα Κοινοβούλια των χωρών που λαμβάνουν βοήθεια από τον Μηχανισμό Στήριξης να έχουν τα όριά τους. Κανένα Κοινοβούλιο δεν μπορεί να εγκρίνει την υποθήκευση της χώρας του» είπε η κ. Ποδηματά, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να επιτρέπουμε στην Ευρώπη δύο μέτρα και δύο σταθμά στην λειτουργία της δημοκρατίας, στην δημοκρατική νομιμοποίηση», ενώ επεσήμανε ότι «με τέτοιου είδους αξιώσεις τίθεται υπό αίρεση η ίδια η αξιοπιστία των προγραμμάτων προσαρμογής που εκπονούνται από την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ».

Τέλος, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε σημερινό άρθρο του αμερικάνου οικονομολόγου Thomas Friedmann (NY Times) που αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η ευρωζώνη βρίσκεται σε διαδικασία αποσύνθεσης» και είπε στον Πρόεδρο της ΕΚΤ ότι «πριν από μερικούς μήνες τονίζατε ότι δεν υπάρχει κρίση του ευρώ ή της ευρωζώνης, αλλά μόνο κρίση χρέους κάποιων αδύναμων χωρών, αναρωτιέμαι αν είστε το ίδιο κατηγορηματικός και σήμερα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα