Ανησυχία και επικρίσεις από τους φορείς

Πρόσκληση Γ. Παπανδρέου για συνεργασία
Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011 16:28
UPD:19:43

Την ανησυχία τους για τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία εξέφρασαν στον Πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων με τους οποίους συναντήθηκε εν όψει της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Την ανησυχία τους για τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων κατά τη συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό εν όψει της ΔΕΘ. Ζήτησαν την άμεση λήψη πολιτικών αποφάσεων ώστε να ξεκαθαρίσει η πολιτική και η οικονομική ατμόσφαιρα.

Στη διάρκεια της τετράωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και δέκα υπουργών, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων εξέφρασαν εκ νέου την αντίθεσή τους στην αύξηση του ΦΠΑ στον χώρο της εστίασης και την αναψυχής, ενώ διατύπωσαν έντονες επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο προχωρά η διαδικασία ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.

Χαρακτήρισαν παράλληλα θετικό γεγονός τη συγχώνευση της Alpha Bank με την Eurobank.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος υπογράμμισε για άλλη μία φορά την ανάγκη υλοποίησης των μεγάλων τομών. Όπως ανέφερε, αν και ισοδυναμεί με επώδυνη δοκιμασία για την πλειοψηφία της κοινωνίας, έχει αναμφίβολα μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό κόστος αλλά το κόστος για όλους μας, θα είναι εφιαλτικά μεγαλύτερο αν η προσπάθεια αποτύχει.

«Σίγουρα η εικόνα της οικονομίας είναι ζοφερή, η κρίση βαθαίνει και τα περιθώρια αλλαγής πορείας τόσο για διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και φορολογικά και χρηματοπιστωτικά είναι ελάχιστα» δήλωσε από την πλευρά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γιώργος Κασιμάτης.

«Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι δεν πάει άλλο και ότι θα πρέπει να αλλάξουμε πορεία και να γίνει αυτό, πάνω από όλα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι δυνατόν να πράττουμε αυτά που πράτταμε μέχρι σήμερα» πρόσθεσε ο κ. Κασιμάτης, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να αντιληφθεί πρώτα η κυβέρνηση, οι υπουργοί και το οικονομικό επιτελείο πως δεν γίνεται να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δύο βήματα πίσω».

Να μπει τέλος «στην υπερφορολόγηση των μικρομεσαίων και στον "αφανισμό" της μεσαίας τάξης» ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2045430 .

Β. Κορκίδης: Nα σταματήσει η υπερφορολόγηση των μικρομεσαίων

Β. Κορκίδης: Nα σταματήσει η υπερφορολόγηση των μικρομεσαίων

«Δυστυχώς, οι πολιτικές παρεμβάσεις από όπου και εάν προέρχονται απέχουν πολύ από την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα», παρατήρησε ο κ. Κορκίδης.

«Οι φόροι και οι θάνατοι θα υπάρχουν πάντα», συμπλήρωσε και συνέχισε πως «δεν είναι απαραίτητο οι φόροι να προκαλούν τον οικονομικό θάνατο των μικρομεσαίων της αγοράς και των μεσαίων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας».

«Για το θέμα του ΦΠΑ που θέσαμε δεν υπήρξε ανταπόκριση από τον υπουργό Οικονομικών ενώ στην στάση του κ. Βενιζέλου συγκατένευσε και ο πρωθυπουργός», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος.

Δ. Ασημακόπουλος: H πραγματική οικονομία κατρακυλάει χωρίς φρένο

Δ. Ασημακόπουλος: H πραγματική οικονομία κατρακυλάει χωρίς φρένο

Πρόσθεσε ότι «μπορεί το κράτος να απέφυγε την στάση πληρωμών με την συμφωνία του Ιουλίου, όμως η πραγματική οικονομία κατρακυλάει χωρίς φρένο σε έναν υφεσιακό κατήφορο και βρίσκεται μπροστά στην στάση πληρωμών».

«Με τα τελευταία στοιχεία του Αυγούστου και παρά τα προβλήματα λόγω απεργιών ο τουρισμός παρουσιάζει θετικό πρόσημο», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδριανός.

Όπως είπε, συζητήθηκε «μια σειρά αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών με κύριο το φορολογικό και την ενίσχυση του εξαγόμενου τουριστικού προϊόντος, ώστε να διατηρηθεί αυτή η δυναμική για τα επόμενα χρόνια και να φθάσουμε στο πολυπόθητο 21%-22% του ΑΕΠ που ο τουρισμός μπορεί να φθάσει στα επόμενα χρόνια και να δίνει 1 στις 4 θέσεις εργασίας».

Ερωτηθείς για την επιβολή του ΦΠΑ στην εστίαση, δήλωσε ότι «συζητήθηκε η δυνατότητα ώστε από την 1/1/2012 στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νόμου να υπάρξει μια αλλαγή της πολιτικής αυτής και μια ελάφρυνση ξανά στο κομμάτι του εξαγόμενου πακέτου γιατί πράγματι παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών ότι ήταν ένα μέτρο με το πιστόλι στον κρόταφο το οποίο ελήφθη υπό την πίεση της τρόικας και το οποίο πρέπει με κάθε τρόπο να αλλάξει με το νέο φορολογικό».

«Η ΟΚΕ τόνισε στην συνάντηση ότι θεωρεί πως περισσότερο από κάθε άλλη φορά δεν απαιτείται η ανοχή ή η συναίνεση της κοινωνίας, αλλά η ενεργή συμμετοχή που σημαίνει οργανωμένος διάλογος -που σήμερα είναι ελλειμματικός- έλευση των νομοσχεδίων νωρίτερα στην ΟΚΕ, ώστε να γνωμοδοτεί έγκαιρα και αποτελεσματικά», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Σκορίνης, προσθέτοντας ότι «η γνωμοδότηση της ΟΚΕ πρέπει να γίνεται σεβαστή από την κυβέρνηση, ώστε το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης να είναι προϊόν μεγαλύτερης συμφωνίας της κοινωνίας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, επισήμανε ότι από τη συζήτηση διαπιστώθηκε πως «η μόνη πολιτική που υπάρχει για την αγροτική οικονομία είναι η διάλυση των καλών συνεταιριστικών οργανώσεων».

Αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής, η οποία όπως είπε, είτε καθ’ υπαγόρευση της τρόικα είτε αυτοτελώς από την κυβέρνηση δεν δίνει λύση, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος.

Γ. Παναγόπουλος: O κόσμος της μισθωτής εργασίας, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι δεν αντέχουν άλλο

Γ. Παναγόπουλος: O κόσμος της μισθωτής εργασίας, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι δεν αντέχουν άλλο

«Ζητήσαμε μέτρα και πολιτικές που θ’ αλλάξουν αυτήν την κατάσταση αφενός μεν με μια γενναία εισοδηματική αναδιανομή που πρέπει να γίνει ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, για τους εργαζομένους που στενάζουν και έχουν διαρκώς τον κίνδυνο της απόλυσης», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη μιας δευτερογενούς αναδιανομής μέσω του φορολογικού συστήματος, καθώς όπως εξήγησε, η Ελλάδα «σε πείσμα όσων λένε ότι είναι φτωχή είναι μια πλούσια χώρα, είναι η 28η πιο πλούσια χώρα στον κόσμο, αλλά τα εισοδήματα κατανέμονται άδικα και άνισα».

Κάλεσε την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με την τρόικα την παράταση του χρόνου προσαρμογής για τα δημόσια ελλείμματα καθώς και την ενίσχυση των αναπτυξιακών μέτρων, «γιατί οι Έλληνες πολίτες δεν αντέχουν άλλο».

Αφησε τέλος αιχμές κατά των εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων που πέραν των αιτημάτων τους, οπως είπε «δεν πρέπει να ξεχνούν ότι απ’ αυτούς πηγάζει η φοροδιαφυγή, η φοροκλοπή, η εισφοροδιαφυγή και είναι και οι μόνοι οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει για την κρίση».

Η ΑΔΕΔΥ εξέφρασε στον πρωθυπουργό την έντονη διαμαρτυρία της για τις μεγάλες περικοπές εις βάρος των δημοσίων υπαλλήλων που αγγίζουν το 40% με μεγάλες συνέπειες στη ζήτηση, την ανάπτυξη και την ανεργία, είπε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας, Κώστας Τσικρίκας. Πρόσθεσε πως η ΑΔΕΔΥ αξιώνει ένα «δίκαιο μισθολογικό καθεστώς στο Δημόσιο με διαφάνεια, κανόνες και αρχές».

Πρόσκληση Γ. Παπανδρέου για συνεργασία

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους παραγωγικούς φορείς να αναζητήσουν τις «κοινές τους συνιστώσες» προκειμένου να προωθηθούν καλύτερα οι αλλαγές, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση τους θεωρεί - ιδιαίτερα σε αυτή την κρίση - συνεργάτες.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι πέραν των δύσκολων αποφάσεων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους, γίνεται κάθε προσπάθεια για την ανάταξη του τραπεζικού συστήματος.

Διότι, όπως είπε, «ένα μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό της ρευστότητας. Ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις, με δυνατότητες, ή ακόμα και νέες επιχειρήσεις με πολλές προοπτικές, αυτή τη στιγμή, ασφυκτιούν από τον φόβο ή την αδυναμία των Τραπεζών να επενδύσουν».

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι με την οριστική εφαρμογή του πακέτου στήριξης της χώρας μας, «και οι Τράπεζες θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση, ώστε να μπορούν να στηρίξουν την ελληνική οικονομία, αλλά και ως χώρα θα είμαστε πια σε μια πιο σίγουρη θέση σε ό,τι αφορά την πορεία μας».

Τόνισε ακόμη ότι ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα που έχει και θα έχει η χώρα τους επόμενους μήνες, είναι το θέμα της ανεργίας. Σε αυτό το θέμα, όπως ανέφερε, θα εστιάσει η κυβέρνηση τις δράσεις της.

KKE: Μπλοκ κατά των μισθωτών και των μικρομεσαίων

«Η κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι τραπεζιτών, μεγαλοβιομηχάνων, μεγαλεμπόρων και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της εργατικής αριστοκρατίας παριστάνουν ότι συσκέπτονται, συζητούν και ενδιαφέρονται για το κοινό καλό», σχολίασε το ΚΚΕ.

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, «η αλήθεια είναι ότι όλοι αυτοί μαζί αποτελούν ένα μπλοκ, εχθρικό προς τους μισθωτούς και τους μικρομεσαίους».

Όπως τόνισε, «η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να συγκροτήσουν το δικό τους κοινωνικό μπλοκ, διαμορφώνοντας παντού, στους χώρους δουλειάς και στις λαϊκές συνοικίες, κέντρα λαϊκής οργάνωσης και αντεπίθεσης κατά των μηχανισμών και των κομμάτων που υπηρετούν την πλουτοκρατία και το καπιταλιστικό σύστημα».

ΣΥΝ: Επικοινωνιακού περιεχομένου συναντήσεις

Για «επικοινωνιακού περιεχομένου συναντήσεις» έκανε λόγο ο ΣΥΝ, υπογραμμίζοντας πως ο Πρωθυπουργός «επιμένει στην εφαρμογή της άδικης και καταστροφικής πολιτικής του μνημονίου».

Σύμφωνα με τον Συνασπισμό, «η πολιτική της κυβέρνησης γεννά φτώχεια και ανεργία, αφανίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξοντώνει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ενώ τα νέα μέτρα που θα συμφωνηθούν με την τρόικα θα αποτελέσουν μια πρόσθετη ασφυκτική θηλιά στα δικαιώματα των εργαζομένων και στις προοπτικές της χώρας για ανάπτυξη».

«Η απάντηση θα έρθει από τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας για την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της», τόνισε ο ΣΥΝ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα