Χρηματοδότηση άνω των 12.000 σχεδίων τη διετία 2009-11

Fast Track και για μικρότερου ύψους επενδύσεις
Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011 13:49
UPD:17:37

Περισσότερα από 12.000 επενδυτικά σχέδια (12.19), συνολικού προϋπολογισμού 20 δισ. ευρώ, έχει χρηματοδοτήσει το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας την περίοδο 2009-11, ενώ μέσα σε 20 μήνες έχουν δοθεί ενισχύσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας την πορεία των επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα.

Περισσότερα από 12.000 επενδυτικά σχέδια (12.19), συνολικού προϋπολογισμού 20 δισ. ευρώ, έχει χρηματοδοτήσει το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας την περίοδο 2009-11, ενώ μέσα σε 20 μήνες έχουν δοθεί ενισχύσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας την πορεία των επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα.

Όπως έκανε γνωστό, είκοσι μεγάλα επενδυτικά σχέδια, κυρίως από τους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού, συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ, αναμένουν την έγκρισή τους στο πλαίσιο του fast track. Παράλληλα, τέσσερα επενδυτικά προγράμματα, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ -εκ των οποίων τα δύο θα πραγματοποιηθούν και με ξένα κεφάλαια- που αφορούν στους τομείς της ενέργειας (τεχνολογία πράσινης ενέργειας) και των μεταλλείων, έχουν λάβει ήδη το πράσινο φως από το fast track και αναμένουν την έγκρισή τους από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Πρέπει να μιλήσουμε για μια νέου τύπου ανάπτυξη

Μ. Χρυσοχοΐδης: Πρέπει να μιλήσουμε για μια νέου τύπου ανάπτυξη

Στο στάδιο της επεξεργασίας είναι εν τω μεταξύ, το σχέδιο του υπουργείου για την επέκταση του Fast Track και σε μικρότερου ύψους επενδύσεις.

Όσον αφορά τις ξένες επενδύσεις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός επεσήμανε πως οι ξένοι επενδυτές δεν ζητούν χαμηλότερη φορολόγηση, αλλά σταθερό φορολογικό καθεστώς και επιχειρηματικό περιβάλλον, αναγνωρίζοντας πως οι έκτακτες εισφορές δημιουργούν πρόβλημα.

Αναφερόμενος στο νέο επενδυτικό νόμο, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως μέσα σε ένα μήνα κατατέθηκαν 145 επενδυτικά σχέδια, προϋπολογισμού 725 εκατ ευρώ και μέσα σε τρεις μήνες έγινε η αξιολόγηση η κατάταξη των επενδύσεων και ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για τις επενδύσεις. «Οι επενδυτές», τόνισε, «δεν ήρθαν σε επαφή με το υπουργείο. Όλα έγιναν ηλεκτρονικά ενώ ο παλαιός επενδυτικός νόμος εξετάζει ακόμη σχέδια του 2005 , 2006 και 2007». Παράλληλα όπως έκανε γνωστό, η δεύτερη προκύρηξη του νέου επενδυτικού νόμου θα γίνει την 1η Οκτωβρίου 2011.

Σε ό,τι αφορά τις εγκρίσεις του παλαιού επενδυτικού νόμου, ο υπουργός υποστήριξε πως βελτιώθηκε ο ρυθμός αξιολόγησης, καθώς αξιολογήθηκαν 2.300 επενδυτικά σχέδια έναντι 500 που ήταν ο μέσος όρος στο παρελθόν. Το 2010, σημείωσε, εγκρίθηκαν 11 μεγάλα επενδυτικά σχέδια, πάνω από 25 εκατ ευρώ το καθένα.

«Οι εντολές στις υπηρεσίες είναι να αξιολογηθούν με συνοπτικές και νομικές διαδικασίες όλα τα σχέδια που είναι στα συρτάρια», υπογράμμισε ο υπουργός και γνωστοποίησε ότι από αύριο ξεκινούν οι πληρωμές του προγράμματος Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα προϋπολογισμού 100 εκατ ευρώ, ενώ εγκρίθηκαν 828 επενδυτικά σχέδια εξαγωγικών επιχειρήσεων και ξεκινάει η εκταμίευση προκαταβολών.

Όπως είπε, με την εκταμίευση όλων των απαραίτητων πόρων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, κλείνουν οι υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι στις επιχειρήσεις και τους επενδυτές και στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι υπήρχαν χιλιάδες επενδυτικά σχέδια κλειδωμένα σε συρτάρια που υπάγονται στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο, με τις προβλεπόμενες οφειλές το 2009 ήταν 6,5 δισ ευρώ. Ήδη, επεσήμανε, καταβλήθηκαν 1,7 δισ ευρώ μέσα σε 20 μήνες και το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε όλο το ποσό που καταβλήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα μαζί. Σύμφωνα με τον υπουργό, το ποσό εκταμίευσης γι' αυτό το σκοπό το 2011 θα φτάσει στα 1,2 δισ ευρώ.

Σήμερα εξάλλου, περνάει από τη Βουλή η ρύθμιση με την οποία παρατείνεται για ένα έτος η ολοκλήρωση των επενδύσεων που υπάγονται στον παλαιό επενδυτικό νόμο.

Παρουσιάζοντας αναλυτικά τις επενδύσεις που έχουν ενταχθεί σε επενδυτικά προγράμματα, ο υφυπουργός Θ. Μωραΐτης ανέφερε τα εξής:

Για το πρόγραμμα Μεταποίηση στις νέες συνθήκες εγκρίθηκαν 1.849 αιτήματα συνολικού προϋπολογισμού 437,8 εκατ ευρώ, ενώ υπάρχουν ήδη αιτήματα για 40 εκατ ευρώ για χορήγηση προκαταβολών και μέσα στο 2011 θα εκταμιευτούν 22 εκατ μέσα στο 2011 (έχει ξεκινήσει ήδη η εκταμίευση 15 εκατ ευρώ) και θα δημιουργηθούν 3.000 νέες θέσεις εργασίας και διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού

Στα προγράμματα του ΕΣΠΑ εγκρίθηκαν 54 σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 54,44 εκατ ευρώ και η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 22 εκατ ευρώ. Για το πρόγραμμα Πράσινες Υποδομές έχουν υποβάλει αίτημα προκαταβολής 20 εταιρείες και για το πρόγραμμα Ενίσχυσης ΜμΕ ο αριθμός των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων είναι 7.580, συνολικού προϋπολογισμού 1.043.153.372, και εξετάζεται η δυνατότητα βελτίωσης και επανασχεδιασμού των όρων ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Ήδη έχουν εκταμιευθεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα 93 εκατ ευρώ από τον Ιανουάριο του 2011 έως σήμερα και δημιουργούνται 11.924 νέες θέσεις εργασίας και διατηρούνται 37.492 υφιστάμενες θέσεις.

Για το πρόγραμμα Πράσινη Επιχείρηση έχουν εγκριθεί 52 επενδυτικά σχέδια με συνολικό προϋπολογισμό 7,3 εκατ ευρώ και έχουν εκταμιευθεί ήδη 920.000 και για το πρόγραμμα Επιχειρηματικότητα Γυναικών του ΕΟΜΜΕΧ έχουν εγκριθεί 1.151 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 90,9 εκατ ευρώ και έχουν εκταμιευθεί ήδη 7,56 εκατ ευρώ και δημιουργούνται 1271 θέσεις εργασίας.

Για το πρόγραμμα Επιχειρηματικότητα Νέων μέσω του ΕΟΜΜΕΧ έχουν εγκριθεί 1380 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 113,7 εκατ ευρώ και έχουν εκταμιευθεί ήδη 5,07 εκ ευρώ και δημιουργούνται 1337 θέσεις εργασίας.

Στο πρόγραμμα ένδυση - υπόδηση έχουν εγκριθεί 50 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 5,6 εκατ ευρώ ενώ στο πρόγραμμα «ψηφιακή σύγκλιση E-security» έχουν εγκριθεί 664 επενδυτικά προγράμματα συνολικού ύψους 14,7 εκατ ευρώ και έχουν εκταμιευθεί 7,24 εκατ ευρώ.

Για το πρόγραμμα «ψηφιακή σύγκλιση digi lodge» έχουν εγκριθεί 2766 επενδυτικά προγράμματα συνολικού ύψους 41,31 εκατ ευρώ και έχουν εκταμιευθεί πάνω από 1,5 εκατ ευρώ.

Για το πρόγραμμα «ψηφιακή σύγκλιση digi content» έχουν εγκριθεί 190 επενδυτικά προγράμματα συνολικού ύψους 23,34εκατ ευρώ και άμεση προκαταβολή 35% σε όσους ξεκινούν την υλοποίηση.

Για το πρόγραμμα «ψηφιακή σύγκλιση digi retail» έχουν εγκριθεί 667 επενδυτικά προγράμματα συνολικού ύψους 30,7 εκατ ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τέλος στην υλοποίησή του παλαιού αναπτυξιακού νόμου κατά την περίοδο 2010 - 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, έχουν εγκριθεί 2.300 επενδυτικά προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 7 δισ ευρώ εκ των οποίων 1,771 δισ ευρώ έχουν εκταμιευθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου, δημιουργώντας 8.700 νέες θέσεις εργασίας.

ΝΔ: Περίσσευμα επικοινωνίας και έλλειμμα ουσίας

Για «περίσσευμα επικοινωνίας και έλλειμμα ουσίας» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις του Μ. Χρυσοχοΐδη για τις επενδύσεις.

Ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ότι πανηγυρίζει για τη στήριξη ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων από προηγούμενο επενδυτικό νόμο, την ώρα που η ύφεση τρέχει με 7%, κι «ενώ σκότωσε την εμπιστοσύνη της αγοράς».

«Αυτό που πράγματι συμβαίνει, είναι ότι τόσο φέτος, όσο και τα αμέσως επόμενα χρόνια, θα γίνονται πληρωμές από τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο. Αντίθετα, η κατάργηση του προηγούμενου νόμου, χωρίς την υιοθέτηση νέου για ένα χρόνο, στέρησε την αγορά για το 2011 από τη δυνατότητα εκταμίευσης πόρων μέσω του νέου νόμου», παρατήρησε ο κ. Χατζηδάκης.

Χαρακτήρισε ακόμη «απογοητευτικά» τα στοιχεία σε σχέση με την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου, αφού όπως ανέφερε, το πρώτο εξάμηνο ισχύος του νέου επενδυτικού νόμου υποβλήθηκαν σε όλη την Ελλάδα μόνο 142 επενδυτικά σχέδια, που αντιστοιχούν σε ενισχύσεις 94 εκατ. ευρώ για φοροαπαλλαγές και 97 εκατ. για επιχορηγήσεις.

«Κάθε επένδυση, είτε στο πλαίσιο του νόμου για το fast track, είτε στο πλαίσιο του επενδυτικού νόμου είναι, όχι μόνο καλοδεχούμενη, αλλά και αναγκαία», επισήμανε ο βουλευτής, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι δύο αυτοί νόμοι δεν αρκούν.

Αυτό που χρειάζεται επειγόντως, πρόσθεσε, «είναι δράσεις που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη για τη χώρα σε όλα τα επίπεδα, αλλά και ένα συνολικό πλέγμα μέτρων που θα προκαλέσουν αυτό που η Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε ως αναπτυξιακό σοκ».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα