Υποχωρούν δολάριο και γιέν

Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011 06:35
UPD:07:19

Απώλειες, έναντι των περισσότερων νομισμάτων, κατέγραψαν το δολάριο και το γιέν.

Απώλειες, έναντι των περισσότερων νομισμάτων, κατέγραψαν το δολάριο και το γιέν, καθώς οι ασιατικές μετοχές διεύρυναν το παγκόσμιο ράλι πριν από τις εκθέσεις για τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες της περιφέρειας, οι οποίες παραμένουν ανθεκτικές.

Το δολάριο διαμορφώθηκε μόλις 0,2% πάνω από τα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ εβδομάδων έναντι του ευρώ πριν από τα αυριανά στοιχεία για τις αμερικανικές παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού τον Ιούλιο. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα με το οποίο συναλλάσσονται οι 17 χώρες- μέλη της Ευρωζώνης πλησίασε στα υψηλότερα επίπεδα επτά εβδομάδων έναντι του ελβετικού φράγκου, καθώς ο δείκτης των ασιατικών μετοχών σημείωσε άνοδο για τέταρτη ημέρα, περιορίζοντας τη ζήτηση του νομίσματος ως καταφύγιο. Τα δολάρια της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας κινήθηκαν ανοδικά πριν από τα στοιχεία για την οικονομία της Ινδίας και τη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας.

Το δολάριο διαμορφώθηκε στο 1,4511 ανά ευρώ στις 10:43 π.μ. στο Τόκιο, παραμένοντας αμετάβλητο από χθες στη Νέα Υόρκη όπου υποχώρησε στο 1,4549, και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 5 Ιουλίου. Το ευρώ ισχυροποιήθηκε στα 111,63 γιέν από 111,49 γιέν χθες, όταν ανατιμήθηκε 0,3%. Το γιέν υποχώρησε έναντι του δολαρίου και διαμορφώθηκε στα 76,93 ανά δολάριο από 76,83.

Το ελβετικό φράγκο υποτιμήθηκε στο 1,1865 ανά ευρώ από 1,1838 χθες, όταν άγγιξε το 1,1973, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 11 Ιουλίου. Εναντι του αμερικανικού δολαρίου το ελβετικό φράγκο υποχώρησε στα 81,77 σεντίμς από 81,58.

Κατά τις ασιατικές συναλλαγές ο δείκτης MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 1,3%. Χθες, ο MSCI World Index yesterday ισχυροποιήθηκε 2,4% ενώ ο δείκτης των μετοχών Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε άνοδο 2,8% μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου για τις δαπάνες των καταναλωτών που αυξήθηκαν 0,8% τον Ιούλιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Φεβρουάριο.

Σήμερα η Federal Reserve αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά της συνεδρίασής της στις 9 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε για πρώτη φορά η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έως τα μέσα του 2013.

Το δολάριο της Αυστραλίας αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ και του ιαπωνικού γιέν πριν από τις εκθέσεις αυτήν την εβδομάδα για την οικονομία της Ινδίας και τη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν αύξηση του ΑΕΠ και της βιομηχανικής παραγωγής αντιστοίχως.

Το νόμισμα της Αυστραλίας διαμορφώθηκε στο 1,0666 ανά δολάριο ΗΠΑ από 1,0656 που ήταν χθες και νωρίτερα άγγιξε το 1,0686, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 4 Αυγούστου. Εναντι του ιαπωνικού νομίσματος το δολάριο της Αυστραλίας ανατιμήθηκε στα 82,20 γιέν πριν διαμορφωθεί στα 82,04 γιέν από 81,88 γιέν που ήταν χθες. Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας ισχυροποιήθηκε 0,7% στα 85,21 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ μετά την ανατίμησή του στα 85,29, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 4 Αυγούστου. Εναντι του γιέν το νόμισμα της Νέας Ζηλανδίας διαμορφώθηκε στα 65,54 γιέν από 65,02 γιέν.

Σημειώνεται, ότι, η ζήτηση για ευρώ περιορίστηκε μετά τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ότι η τράπεζα μελετά ξανά την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό μετά τη συρρίκνωση της ανάπτυξης.

Χθες από τις Βρυξέλλες ο κ. Τρισέ ανέφερε: «Για το μέλλον συνεχίζουμε να βλέπουμε την Ευρωζώνη να αναπτύσσεται με ήπιο ρυθμό, σε ένα πλαίσιο σχετικά υγιών θεμελιωδών στοιχείων για το σύνολο της Ευρωζώνης». Μιλώντας για τον πληθωρισμό, είπε, ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να διατηρηθεί πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η τράπεζα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα