Πρόσκληση ΥΠΟΙΚ για «ειλικρινή και ανοιχτή» συνεργασία με τη ΝΔ

Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου - Αντ. Σαμαρά
Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011 12:23
UPD:17:15

«Πολλά γόνιμα πεδία» στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων και που μπορούν να αποτελέσουν βάση συναίνεσης με τη ΝΔ, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντ. Σαμαρά, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις οικονομικές εξελίξεις.

«Πολλά γόνιμα πεδία» στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων και τα οποία μπορούν να αποτελέσουν βάση συναίνεσης με τη ΝΔ, διαπίστωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Αντ. Σαμαρά, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις οικονομικές εξελίξεις.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την ανάγκη εθνικής συστράτευσης, καθώς όπως είπε, δεν διαχειριζόμαστε μια κομματική υπόθεση αλλά μια κρίση που απαιτεί μια «ειλικρινή, έντιμη και ανοιχτή συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ».

«Είμαστε ανοικτοί και θέλω να ελπίζω ότι αυτή είναι και η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μία εθνικά υπεύθυνη στάση που είναι η βάση της συναίνεσης», υπογράμμισε.

Όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ στο πλαίσιο της συνάντησης, ενημέρωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης όσον αφορά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, για τις ιδιωτικοποιήσεις, για το ενιαίο μισθολόγιο, για το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας και για την αναδιάρθρωση των φορέων.

Επί τάπητος τέθηκαν ακόμη το θέμα των εγγυήσεων που ζητεί από τη χώρα μας η Φινλανδία και η πορεία εφαρμογής των αποφάσεων της 21 Ιουλίου.

Ειδική μνεία έκανε ο υπουργός Οικονομικών στο PSI, τη συμμετοχή του διεθνούς τραπεζικού τομέα στο νέο πρόγραμμα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, «μία καινοφανή και μεγάλης εμβέλειας επιχείρηση, η οποία κινητοποιεί 57 υπουργούς Οικονομικών και εκατοντάδες τράπεζες σε όλον τον κόσμο», όπως είπε ο κ. Βενιζέλος.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα και δέκα λεπτά βρέθηκε και το νέο φορολογικό σύστημα. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση, ώστε να δημιουργηθεί «ένα σύγχρονο, στέρεο και μόνιμο εθνικό φορολογικό σύστημα που θα λειτουργεί ως καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας».

Ο ΥΠΟΚ διευκρίνισε ότι όλα θα συζητηθούν διεξοδικά και στο επίπεδο των επιτροπών που λειτουργούν για την προετοιμασία του προσχεδίου, αλλά κυρίως στο επίπεδο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπου, όπως είπε, ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «είναι εξαιρετικά κρίσιμος».

Αναφορά έγινε, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, και στη συγχώνευση Αlpha Bank-Eurobank και τις προοπτικες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο, όπως υπογράμμισε, είναι διπλοεγγυημένο ασφαλές για τον καταθέτη.

Ερωτηθείς για το αν ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά για την επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότιη κυβέρνηση δεν κάνει επαναδιαπραγμάτευση του πλαισίου, αλλά συζητά, όπως είπε, από κοινού με την τρόικα τα μακροοικονομικά δεδομένα και βλέπει «πώς συνδυάζονται τα μακροοικονομικά δεδομένα με τους δημοσιονομικούς στόχους, οι οποίοι μένουν απολύτως σταθεροί». «Είναι χρήσιμο να υπάρχει αλληλοενημέρωση με τον κ. Σαμαρά εν όψει των συναντήσεών μας με την τρόικα», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναμένεται να έχει το βράδυ συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθούν μεταξύ άλλων το θέμα του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο και οι υπερβάσεις στο σκέλος των δαπανών.

Το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ θα συναντηθεί αύριο και με τον πρόεδρο της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επιμείνει στις προτάσεις του για επανεκκίνησης της οικονομίας και να τονίσει ότι η συνταγή του Μνημονίου δεν βγαίνει.

ΚΚΕ: Πιο επιθετική προς το λαό η συναίνεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

«Η συναίνεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, που υπήρχε σε όλα τα βασικά, αναπτύσσεται, βαθαίνει και γίνεται πιο επιθετική προς το λαό», σχολίασε το ΚΚΕ για τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως επισημαίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα, αυτό αποτυπώνεται τόσο «στη νέα φοροκαταιγίδα κατά εργαζομένων και μικρομεσαίων συμφωνούν, ώστε να μεγαλώσουν οι φοροαπαλλαγές για τους μεγαλοεπιχειρηματίες» όσο και «στην εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου».

«Αυτό που ενδιαφέρει και τους δυο είναι πώς θα κερδίσει περισσότερο η ελληνική πλουτοκρατία», παρατηρεί και καλεί τις εργατικές λαϊκές δυνάμεις να απορρίψουν τα ιδεολογήματα και τη στρατηγική των δύο μεγάλων κομμάτων.

Γ. Καρατζαφέρης: Όλοι μαζί να «τραβήξουμε το κάρο»

Εν τω μεταξύ, τη θέση του για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας επανέλαβε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, τονίζοντας παράλληλα πως δεν φοβάται τις εκλογές.

«Στα οικονομικά το πράγμα δεν βγαίνει, εκτός αν μαζευτούμε όλοι μαζί και κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια… Εμένα με ενδιαφέρει να είμαστε μέσα οι σοβαρότεροι, οι πιο υπεύθυνοι, οι πιο πρακτικοί και ευφυείς.Δεν είναι δουλειά ενός ανθρώπου, πρέπει όλοι μαζί να το "τραβήξουμε το κάρο"», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζαφέρης μιλώντας στον Real Fm.

«Το να πηγαίνει ο καθένας από εδώ και μάλιστα ο καθένας να προσπαθεί να "στραμπουλίξει" το πόδι του άλλου για να κερδίσει μισή μονάδα, δεν βγαίνει… Αυτό που κάνουν είναι να κερδίσουν μισή μονάδα σε βάρος του άλλου και αυτό σκέφτονται. Ο σκοπός είναι να κερδίσουμε μισή μονάδα για την Ελλάδα η οποία δεν θα βγει επάνω», τόνισε για να συμπληρώσει στη συνέχεια:

«Τουλάχιστον με μια κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα τσακωνόμαστε… Ας είμαστε μαζί και μετά να πάμε στη Φινλανδία… Εάν εμφανιστούμε 3-4 άνθρωποι πάνω στην Ευρώπη που να εκπροσωπούμε όλες τις τάσεις του Κοινοβουλίου, θα μας πάρουν λίγο πιο σοβαρά. Τουλάχιστον δεν θα τρωγόμαστε».

Αν όμως δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε, σημείωσε, τότε να πάμε σε εκλογές. «Δεν τις φοβάμαι. Είμαι ο μόνος που, είναι πιστοποιημένο από όλες τις δημοσκοπήσεις και τους αναλυτές, θα διπλασιάσω τη δύναμή μου».

«Η επιφυλακτικότητα -μέχρι αρνήσεως- του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμμετάσχει στην προσπάθεια επιλύσεως ενός μεγάλου Εθνικού μας θέματος, όπως είναι το χρέος και το έλλειμμα, θυμίζει το "τραβάτε με κι ας κλαίω"», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.

«Δεν ξέρουμε αν αρκεί η "ιπποδύναμη" του κ. Βενιζέλου, αλλά εν τέλει, "παντρειά με το ζόρι" δεν έχει αποτέλεσμα», συμπληρώνει.

ΣΥΝ: Κυβέρνηση και ΝΔ αναζητούν φόρμουλες συγκυβέρνησης

Για δημιουργία κλίματος συναίνεσης από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, «με σκοπό τη συνδιαχείριση της κρίσης και της κοινωνικής χρεοκοπίας που παράγει η πολιτική του μνημονίου και το μεσοπρόθεσμο» κάνει λόγο ο Συνασπισμός με αφορμή τη συνάντηση των κ.κ. Βενιζέλου και Σαμαρά.

Όπως επισημαίνει ο Συνασπισμός, κυβέρνηση και Ν.Δ αναζητούν φόρμουλες συγκυβέρνησης «και χειραγώγησης της ογκούμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας και λαϊκής διαμαρτυρίας, συνειδητοποιώντας τη ραγδαία υποχώρηση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντί τους, που τους θεωρούν δικαίως υπεύθυνους για τα σημερινά αδιέξοδα».

Δημοκρατική Συμμαχία: Συναινούν για να μην γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές

«ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αναζητούν από κοινού άλλοθι για να μην κάνουν τις διαρθρωτικές αλλαγές και να μην κόψουν δαπάνες που θίγουν τους κομματικούς τους στρατούς», παρατήρησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρης Ζαφειριάδης.

Επισήμανε ακόμη ότι η συναίνεση έχει νόημα «όταν επιτυγχάνεται για να αλλάξουν τα πράγματα, όχι για να μείνουν στάσιμα και να οδηγηθεί έτσι η χώρα στην καταστροφή».

«Η κυβέρνηση δεν κάνει τη δουλειά της (το έλλειμμα αντί να μειώνεται αυξήθηκε το επτάμηνο κατά 25%), η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει ακόμα μεγαλύτερα ελλείμματα και το κόστος το πληρώνουν οι μισθωτοί, οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και οι άνεργοι», κατέληξε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα